Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-06 10:39:45 +0200 Μήπως το παιδί σας δεν θέλει να σας ξεγελάσει; Γιατί το παιδί μου λέει ψέματα;

Γιατί το παιδί μου λέει ψέματα;

Γιατί το παιδί μου λέει ψέματα; 470 900
Τα μικρά παιδιά συχνά λένε ψέματα. Δεν είναι κάτι που απαραίτητα πρέπει να έχει μιμηθεί από την οικογένειά του.

 

Τα μικρά παιδιά συχνά λένε ψέματα. Δεν είναι κάτι που απαραίτητα πρέπει να έχει μιμηθεί από την οικογένειά του. Από τη στιγμή που το παιδί κοινωνικοποιείται και ξεκινά να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά και ενήλικες, μπορεί να εκτεθεί σε διαφορετικές συμπεριφορές και να δημιουργήσει τις δικές του, κοινωνικές σχέσεις. Οι ψεύτικες υποσχέσεις, η ασυνέπεια, τα “μυστικά” και η ντροπή, πολλές φορές μπορεί να συνδέονται με τα ψέματα που λένε τα παιδιά. 

 

Δείτε τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους τα παιδιά μπορεί να λένε ψέματα:

 

Για να “γλιτώσει” την τιμωρία

Ή αν θέλετε καλύτερα για να μην αναλάβει την ευθύνη και τις επιπτώσεις ενός λάθους. Το παιδί συνήθως προσπαθεί να καθυστερήσει το “μάλωμα” μιας αταξίας και να δείξει πως δεν είχε την πρόθεση να κάνει σκανταλιά. Σπάνια, το παιδί θα πει ψέματα επειδή θέλει να ξεγελάσει κάποιον. 

 

Για να διαγράψει το λάθος του

Συχνά η μετάνοια ενός παιδιού, μπορεί να γίνει εμφανής μέσα από το ψέμα του. Αν το παιδί καταλάβει πως κάτι που έκανε προκάλεσε ένταση ή στεναχώρησε κάποιον, μπορεί να προσπαθήσει να το διαγράψει από τη μνήμη του. 

 

Για να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία του

Το παιδί στα πρώτα στάδια της ζωής του, αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσα από τα μάτια των γονιών του. Όσο κοινωνικοποιείται και μεγαλώνει αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον εαυτό του και την ανεξαρτησία του. Αν κάτι μπορεί μόνο το ίδιο, να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει, ξεχωρίζει με κάποιον τρόπο από τους γονείς του και από τους συνομηλίκους του.

 

Τα περισσότερα παιδιά, προχωρώντας στις σχολικές τάξεις, έρχονται αντιμέτωπα με τις “επιπτώσεις” που έχουν τα ψέματα στη ζωή τους. Συχνά, οι γονείς, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι πέρα από το να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού τους και φυσικά με το ίδιο τους το παιδί.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας