Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 16:18:10 +0300 Κατά τον Coleman, η συναισθηματική νοημοσύνη συνίσταται στα παρακάτω: Συναισθηματική νοημοσύνη

Συναισθηματική νοημοσύνη

Συναισθηματική νοημοσύνη 470 900
Κατά τον Coleman, η συναισθηματική νοημοσύνη συνίσταται στα παρακάτω::

-Αυτεπίγνωση: Σημαίνει το να είναι κανείς ικανός να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του και να τα κατονομάζει. Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει επίσης και την συνείδηση της σχέσης μεταξύ σκέψεων συναισθημάτων και πράξεων, ώστε να μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποια σκέψη προκάλεσε αυτό το συναίσθημα; Ποιο συναίσθημα βρισκόταν πίσω από εκείνη τη πράξη; Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ένταση και τις διαβαθμίσεις των συναισθημάτων μας.

- Ενσυναίσθηση: Η συναισθηματική νοημοσύνη συνεπάγεται το να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων, τα αίτια αυτών των συναισθημάτων, και να μπορούμε να συμμετέχουμε στην συναισθηματική εμπειρία του άλλου δίχως να ταυτιζόμαστε με αυτόν.

-  Διαχείριση συναισθημάτων: Πρόκειται για τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Δηλαδή να ξέρουμε πότε είναι καλό να εκφράζουμε τα αισθήματα μας και πότε όχι. Πως τα συναισθήματα μας επηρεάζουν τους άλλους, αλλά και να διεκδικούμε θετικά συναισθήματα όπως ελπίδα, αγάπη , χαρά. Επιπλέον να ξέρουμε πώς να εκφράζουμε τα αρνητικά αισθήματα μας όπως τον θυμό, το φόβο, το άγχος, την θλίψη ή την ενοχή, με έναν πρόσφορο, θετικό και παραγωγικό τρόπο.

- Διαχείριση των σχέσεων με τους άλλους: Πρόκειται για την δυνατότητα ανάπτυξης θετικών και ποιοτικών διαπροσωπικών σχέσεων, την ικανότητα σεβασμού και συνεργασίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να ηγούμαστε και πότε να ακολουθούμε. Αλλά και να επιλύουμε τις συγκρούσεις με θετικό τρόπο.

- Κινητοποίηση του εαυτού μας:  Η συναισθηματική νοημοσύνη μας δίνει κίνητρα να βάζουμε στόχους και να εργαζόμαστε με υπομονή, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα. Η ύπαρξη εσωτερικών στόχων είναι σημαντική για την πρόοδο και την αισιοδοξία μας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας