Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-03-14 10:14:36 +0200 Το άσθμα, τα συμπτώματα, η αιτία και η θεραπευτική προσέγγιση. 'Ασθμα και παιδί

'Ασθμα και παιδί

'Ασθμα και παιδί 470 900
Άρθρο από Α' Παιδιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών
Το άσθμα είναι ένα από τα συνηθέστερα αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα

Αναπνευστικά αλλεργικά νοσήματα


Με την εισπνοή των αεροαλλεργιογόνων, αλλεργικά μόνο άτομα μπορεί να εκδηλώσουν διάφορα συμπτώματα. Η αλλεργία από τα εισπνεόμενα μπορεί να εκδηλωθεί με ένα από τα παρακάτω νοσήματα ή με συνδυασμό τους: αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα. Η τριάδα αυτή μπορεί να συνυπάρχει με ή χωρίς συμμετοχή και των ιγμορείων ή/και των άλλων κόλπων του προσώπου (παραρρίνιες κοιλότητες). Η τριάδα ή τετράδα των αλλεργικών παθήσεων από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό είναι διαφορετική από μια άλλη τριάδα, την ατοπική. Ως ατοπική τριάδα χαρακτηρίζεται η συνύπαρξη στον ίδιο ασθενή, των:
- αλλεργική ρινίτιδα
- άσθμα
- ατοπική δερματίτιδα-έκζεμα.

Άσθμα

Τουλάχιστον 50% του άσθματος στους ενήλικες είναι ατοπικής (αλλεργικής) αιτιολογίας, χωρίς να συνυπολογίζεται το επαγγελματικό άσθμα. Στον παιδιατρικό πληθυσμό, από 60%-80% του άσθματος, οφείλεται σε αεροαλλεργιογόνα. Όπως και για την αλλεργική ρινίτιδα, έτσι και για το άσθμα, τα ίδια αίτια ενοχοποιούνται για τις εκδηλώσεις του ατοπικού (αλλεργικού) άσθματος. Το ίδιο ισχύει, επίσης, και για τις εποχιακές εκδηλώσεις (ολοχρονίς-ενδοοικιακά και εποχιακό, κυρίως την άνοιξη-εξωοικιακά, εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, αντιστοίχως). Επιπλέον, να σημειωθεί (όπως έχει ήδη αναφερθεί) ότι πολύ συχνά η αλλεργική ρινίτιδα είτε είναι «πρόδρομος» του άσθματος είτε συνυπάρχουν ρινίτιδα και άσθμα. Άλλες φορές, πάλι, βλέπουμε στους ασθενείς την τριάδα:
1) Ρινίτιδα
2) Παραρρινοκολπίτιδα (π.χ. ιγμορίτιδα)
3) Άσθμα
Αυτή η τριάδα αποτελεί και την πλέον πρόσφατη θεώρηση της αναπνευστικής αλλεργίας ως μιας ενότητας και φέρεται με την ονομασία «ενιαία νόσος της ενιαίας αεροφόρου οδού».
Μεγάλος όμως αριθμός παιδιών εμφανίζει μεταλοιμώδες άσθμα. Δηλαδή μετά από κάθε ίωση («κοινό κρυολόγημα») αναπτύσσονται συμπτώματα άσθματος και μάλιστα με αιφνίδια και ταχεία εξέλιξη (ασθματικός παροξυσμός ή ασθματική κρίση). Η κατάσταση αυτή, όταν συνδέεται με προωρότητα έχει την τάση να εξαφανίζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Υπάρχουν, όμως, παιδιά που πάσχουν από μεταλοιμώδες άσθμα, με πιθανή εξέλιξη σε «μόνιμο» άσθμα στην μετέπειτα ζωή τους. Η κατηγορία αυτή των ασθενών έχει επιβαρυντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη άσθματος στο μέλλον. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για αλλεργικά παιδιά, με εκδηλώσεις είτε αλλεργίας στο γάλα, είτε με βρεφικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα), είτε με αλλεργία ή άσθμα στην οικογένεια κ.α. Πρέπει να τονιστεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου δεν είναι απόλυτοι. Δηλαδή ακόμη και αν υπάρχουν δεν οδηγούν πάντοτε σε άσθμα κατά την ενηλικίωση.

 

Τα συμπτώματα

Το άσθμα, όπως είναι γνωστό, αλλά και η ίδια η λέξη λέει, μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια. Πριν όμως φτάσει εκεί (συνήθως σήμερα, όταν δεν χορηγείται άμεσα η κατάλληλη επιθετική θεραπευτική αγωγή), διάφορα άλλα συμπτώματα, ήπια σχετικά, προηγούνται. Ο βήχας είναι, ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα. Αλλά με βήχα εκδηλώνονται πολλές και διάφορες άλλες καταστάσεις, από το απλό κρυολόγημα μέχρι βαρειές πνευμονίες. Ο βήχας, όμως, του άσθματος είναι συνήθως ξηρός (μη παραγωγικός) που, πολύ συχνά, είναι νυχτερινός και αφυπνίζει τους ασθενείς. Προς το τέλος του ασθματικού παροξυσμού ο βήχας γίνεται πιο παραγωγικός, με την παραγωγή διαφανών βλεννωδών πτυέλων. Το κλασικό χαρακτηριστικό του άσθματος είναι η συρρίτουσα αναπνοή. Αυτό δεν είναι μόνο ακροαστικό εύρημα με την ιατρική εξέταση. Πολλές φορές, ο συριγμός ακούγεται και από τον ίδιο τον ασθενή ή από την μητέρα του μικρού αρρώστου. Πολύ συχνά, αναφέρεται σαν «γατάκια» ή «βράσιμο» στο στήθος. Καθώς ο ασθενής δυσπνοεί, παρουσιάζεται ταχύπνοια (πολλές γρήγορες αναπνοές ανά λεπτό). Άλλοτε πάλι, μπορεί ο άρρωστος να παραπονιέται μόνο για σφίξιμο  στο στήθος. Όλα αυτά τα συμπτώματα του άσθματος οφείλονται στην στένωση των αεροφόρων οδών (βρόγχων) με αποτέλεσμα την δυσκολία να βγει ο αέρας προς τα έξω, κατά την εκπνοή. Στένωση των βρόγχων (βρογχόσπασμος) δεν προκαλείται μόνο από λοιμώξεις και αλλεργία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, οι αλλαγές του καιρού και της θερμοκρασίας (κυρίως το κρύο), ακόμη και η άσκηση μπορεί να προκαλέσουν ασθματική κρίση.

Η θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του άσθματος είναι, στην ουσία, ρύθμιση και πρωτίστως, φυσικά, πρόληψη ώστε να αποφευχθεί η έλευση παροξυσμού (ασθματική κρίση). Μετά από ενδελεχή αλλεργιολογικό έλεγχο, και αφού βρεθεί το αίτιο, η πρόληψη είναι σχετικά εφικτή με την αποφυγή στην έκθεση στα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (αεροαλλεργιογόνα). Βέβαια, η αποφυγή ισχύει κυρίως για τα ενδο-οικιακά αεροαλλεργιογόνα και, σε μικρότερο βαθμό, για τα εξω-οικιακά. Η φαρμακοθεραπεία, από μόνη της, δεν επαρκεί εάν δεν ληφθούν και πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Η φιλοσοφία της σωστής ρύθμισης έγκειται στην πρόληψη των κρίσεων και συνακόλουθα στην αποφυγή επισκέψεων στα «επείγοντα» και πολύ περισσότερο μείωση των εισαγωγών στο Νοσοκομείο. Είναι γνωστό πόσο μεγάλη επιβάρυνση προκαλεί η εισαγωγή στο Νοσοκομείο τόσο για τον ίδιο τον άρρωστο όσο και για όλη την οικογένειά του. Εκτός από τους ψυχολογικούς αυτούς λόγους, η οικονομική επιβάρυνση, λόγω της νοσοκομειακής νοσηλείας, δεν είναι αμελητέα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας