Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 09:46:03 +0300 Η ενασχόληση του παιδιού με τις κατασκευές είναι πολύ σημαντική από μικρή ηλικία. H σημασία των κατασκευών

H σημασία των κατασκευών

H σημασία των κατασκευών 470 900
Η ενασχόληση του παιδιού με τις κατασκευές είναι πολύ σημαντική από μικρή ηλικία.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ασχολίες ενός παιδιού είναι η κατασκευή (και συχνά η καταστροφή!) πραγμάτων. Είναι μια διαδικασία πολύ βασική για τη δημιουργικότητά του και για την αντίληψη του κόσμου γύρω του, ο οποίος λειτουργεί ως αιτία- αποτέλεσμα.

 Το παιδί, όταν δημιουργεί, ακόμη και κάτι πολύ απλό, όπως ένα πυργάκι από άμμο στην παραλία, απορροφάται, οργανώνει τη σκέψη του, βλέπει τι χρειάζεται να κάνει και τι πρέπει να προσέξει, και παρατηρεί τα αποτελέσματα των κόπων του.

 Η παθητική ανατροφή δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, και τα παιδιά μας πρέπει να μετέχουν ενεργά στη διαδικασία της ανατροφής τους, να μαθαίνουν από μικρά να είναι δημιουργικά και να ερευνούν, να θέτουν ερωτήματα σε πράγματα που τα ξενίζουν ή τα συναρπάζουν.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η παρουσία της τεχνολογίας στη ζωή μας είναι μια πραγματικότητα. Η εξοικείωση με τους υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές γίνεται από πολύ μικρή ηλικία, γεγονός που προβληματίζει πολλές φορές τους γονείς, σχετικά με το αν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να κάθονται μπροστά σε μια οθόνη. Υπάρχει συχνά η πεποίθηση πως δεν ευνοείται η δημιουργικότητα και η “ζωντάνια” των παιδιών, εάν ασχολούνται πολύ με τους υπολογιστές.


Η απάντηση σε αυτή την κοινή ανησυχία είναι πως ο τρόπος χρήσης είναι αυτός που καθιστά ένα μέσο χρήσιμο και ωφέλιμο. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο, μια δυνατότητα ανεξάντλητη, όπου, με σωστή χρήση από μικρή ηλικία, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη του ατόμου.

Μέσα στις ραγδαίες εξελίξεις λοιπόν, έχουν αναπτυχθεί πολλές εκπαιδευτικές πλατφόρμες για παιδιά, με σκοπό τη συμπλήρωση της εκπαίδευσης ή και ως ένας εναλλακτικός, περισσότερο διαδραστικός και μοντέρνος τρόπος να μάθουν τα παιδιά.

 Στην Ελλάδα, η πρώτη εκπαιδευτική υπηρεσία για παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι το Tinascraft.com, που μετρά λίγους μήνες ζωής, αλλά ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη εφαρμογών που παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό, και παράλληλα εισάγουν τα παιδιά στην τεχνολογία και στην ορθή χρήση του Η/Υ.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τις αμέτρητες δραστηριότητες που παρέχει, το TinasCraft.com βοηθάει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών. Είτε πρόκειται για κατασκευές και χειροτεχνίες, ζωγραφική, μουσική, είτε για μαθηματικά και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, το παιδί έχει μπροστά του μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη πηγή πληροφορίας, που δεν το αφήνει στιγμή παθητικό: Διαρκώς μαθαίνει και δρα, φτιάχνοντας, διαβάζοντας, ακούγοντας, σε μια απόλυτα διαδραστική εμπειρία.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας