Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-04-13 10:34:46 +0300 Ακαδημαϊκό άγχος: Τα παιδιά μας είναι αγχωμένα

Ακαδημαϊκό άγχος: Τα παιδιά μας είναι αγχωμένα

Ακαδημαϊκό άγχος: Τα παιδιά μας είναι αγχωμένα 470 900
Οι μαθητές σε όλες τις έρευνες του δυτικού κόσμου, παρουσιάζουν έντονο ακαδημαϊκό άγχος, σε ποσοστά υψηλότερα συχνά και από αυτά των ενηλίκων.

Κάθε χρόνο, οι γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων αναφέρονται στο άγχος και την πίεση που βιώνουν οι μαθητές την περίοδο των εξετάσεων. Αυτό που βέβαια σχεδόν ποτέ δεν αναφέρεται είναι το πόσο “άγχος” επιτρέπεται να έχουν τόσο νεαροί άνθρωποι και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η πίεση αυτή στην ενήλική τους ζωή. 

 

Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015, από τους Young & Dietrich, αναζητήθηκαν οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαταραχών άγχους και κατάθλιψης.  Το δείγμα ήταν 41 παιδιά, ηλικίας 11 ως 15 ετών. Τα καθημερινά στρεσογόνα γεγονότα, η ανησυχία και οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις προβλέπουν την εμφάνιση των διαταραχών στα παιδιά. Μία μελέτη από την Νορβηγία, που δημοσιεύτηκε το 2017, έρχεται να συμφωνήσει με την παραπάνω έρευνα. Το δείγμα, αυτή τη φορά ήταν 1.719 μαθητών ηλικίας 12–17 ετών και μελετήθηκε η σύνδεση άγχους με την ποιότητα ζωής των εφήβων. Τα υψηλά επίπεδα άγχους των μαθητών συνδέθηκαν με χαμηλότερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους, γεγονός που δηλώνει τις επιπτώσεις του άγχους στους μαθητές αλλά και την ανάγκη για σχεδιασμό παρεμβάσεων από τα σχολικά πλαίσια.

 

Οι μαθητές σε όλες τις έρευνες του δυτικού κόσμου, παρουσιάζουν έντονο ακαδημαϊκό άγχος, σε ποσοστά υψηλότερα συχνά και από αυτά των ενηλίκων. Ο φόρτος εργασίας, ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος, ο φόβος της αποτυχίας και το ανταγωνιστικό περιβάλλον των εξετάσεων φαίνεται να είναι οι βασικές πηγές ανησυχίας των μαθητών. Παράλληλα τα κορίτσια φαίνεται σταθερά να αναφέρουν μεγαλύτερο στρες από ότι τα συνομήλικά τους αγόρια, σε σχέση με τις επιδόσεις τους στο σχολείο. 

 

Είναι σημαντικό, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να συζητούν με τα παιδιά για το άγχος και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές θα μπορούν πιο εύκολα να το αναγνωρίσουν, να μιλήσουν για αυτό και να ζητήσουν βοήθεια, εφόσον το χρειάζονται. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας