Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2016-02-02 15:52:07 +0200 Kολικοί, οι γνωστοί, άγνωστοι! Κολικοί και χαμομήλι

Κολικοί και χαμομήλι

Κολικοί και χαμομήλι 470 900
Kολικοί, οι γνωστοί, άγνωστοι!

Οι κολικοί εμφανίζονται περίπου στο 20% των μωρών και περίπου μετά την 2η εβδομάδα ζωής τους. Οι κολικοί ως επί το πλείστον, μετά τον τρίτο μήνα δεν φαίνεται να ενοχλούν το μωρό καθώς υποχωρούν. Μέχρι τότε όμως, το κλάμα των μωρών, πολλές φορές οφείλεται στους κολικούς που τα ταλαιπωρούν. Αν και ακόμη κανείς δεν έχει αποδόσει τους κολικούς σε κάποια θεωρία εν τούτοις οι πιο γνωστές θεωρίες για τις αιτίες του κολικού είναι κυρίως ο πόνος στην κοιλιά, ή μήπως όχι;

 Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο κολικός του νεογνού οφείλεται σε κοιλιακό πόνο. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Αντιθέτως μάλιστα από παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μετρήσεων ο κολικός μοιάζει περισσότερο να είναι «θυμός».

Η θεωρία ότι οι κολικοί βρεφών οφείλονται σε αέρια βασίζεται στην παρατήρηση ότι το νεογνό με κολικούς έχει πολλά αέρια και αρκετά ρεψίματα, οι μελέτες όμως δείχνουν ότι δεν προκαλούν τα αέρια τον κολικό, όπως πολύ πιστεύαν, αλλά ο κολικός τα αέρια. Σήμερα θεωρούμε ότι τα νεογνά με κολικό, επειδή κλαίνε έντονα, καταπίνουν αέρα για περισσότερη ώρα  ο οποίος πρέπει κάποια στιγμή να βγει.

Καθώς τα περισσότερα μωρά παιρνούν από τη φάση των κολικών, εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλάι του μωρού. Παίρνουμε το μωρό αγκαλιά και προσπαθούμε τα πόδια του να είναι μαζεμένα. Αν το μωρό είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, του τρίβουμε απαλά την πλατούλα ενώ μπορούμε να έχουμε βάλει να παίζει στο ραδιόφωνο μια απαλή μουσική. Η φύση φαίνεται να κρύβει ένα μυστικό για τους κολικούς. Το χαμομήλι, το τίλιο και το γλυκάνισο φαίνεται να ανακουφίζουν τα συμπτώματα των κολικών. Συζητάμε μαζί με τον παιδιάτρο μας για τα αφεψήματα που μπορούμε να δώσουμε στο μωρό. Το χαμομήλι μπορούμε να το δίνουμε στο παιδί 2-3 φορές την ημέρα ενδιάμεσα από τα γεύματα. Η ποσότητα πρέπει να είναι μικρή ώστε το παιδί να μην χορταίνει και δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα γάλακτος. Η προτεινόμενη από τους γιατρούς ποσότητα είναι 20-30 ml τη φορά. Το χαμομήλι θα πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου πριν το δώσουμε στο μωρό.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας