Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-10 10:09:53 +0200 Οι περισσότερες παιδικές ασθένειες συνοδεύονται από εμετό. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή άγχους Εμετοί

Εμετοί

Εμετοί 470 900
Άρθρο από Α' Παιδιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών

Όσο το παιδί μας είναι μικρό, είναι πιθανό να κάνει εμετό για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι περισσότερες παιδικές ασθένειες συνοδεύονται από εμετό. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή άγχους, αλλά πάντοτε πρέπει να συμβουλευτούμε το...

Τι είναι ο εμετός;
Ο εμετός είναι η βίαιη αποβολή του φαγητού ή του περιεχομένου του στομάχου από το στόμα. Το στομάχι έχει δικαίωμα να μην δεχτεί μια συγκεκριμένη τροφή που έχουμε καταναλώσει εξαιτίας κάποιας ίωσης, επειδή το φαγητό που μόλις φάγαμε ήταν χαλασμένο κ.α. Στην περίπτωση αυτή οι μύες λειτουργούν αντίστροφα με αποτέλεσμα το φαγητό να κατευθύνεται στο στόμα, αντί για το έντερο.  Ερεθίσματα όπως δυσάρεστες μυρωδιές, εικόνες ή ψυχολογικά ερεθίσματα, κάποιο φάρμακο ή ναυτία μπορούν να προκαλέσουν εμετό.

Τι προκαλεί τον εμετό;
Εκτός από τα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, ο εμετός μπορεί να προκληθεί από διάφορες λοιμώξεις του στομάχου, του αναπνευστικού ή του ουροποιητικού συστήματος, από σκωληκοειδίτιδα ή και μηνιγγίτιδα. Συμπτώματα όπως τα ακόλουθα θα πρέπει να μας παρακινήσουν να καλέσουμε τον παιδίατρο μας αμέσως.
-Παρουσία αίματος ή πράσινης χολής στον εμετό
-Έντονοι κοιλιακοί πόνοι
-Αλλεπάλληλοι εμετοί, που διαρκούν πάνω από 24 ώρες
-Πρησμένη κοιλιά
-Σπασμοί
-Συμπτώματα αφυδάτωσης
-Πυρετός

Τι κάνω όταν το παιδί κάνει εμετό;
Δεν ενεργούμε σπασμωδικά και δεν αγχωνόμαστε. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μεταφέρουμε το άγχος μας στο παιδί και να κάνουμε πιο δύσκολη την θέση του. Όταν το παιδί κάνει εμετό, κρατάμε το κεφάλι του πλαγιαστά για να μην καταπιεί τον εμετό και πάθει εισρόφηση. Δεν δίνουμε από το στόμα τίποτε, ούτε νερό, για τρεις ώρες.

Τι κάνουμε όταν σταματήσει ο εμετός;
Ένα απλό περιστατικό με εμετό μπορεί να έχει διάρκεια μιας ημέρας. Αφήνουμε το στομάχι του παιδιού να ηρεμήσει χωρίς να το πιέσουμε να φάει ή να πιει. Μετά τον εμετό, αποφεύγουμε να του δίνουμε υγρά γιατί μπορεί να προκαλέσουν νέο επεισόδιο.
1. Περιμένουμε 2 με 4 ώρες μετά τον εμετό και δίνουμε στο παιδί λίγο νερό με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με καλαμάκι.
2. Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, δίνουμε στο παιδί ηλεκτρολύτες ανακατεμένους σε λίγο νερό (κυκλοφορούν στο φαρμακείο).
3. Αν το παιδί πεινάει του δίνουμε μια φρυγανιά ή λίγη στεγνή τροφή σε πολύ μικρές ποσότητες.
 Εμετός vs Αναγωγών
Ο εμετός είναι η βίαιη αποβολή του περιεχομένου του στομάχου και προκαλείται αρκετή ώρα μετά το φαγητό. Αναγωγή αντίθετα είναι η αβίαστη εκροή του  περιεχομένου του στομάχου που συνοδεύεται με ρέψιμο. Η αναγωγή εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους και όσο περνάει ο καιρός εξαφανίζεται. Τέλος όταν το μωρό κάνει εμετό, η διάθεσή του είναι εμφανώς πεσμένη και είναι ιδιαίτερα ανήσυχο.

Τι προκαλεί τις αναγωγές;
Οι αναγωγές συμβαίνουν επειδή το πεπτικό σύστημα του βρέφους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα κανονικά. Τα περισσότερα βρέφη έχουν μικρές αναγωγές (βγάζουν γουλιές) μία ώρα μετά το γεύμα τους -όταν ρεύονται- οι οποίες περιέχουν γάλα και σάλια.  

Πώς αντιμετωπίζονται οι αναγωγές;
Αν και οι αναγωγές είναι φυσιολογικές, μπορούμε να τις ελαττώσουμε με τους εξής τρόπους:
1. Αποφεύγουμε να δίνουμε στο μωρό ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καταναλώσει
2. Βάζουμε το παιδί να ρευτεί συχνά
3. Μετά το φαγητό, το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε καθιστή θέση

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας