Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 15:43:59 +0300 Το παιχνίδι εξυπηρετεί τη συναισθηματική ικανοποίηση του ατόμου είτε πρόκειται για παιδί είτε για ενήλικα. Το παιχνίδι και η σημασία του

Το παιχνίδι και η σημασία του

Το παιχνίδι και η σημασία του 470 900
Άρθρο από Σίλεια Δημουλή MSc
Το παιχνίδι εξυπηρετεί τη συναισθηματική ικανοποίηση του ατόμου είτε πρόκειται για παιδί είτε για ενήλικα.

Αναρωτηθείτε πώς αισθάνεστε εσείς μετά από ένα όμορφο παιχνίδι με τα παιδιά σας.
Το παιχνίδι είναι ένδειξη ψυχικής υγείας και ανάπτυξης, καθώς το παιδί αναπτύσσει τη σκέψη του, μαθαίνει να ανταπεξέρχεται σε δυσκολίες, οξύνεται η κρίση του, εξερευνά τον κόσμο, ζει σε φανταστικούς κόσμους που τους κατασκευάζει όπως θέλει, εκφράζει όλων των ειδών τα συναισθήματα. Οι παραπάνω λειτουργίες του παιχνιδιού είναι ενδεικτικές καθώς υπάρχουν αμέτρητες ευεργετικές λειτουργίες.
Υπάρχουν 6 τύποι παιχνιδιού:
-   Ενεργητικό παιχνίδι: είναι το κινητικό παιχνίδι που το παιδί μπορεί να υλοποιήσει κυρίως εκτός σπιτιού, στη γειτονιά, στην παιδική χαρά ή τον παιδότοπο. Είναι το πιο βασικό παιχνίδι καθώς είναι το πρώτο είδος που αναπτύσσεται και το τελευταίο που χάνεται.
-    Διερευνητικό παιχνίδι: είναι το παιχνίδι που αναπτύσσεται σταδιακά με το μεγάλωμα του παιδιού. Ο μικρός επιστήμονας ξυπνάει μέσα του και μπορεί να εξερευνήσει τα πάντα.
-    Μιμητικό παιχνίδι: το  σημαντικό σημείο του παιχνιδιού καθώς αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις του παιδιού. Η μίμηση δείχνει τι μαθαίνει το παιδί από το περιβάλλον του και το αναπαράγει στο παιχνίδι.
-   Δημιουργικό παιχνίδι: είναι το παιχνίδι κατασκευών και φαντασίας. Εξελίσσεται σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους.
-    Φανταστικό παιχνίδι: είναι το απαλλαγμένο από κανόνες παιχνίδι που χωράει κυρίως το ίδιο το παιδί μας. Είναι το παιχνίδι που «γεννάει» φανταστικούς» φίλους και καταστάσεις.
-    Παιχνίδι με κανόνες: το παιχνίδι της ομάδας το οποίο εξελίσσεται στο κρυφτό, το κυνηγητό, το παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους με άλλα λόγια, αλλά και το παιχνίδι στον κλειστό χώρο, για παιχνίδια στρατηγικής.

  Χόμπι: αφορά όλες τις ηλικίες

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πράγματα για το παιχνίδι, όπως τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, τι σημαίνει το παιχνίδι στο δωμάτιο του, τι σημαίνει το ομαδικό παιχνίδι, οι διαφορές παιχνιδιού μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Το βασικότερο όλων όμως είναι ότι στους 6 παραπάνω τύπους παιχνιδιού ο κοινός παρανομαστής είναι να υπάρχει χρόνος για να παίξει το παιδί.
Το παιχνίδι ξεκινάει ως λειτουργία από το πρώτο σχεδόν τρίμηνο της ζωής του βρέφους. Συνεχίζει ως ευεργετική λειτουργία για πολλά χρόνια. Ας επιτρέψουμε στα παιδιά μας να έχουν χρόνο, να βγουν στη γειτονιά να τρέξουν και να κρυφτούν, να κάνουν φιλίες και να μάθουν και την επιθετικότητα. Να εξασκήσουν όλα τα παραπάνω ώστε να γίνουν ευτυχισμένοι άνθρωποι, χωρίς άγχος.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας