Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-10 15:57:32 +0300 Τα do και τα don't της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι Τα do και τα don't της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι

Τα do και τα don't της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι

 Τα do και τα don't της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι 470 900
Το κολύμπι στη θάλασσα αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης, με πλεονεκτήματα για την έγκυο και το παιδί

Το να βιώνεις μια εγκυμοσύνη στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μια διαφορετική εμπειρία. Κάτι η ζέστη που επιβαρύνει την κατάσταση κάτι η καθημερινότητα μας που είναι διαφορετική, οδηγεί πολλές μέλλουσες μανούλες στο να προβληματίζονται για τους κινδύνους που ενδεχομένως κρύβει το καλοκαίρι.
Ερωτήσεις όπως εάν επιτρέπεται το κολύμπι, η ηλιοθεραπεία ή αν τα αντηλιακά είναι επικίνδυνα είναι πολύ συχνές
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες απορίες:

Επιτρέπεται το κολύμπι στην εγκυμοσύνη;

Το κολύμπι στη θάλασσα αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης, με πλεονεκτήματα για την έγκυο και το παιδί. Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του νερού στα οιδήματα (πρηξίματα) των εγκύων, τη βελτίωση της αιμάτωσης της μήτρας αλλά και τη μικρότερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας της μέλλουσας μαμάς κατά την άσκηση μέσα στο νερό.  Παράλληλα η ελαφριά άσκηση στο νερό φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη νευρολογική ανάπτυξη αλλά και τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου. Ωστόσο το πολύ έντονο κολύμπι σε οριακές συνθήκες αντοχής θα πρέπει να αποφεύγεται, αφού η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο διαταράσσεται. Το ίδιο ισχύει και για το κολύμπι σε πολύ κρύα νερά, το οποίο θα πρέπει να περιορίζεται, αφού ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις της μήτρας.

Θάλασσα ή πισίνα

Το θαλασσινό νερό είναι απόλυτα ασφαλές στην εγκυμοσύνη ενώ παράλληλα παρέχει επιπλέον ποσότητες ιωδίου, το οποίο συμβάλλει ευεργετικά στη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Η χρήση πισίνας, όταν η συντήρηση της γίνεται με σωστό τρόπο, δεν ελλοχεύει κινδύνους για την κύηση. Η διαύγεια του νερού και η απουσία οποιασδήποτε παράξενης οσμής αποτελούν τα βασικά στοιχεία, τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε πριν τη χρήση της.

Ηλιοθεραπεία στην εγκυμοσύνη

Η ηλιοθεραπεία με σύνεση και εκτός των όρων μέγιστης ακτινοβολίας (11.00– 15.00) δεν ενέχει κινδύνους για την εγκυμοσύνη μετά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο το δέρμα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ζαλάδες και τάση λιποθυμίας. Η χρήση αντηλιακών με μεγάλο δείκτη προστασίας, η τακτική ενυδάτωση της εγκύου με λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών και η αποφυγή των υπερβολών κατά την έκθεση στον ήλιο είναι επιβεβλημένη. Παράλληλα η ένδυση με ελαφριά, βαμβακερά ρούχα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Είναι ασφαλή τα αντιηλιακά στην κύηση;

Η χρήση αντηλιακών δεν έχει συσχετιστεί μέχρι στιγμής με επιπλοκές στην κύηση και θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο και εδώ η τήρηση του μέτρου είναι σημαντική για την ασφάλεια της εγκυμοσύνης. Προτιμήστε τη χρήση φυτικών αντηλιακών κρεμών και αποφύγετε τη χρήση λαδιών με χαμηλό δείκτη προστασίας, τα οποία επιταχύνουν το μαύρισμα. Σκευάσματα, τα οποία προσφέρουν άμεσο τεχνητό μαύρισμα θα πρέπει να αποφεύγονται.

Μπορώ να κάνω LASER;

Η αποτρίχωση με χρήση Laser κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Δεν υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μεθόδου. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ειδικών κρεμών αποτρίχωσης, μικρή ποσότητα των οποίων ενδέχεται να περνά στην κυκλοφορία της εγκύου και κατ΄ επέκταση και του εμβρύου.Η αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με κερί ή με το ξύρισμα αποτελεί μέχρι στιγμής την ασφαλέστερη εναλλακτική.

•    Οι οδηγίες είναι του μαιευτήρα, εξειδικευμένου στην περιγεννητική ιατρική, Ιωάννη Κ. Ράπτη
 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας