Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-01-19 12:21:21 +0200 Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο 470 900
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και να γίνει μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού, κατά τα πρώτα του γενέθλια.

Πότε πρέπει να γίνονται οι πρώτες επισκέψεις στον Παιδοδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη αφορά κυρίως στην ενημέρωση των γονέων και γίνεται αφού εμφανιστεί το πρώτο δόντι του παιδιού. Αναλυτικά ο Παιδοδοντίατρος:

1. Εξετάζει το στόμα του παιδιού. Η πρώτη εξέταση στα μικρά παιδιά γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία, τα μηχανήματα. Η πρώτη εξέταση είναι σύντομη και γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του ή του πατέρα του.
2. Δείχνει στους γονείς τον σωστό τρόπο καθαρισμού των δοντιών.
3. Συζητά με τους γονείς για τη διάπλαση και ανατολή των δοντιών, τη χρησιμότητα τους, τις πιθανές βλάβες των δοντιών από εκτεταμένη χορήγηση φαρμάκων, π.χ. τετρακυκλίνες & φάρμακα με μορφή σιροπιού, τη πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, τη σωστή χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας, το θηλασμό του δακτύλου και τέλος τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού του δοντιού

 

Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5 - 3 ετών και έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί αν όλα τα δόντια έχουν ανατείλει φυσιολογικά, αν υπάρχει τερηδόνα και αν τηρείται σωστά το προληπτικό πρόγραμμα. Θα γίνουν τέλος οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας.


Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5 - 4 ετών. Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά στην ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού και αν υπάρχει τερηδόνα. Θα προσαρμοστεί ξανά το προληπτικό πρόγραμμα και θα γίνει η πρώτη τοπική φθορίωση στο παιδί. Μετά από αυτήν την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί κάθε 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του. Να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και των γνάθων και την τυχόν εμφάνιση τερηδόνας και να προσαρμόζει ανάλογα το προληπτικό πρόγραμμα.

 

Γιατί επιβάλλεται η έγκαιρη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο;

Η τερηδόνα και άλλα προβλήματα του στόματος είναι πιθανόν να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Η έγκαιρη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο θα βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί μαζί του και να εδραιώσει τις καλές συνήθειες που θα του εξασφαλίσουν την ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος. Επιπλέον οι γονείς θα ενημερωθούν από τον Παιδοδοντίατρο για τη στοματική υγιεινή και διάφορα θέματα σχετικά με τη διατροφή του παιδιού που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των δοντιών.
 

Τι είναι η ειδικότητα της παιδοδοντιατρικής;
 

Η Παιδοδοντιατρική είναι ειδικότητα που έχει κύριο μέλημα της τα παιδιά και τη συνολική στοματική τους υγεία. Η Παιδοδοντιατρική αντιμετωπίζει τα παιδιά, όχι σαν μικρογραφία των ενηλίκων, αλλά σαν μια ξεχωριστή κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερες ανάγκες. Ο Παιδοδοντίατρος μετά την ολοκλήρωση των βασικών πανεπιστημιακών σπουδών, χρειάζεται τουλάχιστον 3 ακόμα χρόνια εκπαίδευσης για να αποκτήσει την ειδικότητα του σε αναγνωρισμένα κέντρα εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Αυτό που κάνει ιδιαίτερο και ξεχωριστό τον Παιδοδοντίατρο είναι οι ειδικές γνώσεις του στην προσέγγιση του παιδιού, οι ειδικές θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιεί για ότι πρόβλημα προκύψει στο στόμα του παιδιού και οι ευρύτερες γνώσεις που έχει για την ανάπτυξη, τόσο του ίδιου του παιδιού, όσο και του στοματογναθικού του συστήματος. Ο Παιδοδοντίατρος είναι σε θέση, όχι μόνο να απαλλάξει το παιδί από τον φόβο του, αλλά και να δημιουργήσει μια αρμονική συνεργασία μαζί του.

 

Πώς γίνεται η προσέγγιση του παιδιού από τον Παιδοδοντίατρο;
 


Χρησιμοποιεί ψυχολογικές τεχνικές και ένα ειδικό λεξιλόγιο προκειμένου να περιγράψει την κάθε θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό αλλάζει την εικόνα της οδοντιατρικής από επώδυνη και αγχώδη διαδικασία, σε πράξη απλή και αποδεκτή για το παιδί.
Οι χώροι του ιατρείου είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι προσφέροντας ένα ευχάριστο και φιλικό προς το παιδί περιβάλλον.
• Το προσωπικό του ιατρείου γνωρίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο προσέγγισης του παιδιού ώστε να μην φοβηθεί την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Τέλος η επιτυχία του Παιδοδοντιάτρου δεν εξαρτάται μόνο από την ιατρική του γνώση και την τεχνική του επιδεξιότητα, αλλά και από την ικανότητά του να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και συνεργασία του παιδιού όχι μόνο για την πρώτη, αλλά και για τις επόμενες επισκέψεις που θα ακολουθήσουν μέχρι την ενηλικίωση του. Η σωστή προσέγγιση του παιδιού, διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς ασθενείς και γενικότερα άτομα πρόθυμα να συνεργάζονται με τους γιατρούς.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας