Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 15:34:08 +0300 Η πρώτη μέρα στο σχολείο, η προσαρμογή του παιδιού σε αυτό και ο δικός μας ρόλος. Η πρώτη μέρα στο σχολείο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο 470 900
Άρθρο από Στέλιος Μαντούδης
Η πρώτη μέρα στο σχολείο, η προσαρμογή του παιδιού σε αυτό και ο δικός μας ρόλος.

Προσαρμογή στο σχολείο
Αναμφισβήτητα, η είσοδος του παιδιού στο Δημοτικό σχολείο είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την ζωή του. Το παιδί αφενός αποχωρίζεται τον μικρόκοσμο της οικογενείας, και αφετέρου εντάσσεται στο ευρύτερο περιβάλλον της σχολικής κοινότητας. Αυτό το γεγονός, σηματοδοτεί μία νέα εποχή σχολικών καθηκόντων και απαιτήσεων για το παιδί, που θα αρχίσει να αποκτά συστηματικές γνώσεις.

Γενικά, μέσα σε 10 – 15 μέρες το παιδί έχει προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. του σχολείου. Μερικά παιδιά όμως αντιδρούν αρνητικά κατά την είσοδο τους στην πρώτη τάξη. Αυτό συμβαίνει επειδή για πρώτη φορά το παιδί βρίσκεται αρκετές ώρες μακριά από τις προσφιλείς καθημερινές ενασχολήσεις του, σε ένα χώρο που τον μοιράζεται με τους συμμαθητές του, οι οποίοι είναι άγνωστοι. Είναι υποχρεωμένο στο σχολείο, να παρακολουθεί το μάθημα, να προσέχει, να γράφει, να εξυπηρετεί μόνο του τον εαυτό  του, αλλά και να βρεθεί αντιμέτωπο με την ενδεχόμενη αυστηρότητα του δασκάλου. Γι αυτό πρέπει να διαθέτει ωριμότητα και ευελιξία, ώστε να αντιμετωπίζει τις δυσάρεστες στιγμές που ενδεχομένως κρύβει  η έναρξη της σχολικής περιόδου.

Για να θεωρηθεί ένα παιδί έτοιμο να ενταχθεί στην Α’ δημοτικού πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις:

-Εκτός από την χρονολογική του ηλικία περίπου έξι ετών, χρειάζεται να έχει αποκτήσει την ωριμότητα που απαιτεί  η ηλικία του σε  ό,τι αφορά το σωματικό νοητικό αλλά και συναισθηματικό τομέα.

Οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

-Η μελέτη στο σπίτι, κυρίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού πρέπει να είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη.
-Η ευθύνη της μελέτης πρέπει να είναι υπόθεση του ίδιου του παιδιού, ενώ οι ίδιοι απλώς να ελέγχουν κάποια στιγμή αυτό που κάνει και να του δίνουν κατευθύνσεις.
-Σκοπός είναι να του περάσουν το μήνυμα ότι βρίσκονται εκεί για να το βοηθήσουν σε ο,τι χρειαστεί, ενώ την κύρια ευθύνη την έχει το ίδιο. Βασική μέριμνα πρέπει να είναι η εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου για το παιχνίδι.

Περισσότερες πληροφορίες για την προσαρμογή στο σχολείο στο Κέντρο Ανάπτυξη Κίνηση-Ομιλία-Συμπεριφορά
www.anaptyksi.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας