Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-08 12:13:25 +0200 Γάλα σε σκόνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Γάλα σε σκόνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Γάλα σε σκόνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε; 470 900
Η σωστή επιλογή γάλακτος είναι το πρώτο μέλημά μας

 

Ποιό γάλα σε σκόνη να επιλέξω;
Ο παιδίατρος που γνωρίζει το μωρό μας και τις ανάγκες του θα έχει τον πρώτο λόγο. Στην αγορά κυκλοφορούν τρεις τύποι γάλακτος:

Σκόνη με βάση το αγελαδινό γάλα. Οι πρωτείνες του είναι εύπεπτες, είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο και με την προσθήκη λακτόζης έχει την ίδια πυκνότητα με το μητρικό. 

Γάλα σόγιας το οποίο περιέχει ένα διαφορετικό είδος πρωτείνης (σόγια) και διαφορετικούς υδατάνθρακες. Προτείνεται στην περίπτωση που το βρέφος δεν μπορεί να χωνέψει τη λακτόζη, αν έχει αλλεργία στο γάλα ή αν πάσχει από γαλακτοζαιμία. 

Βρεφικό γάλα ειδικών προδιαγραφών που προτείνει ο παιδίατρος στην περίπτωση που το μωρό πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις ή διαταραχές. 

Ειδικές περιπτώσεις
Αν το μωρό παρουσιάσει παλινδρόμηση θα πίνει αντιαναγωγικό γάλα. Σχεδόν όλες οι μεγάλες μάρκες για βρεφικά γάλατα έχουν κάποιο αντιαναγωγικό συνήθως με την ένδειξη AR. Αυτό το γάλα έχει την ιδιότητα πως είναι πιο παχύρρευστο και έτσι δεν παλινδρομεί εύκολα. Το συνηθισμένο πρόβλημα που δημιουργείται είναι με τις πιπίλες (θηλές) του μπιμπερό. Καθώς είναι παχύρρευστο, το αντιαναγωγικό γάλα θέλει συνήθως μεγαλύτερη διάμετρο θηλής. Δοκιμάζουμε λοιπόν θηλές για μωρά πάνω από 6 μηνών ή μεγαλώνουμε τη διάμετρο των θηλών (προσοχή: μόνο αν οι θηλές είναι από καουτσούκ!) με αποστειρωμένη βελόνα.

Πόσο γάλα πρέπει να πίνει το μωρό;
Τις πρώτες εβδομάδες το βρέφος θα πρέπει να πίνει 69-90 κ.εκ. γάλακτος ανά γεύμα. Η συχνότητα είναι ένα γεύμα κάθε 3-4 ώρες.
Στο τέλος του πρώτου μήνα θα πρέπει να πίνει 120 κ.εκ. τη φορά και τα γεύματα θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 4 ώρες.
Στον έκτο μήνα η ποσότητα θα φτάνει τα 180-240 κ.εκ. τη φορά και τα γεύματα θα πρέπει να είναι 4-5 την ημέρα.

-Ο γενικός κανόνας είναι ότι το μωρό πρέπει να παίρνει περίπου 75 κ.εκ. γάλακτος για κάθε κιλό του σωματικού του βάρους.
-Αν το μωρό ζητάει επίμονα πολύ περισσότερο γάλα από όσο προβλέπεται, το συζητάμε με τον παιδίατρό μας.

Πόσο γάλα σε σκόνη δίνω στο μωρό, αν θηλάζει και πίνει ξένο γάλα μαζί;
-Συνήθως ο γιατρός υποδεικνύει την ποσότητα του ξένου γάλακτος που πρέπει να πίνει το μωρό ανάλογα με το βάρος του.
-Τα μωρά δεν πίνουν περισσότερο γάλα από όσο μπορούν να χωνέψουν, οπότε δεν κινδυνεύουμε να το παραταϊσουμε.
-Πολλές φορές, ένα μωρό κλαίει ή είναι ανήσυχο και δεν μπορεί να κοιμηθεί, γιατί δεν έχει χορτάσει. Η ποσότητα που χρειάζεται συμπληρωματικά μπορεί να είναι μόνο 10-30ml.

Όταν βγαίνω βόλτα με το μωρό, πώς μπορώ να προετοιμαστώ για το γεύμα του;
Βάζουμε στο μπιμπερό τη σκόνη γάλακτος από το σπίτι και όταν έρθει η ώρα, απλώς προσθέτουμε το ζεστό νερό. Η σκόνη δεν χαλάει, ακόμη και αν μείνει στο μπιμπερό για μέρες. Δεν χρησιμοποιούμε νερό που έχουμε αποθηκεύσει σε θερμός, εκτός αν το έχουμε αποστειρώσει. Κάνουμε λοιπόν ένα διάλειμμα για καφέ και ζητάμε να μας δώσουν νερό που θα έχει βράσει για ένα λεπτό τουλάχιστον. 

Ποιά είναι η καλύτερη θέση για να ταίσω το μωρό μου;
Κρατάμε το μωρό στην αγκαλιά μας με το κεφάλι του στο εσωτερικό του αγκώνα μας και τον πήχυ του χεριού μας να στηρίζει την πλάτη του. Το μωρό δεν πρέπει σε είναι οριζόντια θέση, αλλά ελαφρά ανασηκωμένο ώστε να καταπίνει και να αναπνέει πιο εύκολα και να μην υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί. Το μπιμπερό κρατιέται σε σταθερή, ελαφρά γερμένη θέση για να είναι πάντα η πιπίλα γεμάτη με γάλα και να μην καταπίνει το μωρό αέρα. Χαλαρώνουμε λίγο το  δαχτυλίδι του μπιμπερό για να μη σταματά η ροή του γάλακτος.

Μην ξεχνάτε! 

«Στο μαιευτήριο, η σίτιση του μωρού που τρέφεται με γάλα σε σκόνη γίνεται συνήθως προγραμματισμένα κάθε τρεις ή τέσσερεις ώρες. Το σύστημα αυτό υιοθετείται για την εξυπηρέτηση του προσωπικού του νοσοκομείου. Αντίθετα, η ελεύθερη σίτιση έχει στόχο την ικανοποίηση του μωρού. Ελεύθερη σίτιση σημαίνει ότι το μωρό παίρνει τα γεύματά του όποτε θέλει. Τα νεογέννητα μπορεί να πεινάσουν μόλις δύο ώρες μετά το γεύμα, ενώ συνήθως τρώνε έξι ως οκτώ φορές την ημέρα. Τα μωρά που μεγαλώνουν με το μπιμπερό, χρειάζονται συνήθως λιγότερα γεύματα από αυτά που θηλάζουν, γιατί το τεχνητό γάλα χωνεύεται πιο αργά από το μητρικό. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η συχνότητα των γευμάτων αραιώνει. Γι' αυτό σιγά σιγά, αρχίζει να εισάγεται στον κόσμο των γεύσεων και να δοκιμάζει στερεές τροφές. Το γάλα όμως παραμένει η βασική πηγή θρεπτικών συστατικών, καλύπτοντας το 50% περίπου των ημερησίων αναγκών του, μέχρι και το 2ο έτος της ζωής του. Επομένως, το γάλα που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι ειδικά εμπλουτισμένο με τη σωστή ποσότητα, αλλά και ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξή του».

Σχόλια

Neutral avatar
  • Boy avatar
    Βάλια Γιαννοπούλου 04 Ιανουαρίου, 2016 02:05 μ.μ.

    κάνετε ένα ολόκληρο άρθρο για την σωστή διατροφή του μωρού αναφέροντας το ξένο γάλα χωρίς πουθενά να αναφέρετε όπως θα έπρεπε ότι η πιο πλήρης και ισορροπημένη διατροφή για ένα βρέφος είναι το μητρικό γάλα και εφόσον συντρέχουν λόγοι υπάρχει το ξένο...

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας