Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 11:02:09 +0200 Οι περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν πως είναι έγκυες αυτή την εβδομάδα. H 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

H 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

H 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης 470 900
Οι αλλαγές στο έμβρυο είναι εντυπωσιακές σε αυτή τη φάση. Η καρδιά του πάλλεται, τα σημαντικά του όργανα αναπτύσσονται και τα χαρακτηριστικά του αρχίζουν να διαμορφώνονται. Το θαύμα συνεχίζεται! Τι πρέπει να γνωρίζουμε, ποιός ο ρόλος του...

Αυτή την εβδομάδα αρχίζει να πάλλεται η καρδιά του εμβρύου που έχει το μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας. Το έμβρυο έχει τώρα μήκος 0.5 cm. Τα σημαντικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι αναπτύσσονται τώρα καθώς και οι μικροσκοπικές εκβλαστήσεις, οι «βάσεις» από τις οποίες θα μεγαλώσουν τα χέρια και τα πόδια. Το έμβρυο αναπτύσσεται! Τα έντερα αναπτύσσονται και η σκωληκοειδίτιδα είναι στη θέση της. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου σχηματίζονται σιγά σιγά.

Τι πρέπει να γνωρίζεις
Η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να διακόψεις τις δραστηριότητες και τα χόμπυ που είχες έως τώρα. Για παράδειγμα, ο χορός στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται, το ίδιο και διάφορα αθλήματα, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως θα σου τις υποδείξει ο γυναικολόγος. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται φροντίδα, μην τον καταπονείς. Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι κατάλληλη για..πρωταθλητισμό. Επίλεξε ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής προσαρμοσμένο στις ατομικές σου ανάγκες και δυνατότητες, φόρεσε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και μην αγνοείς τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου. Αν αισθανθείς κούραση, δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνους σε οποιοδήποτε σημείο, σταμάτα επιτόπου την όποια αθλητική δραστηριότητα. Αν οι ενοχλήσεις επιμένουν, επικοινώνησε με τον γυναικολόγο σου. 

Η σχέση σου με τον γιατρό σου
Η σχέση σου με τον γυναικολόγο σου είναι το Α και το Ω της εγκυμοσύνης. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνεσαι ότι δεν τον εμπιστεύεσαι, άλλαξε γιατρό. Για να εξελιχθεί ομαλά η εγκυμοσύνη αλλά και ο τοκετός -όπως θα διαπιστώσεις σε μερικούς μήνες από τώρα- βασική προϋπόθεση είναι η καλή συνεργασία της μέλλουσας μαμάς με τον γιατρό της. Φρόντισε αυτή η συνεργασία να ξεκινήσει τοποθετημένη σε σωστή βάση από την αρχή. 

Ο ρόλος του μπαμπά
Αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη της οικογένειας, δες ποιά είναι τα 38 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε μπαμπάς. Μπορεί όλη η προσοχή να είναι στραμμένη πάνω σου, όμως έχει και εκείνος άγχη και μπερδεμένα συναισθήματα. Συζητήστε αυτά που σας απασχολούν και μην αφήνετε τις σκέψεις και τις αγωνίες να σας απομονώνουν. Η εγκυμοσύνη είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε ο ένας τον άλλο σε βάθος, να μοιραστείτε στιγμές ενθουσιασμού και αγάπης. 

Προετοιμάστε τον πρωτότοκο
Αν πάλι έχετε βιώσει ήδη την μητρότητα και την πατρότητα, αυτό που θα σας απασχολήσει από εδώ και στο εξής είναι πώς μιλάμε στο παιδί για το νέο του αδερφάκι. Η προετοιμασία του «μεγάλου αδερφού» για τη νέα άφιξη στο σπίτι μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους και από τους δυο γονείς:
- Από την πρώτη κιόλας στιγμή, εξηγήστε στο παιδί τι συμβαίνει αλλά και τι πρόκειται να συμβεί.
- Γνωστοποιήστε του την εγκυμοσύνη και εξηγήστε του ότι σε λίγο καιρό θα αποκτήσει ένα αδελφάκι. Δώστε έμφαση στα θετικά του να έχεις αδερφάκι.
-Εξηγήστε του τη διαδικασία των 9 μηνών. Για απτές αποδείξεις που θα το προετοιμάσουν καλύτερα, δείξτε του τις αλλαγές στην κοιλιά της μαμάς μήνα-μήνα.
-Ζητήστε του να προετοιμάσετε μαζί το νέο δωμάτιο του μωρού.  Αφήστε πάνω του την πρωτοβουλία για την επιλογή στις κουρτίνες, τα χαλιά, τα έπιπλα κλπ.
-Προετοιμάστε το από τώρα για την ημέρα του τοκετού, εξηγώντας του ότι η μαμά του θα χρειαστεί να λείψει από το σπίτι για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ρωτήστε το με ποιόν θα ήθελε να μείνει αυτές τις μέρες και φροντίστε να του εξασφαλίσετε την παρέα που επιθυμεί (π.χ. στο σπίτι των ξαδερφών του, στο παπού και τη γιαγιά).

Για να εξασφαλίσεις την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης, ενημερώσου για θέματα που αφορούν την υγεία του εμβρύου αλλά και τη δική σου. Δες ποιές ερωτήσεις πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο και την μαία σου. Επίσης μάθε: τι είναι το φολικό οξύ, τι συμβαίνει με τον θυροειδή στην εγκυμοσύνη, τι είναι η εξωμήτρια κύηση, πώς συμβιβάζονται τα χρόνια προβλήματα υγείας και η εγκυμοσύνη. Πάνω από όλα όμως δες ποιές είναι οι δέκα καλύτερες στιγμές στην εγκυμοσύνη και απόλαυσε το εννιάμηνο, ένα από τα πιο απαιτητικά αλλά και ενδιαφέροντα κομμάτια στη ζωή μιας γυναίκας!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας