Πώς πρέπει να κάθεται το παιδί όταν μετακινείται με αυτοκίνητο και ποιό είναι το κατάλληλο καρεκλάκι ασφαλείας.
Στο αυτοκίνητο το μωρό πρέπει να κάθεται πάντα στο μέσον του πίσω καθίσματος σε πορτ-μπεμπέ ή ριλάξ που συγκρατείται με ειδικές ζώνες ασφαλείας ή σε ειδικό κάθισμα ασφαλείας για μωρά. Το ειδικό κάθισμα προφυλάσσει το παιδί σε περίπτωση ατυχήματος, απαλλάσσει τον οδηγό από την επίβλεψή του και δίνει μαθήματα σωστής οδικής συμπεριφοράς στο μέλλοντα οδηγό, στο παιδί. Επίσης δεν επιτρέπει στο παιδί να βγάλει το κεφάλι ή το χέρι του έξω από το παράθυρο και να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου. Ο νέος ελληνικός ΚΟΚ επιβάλλει τη χρήση ειδικού καθίσματος για παιδιά και απαγορεύει να κάθονται στο κάθισμα του συνοδηγού παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Όσα παιδιά έχουν ύψος μέχρι ενάμιση μέτρο επιβάλλεται να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ατυχήματος με συνέπεια το θάνατο του παιδιού, ο γονιός που αμέλησε να το προστατεύσει παραπέμπεται στο δικαστήριο.
Πώς επιλέγουμε καρεκλάκι ασφαλείας
-Τα καθισματάκια ασφαλείας είναι κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης και η ένδειξη ECE R44 αποδεικνύει ότι είναι κατασκευασμένα με βάση τις σωστές προδιαγραφές.
-Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε τέσσερις κατηγορίες 0, 1, 2 και 0-1, από τις οποίες η πιο πρακτική είναι ίσως η τελευταία που καλύπτει τις ηλικίες από 0 ως 5 περίπου χρόνων.
-Το κάθισμα πρέπει να ταιριάζει στη σωματική διάπλαση και στην ηλικία του παιδιού, να του εξασφαλίζει άνεση χωρίς να αφήνει πολύ κενό χώρο γύρω του, να ρυθμίζονται εύκολα οι ζώνες του και να στηρίζει καλά το παιδί ώστε να προστατεύεται το κεφάλι του σε περίπτωση ατυχήματος.
-Είναι βολικό να έχει κάλυμμα που βγαίνει και πλένεται και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις για να μη ζεσταίνει το παιδί το καλοκαίρι.
-Επιλέξτε το καθισματάκι που αρμόζει στο αυτοκίνητό σας και τοποθετήστε το ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης του. Μην αφήνετε το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο.
-Ποτέ μην κρατάτε το μωρό σας στα γόνατα σε οποιαδήποτε θέση του αυτοκινήτου, γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης, λόγω αδράνειας, το μωρό αποκτά βάρος μερικών εκατοντάδων κιλών και είναι αδύνατον να συγκρατηθεί.
To παιδικό κάθισμα σώζει ζωές:
Όταν το παιδί ταξιδεύει χωρίς παιδικό κάθισμα, κινδυνεύει να πεταχτεί από το κάθισμα και να χτυπήσει βίαια πάνω στο ταμπλό, το παρμπρίζ ή τα μπροστινά καθίσματα. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κίνδυνος θανατηφόρου ή πολύ σοβαρού τραυματισμού, είναι επτά φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα παιδί που μεταφέρεται σωστά.
Ο λόγος για τον οποίο καθίσταται απαραίτητη η χρήση του παιδικού καθίσματος, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητός με ένα απλό παράδειγμα. Ένα παιδί βάρους 15 κιλών που ταξιδεύει μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο εμπλέκεται σε ένα ατύχημα με μετωπική σύγκρουση στα 50 χιλιόμετρα την ώρα, ασκεί μία δύναμη ίση με 416 κιλά.<>
Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου χρησιμοποιούνται συχνά με εσφαλμένο τρόπο. Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το προїόν και την συναρμολόγησή του και η ακαταλληλότητα του παιδικού καθίσματος, μπορούν όντως να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
Mαμά, μπαμπά πρόσεξε μην κάνεις λάθος!
•Ζώνες σε επαφή με τον λαιμό
•Μπερδεμένες ή χαλαρές ζώνες
•Διαγώνια ζώνη κάτω από τον βραχίονα
•Παιδικό κάθισμα ή πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό
•Παιδικό κάθισμα τοποθετημένο με πολύ χαλαρό τρόπο
Σχόλια