Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-06 11:09:55 +0200 Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα και την εγκυμοσύνη Αλκοόλ, σύλληψη και εγκυμοσύνη

Αλκοόλ, σύλληψη και εγκυμοσύνη

Αλκοόλ, σύλληψη και εγκυμοσύνη 470 900
Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα και την εγκυμοσύνη

H μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ δρα ανασταλτικά στην γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα, ενώ επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου, ειδικά στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Οι μελέτες το επιβεβαιώνουν διαρκώς τονίζοντας ότι η εγκυμοσύνη φυσικά δεν είναι ασθένεια, ωστόσο είναι μια περίοδος που χρήζει προσοχής. 

Αλκοόλ και σύλληψη
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να μειώνει την γυναικεία γονιμότητα, ενώ η ελεγχόμενη κατανάλωσή του, και πιο συγκεκριμένα η μέτρια κατανάλωση κρασιού, φαίνεται να συνδράμει θετικά στην προσπάθεια απόκτησης απογόνου. Δανοί ερευνητές μελέτησαν 430 ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γυναικεία ικανότητα για αναπαραγωγή παρουσίαζει μείωση ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που αυτές κατανάλωναν.  Οι γυναίκες που έπιναν λιγότερα από 5 ποτά την εβδομάδα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να συλλάβουν συγκριτικά με εκείνες που έπιναν δέκα ποτά εβδομαδιαίως. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν ασχολήθηκε με τον παράγοντα αλκοόλ και τη σχέση του με την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη
Ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης –οπότε δημιουργούνται τα όργανα του σώματος- έχει έντονα αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου. Και αυτό γιατί το αλκοόλ περνάει από τον πλακούντα κατευθείαν στο αίμα του παιδιού. Εκεί το οινόπνευμα δρα ανενόχλητο στα εγκεφαλικά κύτταρα και τον οργανισμό του εμβρύου.

Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη
-Κίνδυνο αποβολής
-Γέννηση λιποβαρούς μωρού
-Υπερκινητικότητα του παιδιού καθώς μεγαλώνει
-Εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο

Πόσο αλκοόλ επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;
Τα ερευνητικά αποτελέσματα της σχέσης αλκοόλ και εγκυμοσύνης είναι περιορισμένα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς τις επιδράσεις του οινοπνεύματος στο έμβρυο. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται εντελώς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στα επόμενα τρίμηνα η έγκυος μπορεί να καταναλώνει ένα μικρό ποτήρι μπύρα με το φαγητό την εβδομάδα, ενώ πρέπει να αποφεύγει εντελώς τα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλ. 

Ποτά χωρίς αλκοόλ
-Fruit punch
-Ginger ale
-Virgin daiquiri
-Virgin mary (χυμός τομάτας με καρυκεύματα)
-Pina colada (χυμός καρύδας)
-Μπύρα χωρίς αλκοόλ

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας