Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:34:07 +0200 Ξεκίνα να μετράς αντίστροφα! 29η εβδομάδα εγκυμοσύνης

29η εβδομάδα εγκυμοσύνης

29η εβδομάδα εγκυμοσύνης 470 900
Η διατροφή σου παραμένει βασικό μέλημα και σε αυτή τη φάση, το ίδιο και η φροντίδα του εαυτού σου.

Μην αγνοείς τα συμπτώματα, μοιράσου φόβους και αγωνίες με τη μαία και τον γιατρό σου και ετοιμάσου για το μεγάλο γεγονός που όλο και πλησιάζει.

Οι αλλαγές στο έμβρυο
Το  μωρό έχει βάρος 1.1 κιλά και ύψος περίπου 38 εκατοστά. Αυτό δεν το εμποδίζει ακόμα να είναι αεικίνητο και θα παραμείνει έτσι έως την 36η εβδομάδα εγκυμοσύνης περίπου. Αν νιώσεις ένα ρυθμικό χτύπημα μέσα στην κοιλιά σου, ίσως έχει λόξυγκα. Είναι συχνό φαινόμενο, καθώς οι πνεύμονες προετοιμάζονται για την αναπνοή. Σε αυτή τη φάση προμηθεύεται όλο το απαραίτητο οξυγόνο από τον πλακούντα, ο οποίος δουλεύει πυρετωδώς για να τροφοδοτεί το έμβρυο με οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και αντισώματα πολύτιμα για την ανάπτυξή του. 

Φρόντισε τον εαυτό σου
Δικό σου χρέος παραμένει η σωστή διατροφή. Ό,τι καλό προσφέρεις στον εαυτό σου, έχει θετικό αντίκτυπο και στο παιδί. Συνέχισε να φροντίζεις την επιδερμίδα σου, μην αμελείς την λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής που συστήνει ο γυναικολόγος και πρόσεχε πολύ το βάρος σου. Όσα περισσότερα κιλά πάρεις, τόσο πιο πολύ θα δυσκολευτείς στον τοκετό και τόσο πιο επίπονη θα είναι η διαδικασία απώλειας του επιπλέον βάρους μετά τη γέννα. Μια βόλτα στα μαγαζιά με φίλες για shopping θα σου φτιάξει τη διάθεση. Φρόντισε μόνο μην το παρακάνεις με την ορθοστασία. Κράτα το σώμα του ενυδατωμένο πίνοντας άφθονο νερό και χυμούς. Ανάλογα την εποχή, προστάτευσε τον εαυτό σου από το κρύο ή την υπερβολική ζέστη. Αν διανύεις περίοδο ηλιοφάνειας, μην αμελείς το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Οι πανάδες που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στο πρόσωπο, απομακρύνονται με δυσκολία. 

Τα κρίσιμα συμπτώματα
Μην ξεχνάς ότι το τρίτο τρίμηνο είναι η πιο κρίσιμη περίοδος της κύησης. Το έμβρυο έχει ήδη αναπτυχθεί πολύ και κάθε προϋπάρχουσα πάθηση μπορεί να αποβεί μοιραία για την επιβίωση ή να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας του. Οι δύο μεγάλυτερες απειλές του τρίτου τριμήνου είναι ο πρόωρος τοκετός και η θνησιγένεια
Ειδικά για τον πρόωρο τοκετό, καλό είναι να γνωρίζεις τις πρώτες ενδείξεις:
-Ρήξη υμένων (σπάσιμο των αμνιακών υγρών)
-Έναρξη συστολών της μήτρας
-Εμφάνιση μικρής ποσότητας αίματος.

Για κάθε σύμπτωμα ή σημάδι που σου φανεί ύποπτο, πρέπει να ειδοποιήσεις αμέσως τον γιατρό σου. Μην διστάζεις σκεπτόμενη ότι γίνεσαι υπερβολική. Είναι προτιμότερο να ενοχλήσεις, παρά να θέσεις την υγεία σου και την υγεία του παιδιού που μεγαλώνει μέσα σου σε κίνδυνο

Ο ρόλος της μαίας
Συνεννοήσου με την μαία σου σε ποιό τηλέφωνο μπορείς να την βρίσκεις. Από εδώ και πέρα, η σχέση σου μαζί της θα γίνεται όλο και πιο εντατική και στενή. Με αυτήν θα μοιραστείς τις ανησυχίες, τις απορίες, τα προβλήματά σου. Ο ρόλος της είναι καθοριστικός για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης ως τον τοκετό! Ρώτησέ την λοιπόν εγκαίρως τα παρακάτω:
-Πώς θα χειριστεί –μαζί με τον γυναικολόγο- πιθανές επιπλοκές στην γέννα;
-Θα είναι δίπλα σου συνέχεια, για όσο διαρκεί ο τοκετός;
-Κάθε πότε θα σε επισκέπτεται στο δωμάτιο του μαιευτηρίου μετά τη γέννα;
-Θα μπορείς να επικοινωνείς τηλεφωνικά μαζί της μετά τη γέννα ή και από το σπίτι, αφού επιστρέψεις;

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας