Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:39:54 +0200 Σε λίγο καιρό θα κρατάς το μωρό στην αγκαλιά σου. 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης 470 900
Έχε τις αποσκευές σου έτοιμες και προετοιμάσου να ζήσεις την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής σου.

Εξουθενωμένη σωματικά, αλλά ανακουφισμένη και πλημμυρισμένη από ευτυχία, θα αντικρίσεις το μωρό σου! Ηρέμησε, χαλάρωσε και απόλαυσε τον ελεύθερο χρόνο σου, τώρα που τον διαθέτεις.

Οι αλλαγές στο έμβρυο
Μπαίνοντας στην 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης, είσαι πια στην τελική ευθεία.Το έμβρυο αρχίζει να παίρνει σιγά σιγά τη θέση για τον τοκετό, έχει δηλαδή γυρίσει ανάποδα και προς τα κάτω, για το λόγο αυτό οποιαδήποτε πίεση στα πλευρά είναι δικαιολογημένη.

Τι να περιμένεις
Οι επισκέψεις στο γιατρό σου από την 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης και στο εξής θα είναι πιο συχνές. Η συχνότητα τους θα κυμανθεί ανά δύο εβδομάδες, μπορεί όμως να είναι και κάθε εβδομάδα. Στην περίπτωση που έχεις δίδυμα θα πρέπει η πρόσληψη τροφής και κυρίως βιταμινών και πρωτεϊνών να είναι μεγαλύτερη, μιας και οι ανάγκες τους είναι «διπλές». Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το βάρος της μήτρας θα σε κάνει πιο δυσκίνητη, ενώ η χαλάρωση των συνδετικών ιστών της λεκάνης θα σου προκαλεί συχνούς πόνους στη μέση και την πλάτη. Προς το τέλος, μπορεί να νιώσεις ελάττωση της δραστηριότητας του εμβρύου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί ο διαθέσιμος χώρος του στη μήτρα έχει περιοριστεί. Αν όμως η παύση είναι απότομη και παρατεταμένη, ενημέρωσε αμέσως το γιατρό σου.  

Τα συναισθήματα της εγκύου
Ενώ το έμβρυο «τελειοποιεί» τις λειτουργίες του και έχει ρίξει όλο το βάρος της ανάπτυξής του στην ολοκλήρωση των πνευμόνων του, εσύ θα βιώνεις πλήθος από αντικρουόμενα συναισθήματα. Από τη μια θα ανυπομονείς να κλείσεις στην αγκαλιά σου το νεογέννητο κι από την άλλη θα σε βασανίζουν ίσως φόβοι για τον επερχόμενο τοκετό, την υγεία του παιδιού σου και την ικανότητά σου να ανταποκριθείς με επιτυχία στο νέο ρόλο της μητέρας. Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, μπορεί να σε πιάσει ξαφνική επιθυμία να τακτοποιήσεις διάφορες εκκρεμότητες, κυρίως να προετοιμάσεις το σπίτι και το δωμάτιο του εμβρύου για την υποδοχή του νέου μέλους της οικογένειας. Είναι προτιμότερο όμως να εξοικονομήσεις τα αποθέματα της ενέργειάς σου που θα σου φανούν πολύτιμα στον τοκετό. Ηρέμησε, χαλάρωσε και απόλαυσε τον ελεύθερο χρόνο σου καθώς, μετά τη γέννα, όλη σου η ενεργητικότητα θα διοχετεύεται, μέρα-νύχτα, στο μωρό σου. 

Stand by me
Σε αυτή τη φάση, μπορείς να συζητήσεις με τον σύντροφό σου το ενδεχόμενο να παρίσταται στην αίθουσα την ώρα του τοκετού. Η συμβολή του -κυρίως από συναισθηματικής και ψυχολογικής άποψης- θα είναι σημαντική. Θα σου κρατάει το χέρι, θα σου δίνει κουράγιο, θα σε υποστηρίζει. Επιπλέον, το ότι θα βιώσετε τη γέννα από κοινού, θα σας φέρει πιο κοντά, ενώ θα ωφελήσει και τη σχέση του νεογέννητου παιδιού με τον μπαμπά του. Βεβαιώσου ωστόσο ότι ο σύντροφός σου έχει αρκετό σθένος και πραγματική επιθυμία να σε συνοδεύσει στην αίθουσα τοκετού. Μην τον πιέσεις να το κάνει, αν δεν το θέλει ή δεν το αντέχει ψυχικά.

Η σχέση σου με το μωρό
Κράτα ζεστή την επαφή με το σώμα του, το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σου και τις ανάγκες του. Να θυμάσαι ότι το έμβρυο είναι πια ένα σχεδόν τέλεια σχηματισμένο ανθρωπάκι που αισθάνεται, ακούει, καταλαβαίνει. Μέχρι τώρα θα έχεις αντιληφθεί ποιούς ήχους προτιμά. Διάλεξε τη μουσική που ξέρεις ότι το ευχαριστεί, απόλαυσε τις κινήσεις του, τραγούδησέ του απαλά και μίλα του τρυφερά. Μπορεί να μην καταλαβαίνει τι του λες, όμως ξεχωρίζει τη φωνή σου από τις υπόλοιπες και απολαμβάνει να την ακούει. Μην ξεχνάς ότι από τον τόνο της φωνής σου καταλαβαίνει πώς αισθάνεσαι, σε ποιά συναισθηματική κατάσταση βρίσκεσαι και ταυτίζεται μαζί σου. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας