Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-22 12:16:58 +0200 Όσο και να έχουμε βγει από τα όριά μας, υπάρχουν μερικές φράσεις που δεν πρέπει να λέμε ποτέ. Φράσεις που πρέπει να αποφεύγεις να λες στο παιδί σου

Φράσεις που πρέπει να αποφεύγεις να λες στο παιδί σου

Φράσεις που πρέπει να αποφεύγεις να λες στο παιδί σου 470 900
Όσο και να έχουμε βγει από τα όριά μας, υπάρχουν μερικές φράσεις που δεν πρέπει να λέμε ποτέ.

Πόσες φορές έχουμε νιώσει να νευριάζουμε και να θέλουμε να πούμε πράγματα τα οποία δεν πρέπει και για τα οποία μετά από λίγο θα μετανιώσουμε; Η αλήθεια είναι πως ειδικά όταν τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία, κάνουν πράγματα με τα οποία μπορεί  να βγούμε εκτός εαυτού κι εκείνη την ώρα, παρ’ όλες τις προσπάθειες μας για αυτοέλεγχο και συγκράτηση του εαυτού μας, δεν τα καταφέρνουμε. Ακόμα κι αν έχουμε μετρήσει ήδη 3 φορές μέχρι το 10! 
Και τότε βέβαια είναι η στιγμή, όπου ξεφεύγουν από το στόμα μας λέξεις που δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πούμε στο παιδί μας, διότι επηρεάζουν την ψυχολογία του και μετά ούτε εκείνο μπορεί να καταλάβει πως δεν εννοούσαμε κάτι από αυτά που είπαμε, αλλά ούτε εμείς νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας!

Τρεις φράσεις που θα πρέπει να αποφύγουμε να πούμε στο παιδί όσο είμαστε νευριασμένες είναι οι παρακάτω. 

Φράση Νο 1 :
Είσαι χαζός; 

Το γεγονός πως τα παιδιά κάνουν πράγματα τα οποία δε θα τα έκανε ένας ενήλικας δε σημαίνει ότι εγκεφαλικά δεν είναι τόσο έξυπνα. Απλά δεν έχουν την ωριμότητα να καταλάβουν πως αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό  ή δεν πρέπει να το κάνουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάνοντάς τους την παραπάνω ερώτηση αυτομάτως τα γεμίζουμε  με ενοχές και αμφιβολίες για τον εαυτό τους. Όσο αθώα κι αν ακούγεται σε εσάς η συγκεκριμένη ερώτηση και παρά το γεγονός ότι δεν κυριολεκτείτε με αυτό που λέτε, στα παιδιά μένει στο μυαλό τους και επηρεάζει την ψυχολογία τους.  Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, αν μέσα στο  θυμό και στα νεύρα μας  μάς ξεφύγει η συγκεκριμένη φράση, θα είναι να ζητήσουμε συγνώμη στο παιδί και να εξηγήσουμε πως δεν εννοούσαμε αυτό που ακούστηκε! 

Φράση Νο 2.
Γιατί δεν είσαι σαν την/τον...
;
Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να προβαίνουμε σε σύγκριση του παιδιού μας με κάποιο άλλο παιδί. Όπως δε θα μας άρεσε να κάνουν το ίδιο κάποιοι άλλοι σε εμάς έτσι θα πρέπει να σεβαστούμε και την ψυχολογία του παιδιού μας και να μην το συγκρίνουμε με κάποιο άλλο. Ακόμη κι αν η σύγκριση πρόκειται να γίνει με σκοπό να βελτιωθεί σε κάτι ή για να πάρει το καλό παράδειγμα από κάποιον άλλον, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως το κάθε παιδί είναι μοναδικό, γιατί  με τον τρόπο αυτό  του τσακίζουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Εξηγήστε του πως ο κάθε άνθρωπος είναι αρεστός και αγαπητός προς τους άλλους εξαιτίας της μοναδικότητάς του και πως ακόμα κι αν είπατε για κάποιο άλλο παιδί, δεν το κάνατε για να υποτιμήσετε εκείνο ούτε επειδή θεωρείτε το άλλο παιδί καλύτερο σε κάτι. 

Φράση Νο 3. 
Είμαι τόσο θυμωμένη που ...

Η φράση αυτή πάντα συνοδεύεται κι από μια απειλή ή τιμωρία, την οποία βέβαια όταν μας περάσει ο θυμός και τα νεύρα, δεν πρόκειται να υλοποιήσουμε και να την τηρήσουμε. Πάντα σε τέτοιες στιγμές όπου τα νεύρα μας είναι τεντωμένα και μιλάμε μέσα από το  θυμό μας, λέμε και πράγματα τα οποία ξέρουμε πως θα πειράξουν το παιδί, τα οποία όμως μετά δεν μπορούμε να κρατήσουμε, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μη  λέμε απειλές τις οποίες δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, καθώς έτσι χάνει και το παιδί την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μας και δε γνωρίζει μέχρι που πραγματικά είναι τα όριά του.

Πηγή: popsugar

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας