Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-10 10:20:37 +0300 Επιλόχειος Κατάθλιψη: Συμβουλές από τον σύντροφο της μητέρας

Επιλόχειος Κατάθλιψη: Συμβουλές από τον σύντροφο της μητέρας

Επιλόχειος Κατάθλιψη: Συμβουλές από τον σύντροφο της μητέρας 470 900
Γράφω λοιπόν αυτές τα λόγια, προσπαθώντας να βοηθήσω όλους εμάς αλλά και την Εμ.

O Κρις χρειάστηκε να αποχωριστεί τη γυναίκα του λίγες μέρες αφού ήρθε στον κόσμο το παιδί τους, γιατί η ίδια χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ειδική μονάδα για μητέρες και βρέφη. Η δυσκολία που αντιμετώπισε η οικογένεια του, τον έκανε πιο δυνατό και ο ίδιος μπόρεσε να γράψει κάποιες σκέψεις που βοήθησαν εκείνον και τη γυναίκα του και να τις μοιραστεί με άλλους γονείς. 


 

Δείτε παρακάτω τα λόγια του:  

 

Οκ, λοιπόν όπως ίσως γνωρίζετε, η Εμ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην μονάδα για τη μαμά και το παιδί. Η Εμ υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη. Αυτή η διαταραχή δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο και η Εμ ήταν ιδιαίτερα άτυχη, γιατί είχε πολύ έντονα και σοβαρά συμπτώματα. 

 

Η ασθένεια δημιουργεί πολύ δύσκολες σκέψεις στην Έμμα, που ελέγχουν εντελώς το μυαλό της. Σκέψεις που οδηγούν την Εμ να σκέφτεται την αυτοκτονία, να αισθάνεται μόνη, να μην νιώθει αγάπη για τον Άρθουρ, να θυμώνει, να γεμίζει μίσος και να σκέφτεται πως η κατάστασή της δεν θα καλυτερεύσει ποτέ. 

 

Η Εμ θα το ξεπεράσει αλλά είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πεις και τι να κάνεις σε αυτές τις περιστάσεις. Γράφω λοιπόν αυτές τα λόγια, προσπαθώντας να βοηθήσω όλους εμάς αλλά και την Εμ. 

 

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δυνατή, ανεξάρτητη, ενεργητική, τρυφερή, διασκεδαστική, φροντιστική, κοινωνική και υπέροχη είναι η Εμ. Όταν όμως οι σκέψεις της επηρεάζονται από αυτή τη διαταραχή, εκείνη σκέφτεται το αντίθετο και σαν να μην έφτανε αυτό, αποσυνδέεται από εσένα και από τους αγαπημένους της φίλους και απομονώνεται. Οι σκέψεις την οδηγούν στην επιθυμία για απομόνωση, όμως όλοι γνωρίζουμε πως η Εμ δεν είναι έτσι. Τις λείπουμε. 

 

Δεν υπάρχει μία γρήγορη λύση, η Εμ βρίσκεται ήδη στην κλινική εδώ και έξι εβδομάδες και δέχεται την καλύτερη υποστήριξη από ειδικούς. Ο μέσος όρος της παραμονής στην κλινική είναι δώδεκα ως δεκαέξι εβδομάδες και αυτή η εβδομάδα για την Εμ ήταν πολύ δύσκολη. Είχε κάποιες καλές στιγμές αλλά και κάποιες πολύ χαμηλές. Σε αυτές τις χαμηλές στιγμές αποσυνδέεται περισσότερο και για αυτό μου ζήτησε μία χάρη: 

Στείλτε της ένα μήνυμα και πείτε της γιατί την αγαπάτε.

 

Σας ευχαριστώ, 

 

Σας αγαπώ όλους πολύ, 

 

Θα τα καταφέρουμε, 

 

Κρις

 

 

Το μήνυμα του Κρις έκλεινε με ένα υστερόγραφο, με όμορφα και υποστηρικτικά λόγια που βοηθούσαν τη γυναίκα του, όπως “θα περάσει, είναι στα αλήθεια πολύ δύσκολο, είμαι εδώ για σένα, θα τα καταφέρεις”. 

 

Αυτό το γράμμα, είναι μία απόδειξη πως οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν, ακόμα και μέσα στις πιο σκοτεινές και δύσκολές τους στιγμές. Η Εμ και ο Κρις απολαμβάνουν πλέον τη ζωή τους με τον Άρθουρ και υποστηρίζουν καθημερινά οικογένειες που αντιμετωπίζουν επιλόχειο κατάθλιψη και επιλόχειο ψύχωση μέσω του οργανισμού Action on Postpartum Psychosis. 

 

source: Instagram/chriswatt

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας