Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2017-03-24 13:40:05 +0200 Η συνταγή που θα αγαπήσετε την περίοδο της νηστείας. Συνταγή για νηστίσιμη, λαχταριστή πατατόπιτα

Συνταγή για νηστίσιμη, λαχταριστή πατατόπιτα

Συνταγή για νηστίσιμη, λαχταριστή πατατόπιτα 470 900
Η συνταγή που θα αγαπήσετε την περίοδο της νηστείας.

Η περίοδος της νηστείας είναι η ιδανική για να απολαύσουμε παλιές, αγαπημένες συνταγές και να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και "παντρέματα".

Ένα από τα αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα είναι η πατατόπιτα. Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή και δεν θα χάσετε! 

Υλικά: 
Για τη ζύμη:

  • 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 περίπου κούπας χλιαρό νερό
  • 3/4 φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξύδι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 250 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων 
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και της επιφάνειας της πίτας

Υλικά γέμισης:

  • 1,5 - 2 κιλά πατάτες βραστές
  • 1 - 1 1/2 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 κλαδάκια φρέκο δυόσμο
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 1 πρέζα ξερό δυόσμο
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία:
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ζύμη αφράτη  και να μην κολλάει. Αν η ζύμη ειναι πολύ μαλακή, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.

Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί 30-40 λεπτά.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και ανοίγουμε 2 φύλλα. Αλείφουμε το ένα φύλλο με τη μισή μαργαρίνη, το τυλίγουμε και κάνουμε 1 μπάλα. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σ’ ένα μικρό πιάτο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στη συντήρηση, μέχρι να παγώσει η φυτική μαργαρίνη.

Δεν αφήνουμε τη ζύμη στη συντήρηση πάνω από 24 ώρες, γιατί χαλάει. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε τις μπάλες της ζύμης στην κατάψυξη, έως ότου παγώσει η μαργαρίνη.

Ωστόσο, ετοιμάζουμε τη γέμισή μας. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε και τις πατάμε με το πιρούνι μέχρι να γίνουν σαν πουρές. Κατόπιν καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα ξερά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τις πιπεριές και τον άνηθο. 

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κεμμυδάκια και τα πράσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές τις σοτάρουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους.

Ρίχνουμε το φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη, τον ξερό δυόσμο, την ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε σε καθαρό τραπέζι αλεύρι και αρχίζουμε από τη μία μπάλα της ζύμης. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος, που θέλουμε. Το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί του φούρνου και κατόπιν ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο πρώτο φύλλο και σκεπάζουμε την πατατόπιτα με το δεύτερο.

Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράσσουμε και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C στον αέρα για 50-60 περίπου λεπτά. 

Πηγή: sintagesmamas.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας