Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-03 10:53:33 +0200 Το babyspace μιλά με τη διάσημη φωτογράφο Anne Geddes για την έμπνευση και τις δυσκολίες της επαγγελματικής φωτογράφησης όταν τα μοντέλα ακόμα ...μπουσουλάνε! Η φωτογράφος Anne Geddes

Η φωτογράφος Anne Geddes

Η φωτογράφος Anne Geddes 470 900
Οι φωτογραφίες της είναι γνωστές σε όλον τον κόσμο και τα μωρά της έχουν τυπωθεί σε εκατομμύρια αντίτυπα. Το babyspace μιλά με τη διάσημη φωτογράφο Anne Geddes για την έμπνευση και τις δυσκολίες της επαγγελματικής φωτογράφησης όταν τα μο...

Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς επινοήσατε την ιδέα που έκανε τη δουλειά σας γνωστή σε όλο τον κόσμο;
Το 1996 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο «Down in the Garden» που σύντομα έγινε μεγάλη επιτυχία σκαρφαλώνοντας στο νούμερο 3 της λίστας των New York Times…πιστέψτε με κανείς στον κόσμο δεν ένιωσε μεγαλύτερη έκπληξη από μένα! Επί δύο χρόνια φωτογράφιζα τις εικόνες του βιβλίου και πραγματικά δεν είχα ποτέ φανταστεί πως θα γινόταν τόσο δημοφιλές. Για μένα ήταν ουσιαστικά ένα παιδικό παραμύθι, που συνδύαζε στοιχεία της φύσης με εικόνες μωρών, δεν φανταζόμουν τότε πως θα χρησιμοποιούσα και αργότερα ίδια στοιχεία με τις έγκυες γυναίκες. Τότε ένιωθα βαθιά μέσα στην καρδιά μου πως έκανα αυτό που αγαπούσα, αλλά δεν ήξερα τι αποδοχή θα είχε. Το βιβλίο είναι η τρανή απόδειξη της παλιάς προτροπής που έλεγε «ακολούθησε τα όνειρά σου». Η φωτογραφία είναι για μένα ένας τόσο έμφυτος τρόπος έκφρασης που από τη στιγμή που πήρα στα χέρια μου την κάμερα, δεν ξανακοίταξα ποτέ πίσω μου.


Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίσατε δουλεύοντας με τα μωρά;
Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς και φωτογραφίζεις ένα θέμα για το οποίο έχεις πάθος, οι δυσκολίες πραγματικά μπαίνουν στην άκρη. Η προετοιμασία είναι το παν. Προφανώς όταν έκανα τα πρώτα πορτρέτα της καριέρας μου κάποιες φορές δεν ήταν τόσο εύκολο να συνεννοηθώ με ένα δίχρονο, όπως μπορεί να σας βεβαιώσει κάθε μαμά δίχρονου παιδιού. Όμως, έπειτα από πολλά χρόνια αλληλεπίδρασης με τα παιδιά και τα μωρά μαθαίνεις τι να περιμένεις. Με τα νεογέννητα ειδικά, πρέπει να εξασφαλίσεις πως το studio είναι όσο πιο άνετο γίνεται και τα μωρά να είναι ταϊσμένα και ξεκούραστα. Φυσικά υπάρχουν στιγμές απρόβλεπτες αλλά και αυτές είναι μέρος της διαδικασίας –μερικές φορές οι καλύτερες φωτογραφίες βγαίνουν από τις πιο αναπάντεχες αυθόρμητες στιγμές!

Πως ξεπερνάει ένας επαγγελματίας φωτογράφος τις δυσκολίες των μωρών-μοντέλων;
Είμαι πάντοτε πολύ καλά προετοιμασμένη πριν από μια φωτογράφηση και δουλεύω μόνο με μια ομάδα ανθρώπων που εμπιστεύομαι απόλυτα. Επίσης όταν φωτογραφίζω νεογέννητα, προτιμώ τις πρωινές ώρες αντί για τις απογευματινές. Τα μωρά είναι πιο ήρεμα το πρωί. Το ωράριο εργασίας μου ακολουθεί εκείνο των μωρών και όχι το αντίστροφο.

Μπορείτε να θυμηθείτε και να μοιραστείτε μαζί μας αστείες στιγμές από τη φωτογράφηση;
Όταν έγραφα την αυτοβιογραφία μου "A Labor of Love" που εκδόθηκε το 2008 θυμήθηκα πολλά περιστατικά που έγιναν πίσω από την κάμερα. Όταν δουλεύεις με μικρά παιδιά και μωρά η λέξη «προβλέπω» απλώς δεν υπάρχει! Μια μέρα, στην υποδοχή βρήκα ένα υπέροχο μωρό 7 μηνών καθισμένο στο χαλί μαζί με τη μαμά του να με περιμένουν. Φαίνεται πως ο 3χρονος αδερφός του (ένας καλλιτέχνης και αυριανός συνάδελφος χωρίς αμφιβολία!) ένιωσε πολύ δημιουργικός και με έναν μαρκαδόρο ζωγράφισε το αδερφάκι του σαν να ήταν ...καμβάς! Δεν χρειάζεται να πω πως αναβάλλαμε τη φωτογράφιση έως ότου σβηστεί το μελάνι.

Με ποιά κριτήρια επιλέγετε τα μωρά-μοντέλα σας;
Αυτή είναι μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά. Τα μωρά που φωτογραφίζω προέρχονται από διάφορες πηγές. Πολλοί γονείς απλώς στέλνουν μια φωτογραφία στο studio, συχνά κάποιος μου λέει για ένα μωρό, αλλά σίγουρα δεν κάνουμε κάστινγκ γιατί πιστεύω ακράδαντα πως όλα τα μωρά είναι όμορφα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;
Όπως κάθε καλλιτέχνης θα σας έλεγα πως η έμπνευση μπορεί να έρθει από ό,τιδήποτε και η δημιουργικότητα να ξεπηδήσει από τα πιο απρόσμενα πράγματα. Η δουλειά για μένα είναι ένας τρόπος να εκφράζω το θαύμα της νέας ζωής σε όλες της τις μορφές, αυτό συμπεριλαμβάνει νεογέννητα μωρά, έγκυες γυναίκες και στοιχεία της φύσης.

Θα μπορούσατε να δώσετε στους γονείς κάποια χρήσιμα tips για να βγάζουν ωραίες φωτογραφίες τα παιδιά τους;
Δεν υπάρχει κάποιο «μυστικό», εγώ πάντως βγάζω πάντα τη φωτογραφία με ανοιχτό μυαλό. Μερικές φορές οι στιγμές που δεν θα φωτογράφιζες ποτέ είναι οι καλύτερες – χαλαρώστε και απολαύστε τη διαδικασία. Πάντα να έχετε πρόχειρη τη φωτογραφική μηχανή και αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά χρησιμοποιήστε ένα αντικείμενο ή ένα άλλο πρόσωπο για να δώσετε την αίσθηση του μεγέθους – θα εκπλαγείτε αργότερα όταν δείτε πόσο μικρό ήταν τότε το μωρό. Πάντα να θυμάστε πως όταν τα μωρά ενηλικιωθούν θα εκτιμήσουν πολύ το γεγονός πως αφιερώσατε το χρόνο και τη σκέψη να βρίσκεστε κι εσείς στις φωτογραφίες τους ώστε να μπορούν να δουν πως εσείς μοιάζατε όταν ήταν μωρά. Η φωτογραφία είναι στ΄αλήθεια σαν τη ζωή, αν το θέμα σε ο,τιδήποτε κάνετε σημαίνει κάτι για εσάς το αποτέλεσμα θα είναι πάντα αξιόλογο.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Μετά από την επιτυχία του πρόσφατου βιβλίου μου «Beginnings» ξεκινάω ένα νέο πρότζεκτ με έγκυες γυναίκες που πρόκειται να εκδοθεί αργότερα αυτή τη χρονιά. Είναι πραγματικά μια επέκταση της δουλειάς μου αφού φωτογραφίζω έγκυες γυναίκες σε όλη την καριέρα μου. Το "Pure", ένα λεύκωμα coffee table που εξέδωσα το 2002, είχε μια γκάμα εικόνων που αναδείκνυαν την εγκυμοσύνη αλλά η νέα δουλειά που δημιουργώ τώρα είναι μια διαδικασία απεριόριστης ανταμοιβής για μένα.

Τα βιβλία και τα ημερολόγια της Anne Geddes κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Τερζόπουλος.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας