Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-07 11:21:00 +0200 Το θέμα της πιπίλας απασχολεί τους ειδικούς εδώ και χρόνια και οι γονείς συνήθως λαμβάνουν αντικρουόμενες συμβουλές. Tι ισχύει σύμφωνα με τους γιατρούς για τη χρήση της πιπίλας;

Tι ισχύει σύμφωνα με τους γιατρούς για τη χρήση της πιπίλας;

Tι ισχύει σύμφωνα με τους γιατρούς για τη χρήση της πιπίλας; 470 900
Άρθρο από Ανδρονίκη Αναστασίου
Το θέμα της πιπίλας απασχολεί τους ειδικούς εδώ και χρόνια και οι γονείς συνήθως λαμβάνουν αντικρουόμενες συμβουλές.

Το θέμα της πιπίλας απασχολεί τους ειδικούς εδώ και χρόνια και οι γονείς συνήθως λαμβάνουν αντικρουόμενες συμβουλές.

Τα μωρά έχουν έμφυτη την ανάγκη για πιπίλισμα. Αυτή η ανάγκη ικανοποιείται με φυσικό τρόπο κατά τον θηλασμό.Το βασικό πλεονέκτημα για τους γονείς και τα άτομα που φροντίζουν το μωρό είναι ότι οι πιπίλες ηρεμούν τα μωρά ή τα βοηθάνε να κοιμηθούν. Όταν ένα μωρό πιπιλάει, εκκρίνονται στον οργανισμό του ενδορφίνες, ορμόνες που δημιουργούν έντονη ευφορία. Έτσι, το μωρό αισθάνεται αμέσως ηρεμία, πολλές φορές ξεχνάει τον πόνο του και αποκοιμιέται χωρίς δεύτερη σκέψη. Γι’ αυτό και πολλές μαμάδες, που δεν αντέχουν να ακούνε το μωρό τους να κλαίει συνέχεια, προτιμούν τις πιπίλες.
                              
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έδωσε στις πιπίλες το πράσινο φως. Στην πραγματικότητα, εξέδωσε πρόσφατα μία αναθεωρημένη ανακοίνωση σχετικά με τη σχέση μεταξύ χρήσης πιπίλας πριν την κατάκλιση και μειωμένου κίνδυνου SIDS (Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών).

Η δρ. Τζαίην Α. Σόξμαν, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (ABPD), παρουσιάζει με λεπτομέρειες τα υπέρ και τα κατά της πιπίλας στο τεύχος της επιθεώρησης «Γενική Οδοντιατρική». Σύμφωνα με την δρ Σόξμαν μελέτες έχουν συσχετίσει την χρήση πιπίλας πριν από την ηλικία του 1 έτους με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου των βρεφών, το οποίο είναι πιο συχνό στις ηλικίες 2 έως 4 μηνών. Παρ’όλα αυτά οι ειδικοί συνιστούν να μην αρχίζει πολύ νωρίς (πρώτος μήνας του θηλασμού),η χρήση της πιπίλας, διότι μπορεί να επέμβει στον θηλασμό.

Eρευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι το να έχει ένα μωρό την πιπίλα στο στόμα, καταπραΰνει τη δυσφορία του στη διάρκεια επώδυνων διαδικασιών, όπως ένας εμβολιασμός.
 
Μειονεκτήματα της χρήσης πιπίλας
• Αυξημένες ωτίτιδες. Υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της παρατεταμένης χρήσης πιπίλας και της ωτίτιδας του μέσου ωτός
• Προβλήματα ομιλίας. Η πιπίλα δεν αφήνει τα παιδιά να λένε λογάκια, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για την εκμάθηση της ομιλίας

Οι ειδικοί συνιστούν :
•Να μην χρησιμοποιεί το μωρό όλη μέρα την πιπίλα, αλλά μόνον τις ώρες του ύπνου.
•Να πετιούνται οι πιπίλες με την παραμικρή ένδειξη φθοράς στη θηλή τους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού.
•Να  μην χρησιμοποιείτε κορδόνι ή σχοινί γύρω από τον λαιμό με την πιπίλα ή στην κούνια ή στο καρότσι, διότι κινδυνεύει να πνιγεί το μωρό σας.

Η χρήση της πιπίλας είναι προτιμότερη από το πιπίλισμα του δακτύλου, συνήθεια που κόβεται πολύ πιο δύσκολα και μπορεί να βλάψει  περισσότερο από την πιπίλα τις οδοντικές δομές.
 
Πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά η ηλικία που θα κόψει το μωρό την πιπίλα. Η ηλικία των 1-1,5ετών είναι πολύ καλή. Η γενική άποψη είναι ότι μετά την ηλικία των 2 ετών, η πιπίλα μπορεί να αρχίσει να διαταράσσει την ανάπτυξη των οδοντικών δομών, προκαλώντας κακή ευθυγράμμιση των δοντιών.

Για να είναι ο αποχωρισμός από την πιπίλα όσο πιο ανώδυνος γίνεται, θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά και να έχετε υπομονή.
•Ελαττώστε τη χρήση της πιπίλας κατά τις νυχτερινές ώρες έτσι ώστε να κοιμάται όλο και λιγότερες ώρες μαζί της.
•Επιβραβεύστε το παιδάκι σας κάθε φορά που καταφέρνει να ΄΄μένει΄΄ χωρίς την πιπίλα του.
•Ελαττώστε τη χρήση της πιπίλας κατά τις νυχτερινές ώρες έτσι ώστε να κοιμάται όλο και λιγότερες ώρες μαζί της.  

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας