Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-01-22 11:03:54 +0200 Ας μην ξαφνιαστούμε αν το κρυολόγημα μας επισκεφθεί μέχρι και 10 φορές το χρόνο! Κρυολογήματα

Κρυολογήματα

Κρυολογήματα 470 900
Το κρυολόγημα είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίζουμε συχνά καθώς το παιδί μας μεγαλώνει. Αν μάλιστα πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό, αν υπάρχουν παιδιά σχολικής ηλικίας στην οικογένεια ή στην παρέα μας η συχνότητα αυξάνει ακόμη περ...

Πού οφείλεται το κρυολόγημα;
Το κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς (μικροσκοπικούς παθογόνους μικροοργανισμούς) που μεταδίδονται με απλούστατο τρόπο, δηλαδή με το βήχα και το φτέρνισμα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;
· Συνάχι, δηλαδή υγρό που βγαίνει από τη μύτη και που αρχικά είναι λεπτόρευστο και διαυγές και σταδιακά γίνεται πυκνό και κιτρινοπράσινο, ένδειξη της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού.
· Φτέρνισμα
· Πυρετός 38,3-38,9 που κάνει την εμφάνισή του συνήθως το απόγευμα
· Μειωμένη όρεξη
· Μάτια κόκκινα
· Πόνος στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση
· Βήχας
· Ανησυχία
· Διογκωμένοι λεμφαδένες
Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 3-4 μέρες και κατόπιν υποχωρούν

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στον γιατρό;
Αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν μετά στις 3-4 ημέρες δεν υπάρχει λόγος να πάμε το παιδί μας στον γιατρό. Αν εξακολουθήσουν καλούμε τον γιατρό.
Προσοχή! Αν πρόκειται για μωρό μικρότερο των τριών μηνών, καλούμε τον γιατρό αμέσως μόλις εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ειδικά αν αυτά περιλαμβάνουν θορυβώδη αναπνοή του παιδιού, δυσκολία στην αναπνοή, μελανά χείλια ή νύχια των χεριών, πολλές, παχύρρευστες εκκρίσεις από τη μύτη, έντονο βήχα, πόνο στο αυτί, υψηλό πυρετό, έντονη ανησυχία ή νωθρότητα του παιδιού. 

Υπάρχει θεραπεία;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα. Αυτό που χρειάζεται το παιδί και που θα το βοηθήσει σημαντικά είναι η ξεκούραση, τα άφθονα υγρά και τα αντιπυρετικά στις δόσεις που θα μας υποδείξει ο παιδίατρος. Αν η μύτη του παιδιού είναι πολύ βουλωμένη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσιολογικό ορό σε αμπούλες που τις προμηθευόμαστε από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

«Αν το παιδί που έχει κρυολόγημα είναι μικρότερο των τριών ετών, η πρόληψη βοηθά περισσότερο από την οποιαδήποτε άλλη επέμβαση. Κρατάμε το παιδί μας μακριά από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος. Αν το παιδί μας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, του εξηγούμε επιπλέον ότι πρέπει να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει και ότι πρέπει να φτερνίζεται μακριά από τους άλλους. Επίσης, φροντίζουμε να πλένει καλά και συχνά τα χέρια του».

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας