Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 15:35:37 +0300 Είναι η διαδικασία αναβάθμισης της ασφάλειας ενός χώρου, έναντι παιδικών τραυματισμών και επικεντρώνεται στις ηλικίες από 0 έως 4 ετών. Babyproofing για σπίτια ασφαλή

Babyproofing για σπίτια ασφαλή

Babyproofing για σπίτια ασφαλή 470 900
Άρθρο από Δημήτρης Γιαννακάκης
Είναι η διαδικασία αναβάθμισης της ασφάλειας ενός χώρου, έναντι παιδικών τραυματισμών και επικεντρώνεται στις ηλικίες από 0 έως 4 ετών.

Τι είναι το babyproofing;
•    Το babyproofing είναι η τεχνική επέμβαση των ειδικών μηχανικών ασφάλειας στο χώρο, η οποία έχει ως στόχο να κρατήσει ένα παιδί από 0-4 ετών μακριά από τραυματισμούς και από τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου.  Το Babyproofing είναι η τεχνική παρέμβαση στο χώρο και τον εξοπλισμό του, που έχει ως στόχο τη μείωση της πιθανότητας να συμβούν παιδικά ατυχήματα, αλλά και να μειωθεί η ένταση του δυσάρεστου αποτελέσματος ενός παιδικού τραυματισμού.
•    To Babyproofing για τη safebebe σημαίνει πρώτα απ’ όλα να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του παιδιού και τα γυαλιά του ειδικού, ώστε να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που θα συναντήσει όταν θα εξερευνά τον κόσμο γύρω του και να το προστατεύσουμε από αυτούς.
•    Το κάθε παιδί και ο κάθε χώρος είναι ξεχωριστός και εγκυμονεί διαφορετικούς κινδύνους, γι’ αυτό και η υπηρεσία babyproofing δεν είναι κάτι που μπορεί να τυποποιηθεί, κάνοντας τη χρήση του ειδικού απαραίτητη.

Υπάρχουν αντίστοιχες υπηρεσίες με το safebebe στην Ελλάδα;
•    Η safebebe είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που αναλαμβάνει όλες τις πτυχές του babyproofing, από την επιμόρφωση και το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση και τη συντήρηση (end to end) στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα οι γονείς δεν είχαν κάποιον ειδικό να τους συμβουλεύσει τεχνικά για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει το παιδί τους στο σπίτι, είχαν μόνο διαθέσιμα κάποια προϊόντα παιδικής ασφάλειας, τα οποία οι πιο ευαισθητοποιημένοι εγκαθιστούν μόνοι τους. Επιπλέον, τα διαθέσιμα προϊόντα στην ελληνική αγορά δεν καλύπτουν το φάσμα των αναγκών παιδικής ασφάλειας, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τους μεγαλύτερους οίκους κατασκευής προϊόντων παιδικής ασφάλειας του εξωτερικού και έχουμε διαθέσιμη όλη τη γκάμα των προϊόντων τους, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν στο σπίτι.

Δώστε μας τη στατιστική εικόνα των ατυχημάτων που αφορούν παιδιά από 0-12 ετών στην Ελλάδα.
•    Τα στατιστικά στοιχεία των παιδικών τραυματισμών πανευρωπαϊκά συλλέγονται σε μία βάση δεδομένων την οποία διαχειρίζεται στην Ελλάδα το ΚΕΠΠΑ (Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων). Οι στατιστικές τάσεις ατυχημάτων στην Ελλάδα και οι κατανομές των παιδικών τραυματισμών δεν διαφέρουν κατά πολύ από τα ανάλογα στοιχεία  σε Ευρώπη και Αμερική.
•    Τα κύρια στατιστικά στοιχεία που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι:

-Το 80% των παιδικών τραυματισμών συμβαίνουν στο σπίτι, διότι από 0-4, τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι.
- Το 70% των παιδικών τραυματισμών συμβαίνουν παρουσία ενήλικα
- Το 90% των παιδικών δηλητηριάσεων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι
- Μετά τα φάρμακα, οι περισσότερες παιδικές δηλητηριάσεις οφείλονται σε καλλυντικά, απορρυπαντικά κ.α.
Από ποιά ηλικία του παιδιού πρέπει οι γονείς να λάβουν μέτρα ασφαλείας στο σπίτι;
•    Σε κοινωνίες οι οποίες έχουν υψηλό αίσθημα ασφάλειας το babyproofing γίνεται πριν γεννηθεί το παιδί. Στην Αμερική, το πιο συνηθισμένο δώρο σε babyshower (πάρτυ για την επικείμενη γέννηση) είναι δωροκάρτες babyproofing ή προϊόντα παιδικής ασφάλειας.
•    Στην Ελλάδα το αίσθημα ασφάλειας αναπτύσσεται σταδιακά μέσα από την ενημερωτικές εκστρατείες της safebebe και άλλων ιδρυμάτων με επικοινωνιακές ενέργειες, φυλλάδια, ημερίδες για νέες μητέρες,  διαδικτυακά ερωτηματολόγια και συζητήσεις για την παιδική ασφάλεια.
•    Επίσης, προωθούμε τη δωροκάρτα μας ως δώρο για βαπτίσεις και γεννήσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο αυξημένη ευαισθησία ως προς τη σημασία της παιδικής ασφάλειας.

Ποιά είναι τα σημεία «υψηλού κινδύνου» στις σύγχρονες κατοικίες;
•    Σημεία υψηλού κινδύνου υπάρχουν σε χώρο όπου κινείται και ζει ένα παιδί, ιδιαίτερα όταν φτάσει στο στάδιο που μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα. Αν χρειάζεται όμως να ξεχωρίσουμε συγκεκριμένα δωμάτια, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβουμε οπωσδήποτε, την κουζίνα και το μπάνιο, όπου υπάρχουν και οι 5 κατηγορίες κινδύνων παιδικής ασφάλειας, τραυματισμός από πρόσκρουση/πτώση, ηλεκτροπληξία, έγκαυμα, πνιγμός και δηλητηρίαση.

Τι προτείνετε όταν μια οικογένεια για οικονομικούς λόγους δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς το κόστος της ασφάλειας για το σπίτι;
•    Προτείνουμε πρώτα απ’ όλα σε όλες τις οικογένειες να αξιοποιήσουν την δυνατότητα επίσκεψης του μηχανικού της safebebe στο χώρο τους, ώστε να ενημερωθούν για την παιδική ασφάλεια με ειδικές αναφορές στο δικό τους χώρο και τις ανάγκες του. Πιστεύουμε, πως η γνώση ενός κινδύνου είναι ένα τεράστιο βήμα προς την σωστή διαχείρισή του.
•    Το κόστος του babyproofing είναι χαμηλό για μια μέση οικογένεια, αλλά αυτό φυσικά είναι σχετικό, ειδικά στην περίοδο οικονομικής ύφεσης που διανύουμε.
•    Το κόστος του babyproofing περιλαμβάνει 2 κοστολογούμενα μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά την επίσκεψη του ειδικού μηχανικού παιδικής ασφάλειας, την αυτοψία του χώρου, και τη σύνταξη της πρότασης babyproofing, το οποίο κυμαίνεται στα επίπεδα ενός ακριβού παιδικού παιχνιδιού. Το δεύτερο μέρος αφορά την προμήθεια των υλικών για την υλοποίηση των μέτρων ασφάλειας που επέλεξε η οικογένεια να υλοποιήσει και το κόστος εγκατάστασής τους. Εδώ βρίσκεται και μία καινοτομία της safebebe, το κόστος υλοποίησης του babyproofing, το καθορίζει η ίδια η οικογένεια. Τα μέτρα ασφάλειας που περιγράφονται στην πρόταση babyproofing που προτείνουμε στην εκάστοτε οικογένεια είναι κατηγοριοποιημένα ανά κατηγορία κινδύνου, σε κάθε δωμάτιο, μαζί με το κόστος τους. Η οικογένεια επιλέγει από αυτά, τα μέτρα που θέλει να υλοποιήσει, και διαμορφώνει με αυτόν τον τρόπο το κόστος.

Μπορείτε να προτείνετε τρόπους για να δημιουργηθεί ασφαλής χώρος για το παιχνίδι σε ένα διαμέρισμα;
•    Ο χώρος του παιχνιδιού πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερες εστίες κινδύνου
•    Εμπόδια στο χώρο θα πρέπει να είναι φτιαγμένα ώστε να μην έχουν αιχμηρές ακμές ή γωνίες
•    Τα καλώδια πρέπει να είναι τοποθετημένα σε κανάλια, ή να διέρχονται από σημεία στα οποία τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση.
•    Τα έπιπλα που μπορεί να ανατραπούν (μπουφές, συρταριέρα, τηλεόραση κλπ) θα πρέπει να έχουν στερέωση για αποφυγή ατυχημάτων
•    Μεγάλη προσοχή χρειάζονται τα μπαούλα και οι αποθηκευτικοί χώροι παιχνιδιών. Δυστυχώς έχουμε θρηνήσει πολλά παιδιά λόγω αυτών. Πρέπει να φροντίσουμε και να αποθηκεύονται όλα τα παιχνίδια, και να μην μπορεί το παιδί να εγκλωβιστεί μέσα στο κουτί/μπαούλο, αλλά και σε περίπτωση εγκλωβισμού να αερίζεται επαρκώς. Γενικά προτείνουμε την αποθήκευση παιχνιδιών σε μικρά σχετικά κουτιά, τα οποία τοποθετούνται σε μεγάλο για τα παιδιά ύψος.
•    Εάν στο χώρο υπάρχουν τζάμια, τότε τα επενδύουμε με κατάλληλη μεμβράνη ασφαλείας για την αποφυγή τραυματισμού από θραύσματα σε περίπτωση που σπάσει.
•    Φροντίζουμε ώστε το δάπεδο να μην έχει μεγάλο συντελεστή τριβής (πχ κάποιες μοκέτες) αλλά και να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση ενέργειας σε περίπτωση πτώσης. Συμβαίνει συχνά να μπερδέψει κανείς τα δάπεδα τα οποία είναι ανθεκτικά σε πρόσκρουση, με αυτά τα οποία απορροφούν την ενέργεια της πρόσκρουσης. Το πιο εύκολο αναγνωριστικό στοιχείο είναι το πάχος των δαπέδων αυτών. Τα ανθεκτικά είναι εν γένει λεπτά, ενώ τα απορροφητικά είναι εν γένει μεγάλου πάχους.

Εκτός από τις αιχμηρές επιφάνειες και τα θέματα κατασκευής, λεπτομερειών στα έπιπλα κλπ., η ασφάλεια που παρέχετε αφορά και στα επιλεγόμενα υλικά (π.χ. χωρίς χημικά);
•    Όλα τα προϊόντα babyproofing τα οποία προτείνει η safebebe είναι συμβατά με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για τοξικότητα χημικών ουσιών κατασκευής και εν γένει καταλληλότητα τους για παιδιά, και προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν σαφείς προδιαγραφές για την ασφαλή κατασκευή προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά, όπως Αμερική, Αυστραλία, Ολλανδία, Γαλλία, Καναδά κλπ, και είναι πιστοποιημένα για την ασφάλειά τους από τους αντίστοιχους οργανισμούς.

Εκτός από τις κατοικίες εσείς αναλαμβάνετε και χώρους στους οποίους συγκεντρώνονται παιδιά. Ποιά εικόνα παρουσιάζουν τα νηπιαγωγεία και οι παιδότοποι από την άποψη της ασφάλειας;
•    Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση στο βαθμό ασφάλειας των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των παιδότοπων. Αν και αυτοί οι χώροι είναι θεωρητικά σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται από παιδιά, είναι πολύ συνηθισμένο να χρειάζονται αναβάθμιση ως προς την ασφάλειά τους. Τα συνηθέστερα σημεία που έχουμε εντοπίσει ότι χρειάζονται βελτίωση είναι τα δάπεδα, η δημιουργία ζωνών πρόσβασης, τα παράθυρα και οι τζαμαρίες, ιονισμός-κλιματισμός των χώρων και τα μπάνια.

Ποιά σημεία πρέπει να προσέξει ο γονιός προτού καταλήξει σε κάποιο παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο;
•    Τα κριτήρια επιλογής ενός παιδικού σταθμού είναι πάρα πολλά και η διαδικασία επιλογής πολυσύνθετη. Σε σχέση με την παιδική ασφάλεια και την αποφυγή παιδικών τραυματισμών προτείνουμε σε γονείς να αναζητούν τα παρακάτω στοιχεία:
•    Πρώτα από όλα, ζητείστε να δείτε την άδεια λειτουργίας του σταθμού.
•    Γνωρίστε τους υπεύθυνους του σταθμού και συζητείστε μαζί τους για να μάθετε ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν λάβει για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και να νιώσετε την έμφαση που δίνουν στην ασφάλεια
•    Ζητήστε από τους υπεύθυνους να δείτε το βιβλίο συμβάντων του σταθμού (αν τηρείται) και αναζητείστε περισσότερες πληροφορίες για τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί.
•    Κοιτάξτε πόσο καλά διαχωρισμένοι είναι οι χώροι και πόσο «τακτοποιημένοι» είναι.
•    Ρωτήστε αν έχει γίνει babyproofing στο σταθμό, σε ποιους χώρους έγινε και ποια μέτρα υλοποιήθηκαν.
- Ρωτήστε πόσα παιδιά αναλογούν σε κάθε ενήλικα που τα εποπτεύει, και πως περιορίζεται η πρόσβαση σε διαφορετικούς χώρους του σταθμού.
- Η safebebe υποστηρίζει τους γονείς στην αναζήτηση σταθμού και μπορεί να συμμετέχει ως σύμβουλος ασφάλειας σε αυτή τη διαδικασία.
-  Στους παιδικούς σταθμούς και παιδότοπους που έχουμε ελέγξει την ασφάλειά τους, θα βρείτε το σχετικό πιστοποιητικό ελέγχου παιδικής ασφάλειας της safebebe στο χώρο υποδοχής

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας