Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-20 10:01:57 +0300 Η μηνιγγίτιδα προσβάλλει παιδιά κυρίως κάτω των 5 ετών. Μηνιγγίτιδα

Μηνιγγίτιδα

Μηνιγγίτιδα 470 900
Άρθρο από Α' Παιδιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών
Η μηνιγγίτιδα είναι μία φλεγμονή των ιστών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Η μηνιγγίτιδα -αν και σπάνια ασθένεια- είναι πολύ σοβαρή. Αν η διάγνωση και η θεραπεία της γίνουν έγκαιρα, το  μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών ...

Οι δύο μορφές της μηνιγγίτιδας

1. Ιογενής μηνιγγίτιδα: Η μηνιγγίτιδα αυτή της μορφής προκαλείται από κάποιο ιό. Ο ιός αυτός προκαλεί συνήθως διάρροια, εξανθήματα, πονοκεφάλους και πόνους σε όλο το σώμα.

2. Βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα: Η μηνιγγίτιδα αυτής της μορφής προκαλείται από βακτήρια. Τα πιο γνωστά βακτήρια που ευθύνονται για την μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος.

Ποιά παιδιά είναι πιο ευάλωτα;
Οι πιο ευάλωτες ομάδες παιδιών που μπορεί να προσβληθούν από την μηνιγγίτιδα είναι οι εξής:
1. Βρέφη ηλικίας κάτω των 2 ετών.
2. Παιδιά με υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες.
3. Παιδιά με πρόσφατες σοβαρές κακώσεις και κατάγματα στο κεφάλι.
4. Παιδιά που πρόσφατα χειρουργήθηκαν στον εγκέφαλο.
5. Παιδιά που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα.
6. Παιδιά που πάσχουν από ορισμένες χρόνιες αρρώστιες όπως κακοήθειες, λευχαιμίες ή ινώδη κυστική νόσο.

Η θεραπεία
Για να θεραπευτεί η μηνιγγίτιδα θα πρέπει να διαγνωστεί στα αρχικά της στάδια. Για το λόγο αυτό, αν παρατηρήσουμε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, θα πρέπει να ενημερώσουμε αμέσως τον γιατρό.

Αν το παιδί είναι μικρότερο των 2 μηνών: Στην ηλικία αυτή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα και δύσκολα να αναγνωριστούν. Την προσοχή πρέπει να μας κινήσει η παρουσία πυρετού, η ανορεξία του παιδιού και το συνεχές του κλάμα.

Αν το παιδί είναι μεταξύ 2 μηνών μέχρι 2 ετών: Στην ηλικία αυτή παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδιών που παθαίνουν μηνιγγίτιδα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν παρατηρήσουμε πυρετό, ναυτία, εμετούς, υπνηλία ή εξάνθημα που δεν φεύγει με την πίεση του δέρματος.

Αν το παιδί είναι μεταξύ 2 και 5 ετών: Ο πυρετός, η ναυτία και οι εμετοί, στις ηλικίες αυτές συνοδεύονται από πονοκεφάλους, πόνο στην πλάτη και δυσκαμψία.

Πώς εντοπίζεται η μηνιγγίτιδα;
Στην περίπτωση που ο γιατρός υποπτευθεί μηνιγγίτιδα τότε το σίγουρο είναι ότι θα προχωρήσει σε εξέταση αίματος και οσφυονωτιαία παρακέντηση για να εξεταστεί το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

-Οσφυονωτιαία Παρακέντηση: Με τη βοήθεια μιας βελόνας, ο γιατρός παίρνει εγκεφαλονωτιαίο υγρό από την σπονδυλική στήλη του πάσχοντα, προκείμενου να εξεταστεί, αν υπάρχει μηνιγγίτιδα. Στην περίπτωση που διαγνωστεί μηνιγγίτιδα, το παιδί θα εισαχθεί στο νοσοκομείο, για να του χορηγηθεί ενδοφλεβίως αντιβίωση.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας