Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-30 11:46:35 +0200 Σταθερή αξία στα τραπέζια της γιορτής Κιμαδόπιτα

Κιμαδόπιτα

Κιμαδόπιτα 470 900
Σταθερή αξία στα τραπέζια της γιορτής

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (άπαχος, δύο φορές περασμένος στη μηχανή)
6-7 ντομάτες μεγάλες για σάλτσα ή εάν προτιμάς ντοματάκι κονσέρβα κομμένο κυβάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια
Μπαχάρι – γαρύφαλλο σε μπαλάκια και όχι σκόνη
4-5 φύλλα δάφνη
Αλάτι – Πιπέρι
 2 κουτ. σούπας ρύζι άσπρο
Λίγο λάδι
Μισό κιλό φέτα
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας

Γράφει η Πέγκυ Παπαδοπούλου

Καθαρίζεις – κόβεις τα κρεμμύδια και τα βάζεις σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά. Σουρώνεις και πετάς το νερό.
Σε κατσαρόλα βαθιά βάζεις 1 δαχτυλάκι λάδι και τσιγαρίζεις καλά τον κιμά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτεις τις ντομάτες ή τον τοματοχυμό.
Προσθέτεις τα ελαφρώς βρασμένα κρεμμύδια
Νερό μέχρι να σκεπάσει καλά τον κιμά, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεις και κατά την διάρκεια βρασμού
Μπαχάρι- γαρύφαλλο – αλάτι – πιπέρι – δάφνη όλα μαζί
Βράζεις για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. 
Σε μέτριο ταψί, αλείφεις με λάδι τον πάτο και στρώνεις τα μισά από τα φύλλα, με τρόπο ώστε να καλύπτουν όλες τις μεριές, και να εξέχουν τριγύρω, ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Δεν λαδώνεις ανάμεσα.
Μόλις ετοιμαστεί ο κιμάς, απομακρύνεις από τη φωτιά και αφαιρείς τα μπαχάρια, δάφνες, γαρύφαλλα.
Χοντροκόβεις την φέτα και πετάς και το ρύζι. Δεν ανακατεύεις και πάρα πολύ. Το κάνεις απαλά, με αβρότητα ! Δεν θέλουμε να λιώσει η φέτα. Το ρύζι αυτό θα απορροφήσει τα υγρά του φαγητού σου, δεν θα φαίνεται στη τελική παρουσίαση! (στα χωριά παλιά, βάζανε είτε τραχανά, είτε τριμμένη φρυγανιά, η γεύση όμως που προκύπτει είναι «ιδιαίτερη» μπορεί να βγεί λίγο ξινούτσικη και οπωσδήποτε δεν την έχουμε πολυσυνηθίσει)
Τα ρίχνεις στο ταψί που έχεις βάλει τα φύλλα.
Στρώνεις 2-3 φύλλα από πάνω, τα περνάς όμως με ένα πινελάκι με λάδι ανάμεσα, ή με το χεράκι σου, χωρίς όμως υπερβολές.
Μετά, γυρίζεις ότι κρέμεται απ’ έξω, προς τα μέσα !
Συνεχίζεις με τα επόμενα φύλλα τα οποία στρώνεις και τα μαζεύεις από κάτω ....
Τελειώνεις χαράσσοντας κομμάτια. Ψήνεις μέχρι να ροδίσουν όμορφα τα φύλλα, αλλά κοίτα να παραμείνουν ξανθά και να μην σκουρύνουν πολύ γιατί πικρίζουν.

Σχόλια

Neutral avatar

Οι υποστηρικτές μας