Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-10-29 19:22:31 +0200 Σταθερή αξία στα τραπέζια της γιορτής Κιμαδόπιτα

Κιμαδόπιτα

Κιμαδόπιτα 470 900
Άρθρο από Πέγκυ Παπαδοπούλου
Σταθερή αξία στα τραπέζια της γιορτής

Συστατικά

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (άπαχος, δύο φορές περασμένος στη μηχανή)
6-7 ντομάτες μεγάλες για σάλτσα ή εάν προτιμάς ντοματάκι κονσέρβα κομμένο κυβάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια
Μπαχάρι – γαρύφαλλο σε μπαλάκια και όχι σκόνη
4-5 φύλλα δάφνη
Αλάτι – Πιπέρι
 2 κουτ. σούπας ρύζι άσπρο
Λίγο λάδι
Μισό κιλό φέτα
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας

Διαδικασία

  • Καθαρίζεις – κόβεις τα κρεμμύδια και τα βάζεις σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά. Σουρώνεις και πετάς το νερό.
  • Σε κατσαρόλα βαθιά βάζεις 1 δαχτυλάκι λάδι και τσιγαρίζεις καλά τον κιμά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια.
  • Προσθέτεις τις ντομάτες ή τον τοματοχυμό.
  • Προσθέτεις τα ελαφρώς βρασμένα κρεμμύδια
  • Νερό μέχρι να σκεπάσει καλά τον κιμά, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεις και κατά την διάρκεια βρασμού
  • Μπαχάρι- γαρύφαλλο – αλάτι – πιπέρι – δάφνη όλα μαζί
  • Βράζεις για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. 
  • Σε μέτριο ταψί, αλείφεις με λάδι τον πάτο και στρώνεις τα μισά από τα φύλλα, με τρόπο ώστε να καλύπτουν όλες τις μεριές, και να εξέχουν τριγύρω, ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Δεν λαδώνεις ανάμεσα.
  • Μόλις ετοιμαστεί ο κιμάς, απομακρύνεις από τη φωτιά και αφαιρείς τα μπαχάρια, δάφνες, γαρύφαλλα.
  • Χοντροκόβεις την φέτα και πετάς και το ρύζι. Δεν ανακατεύεις και πάρα πολύ. Το κάνεις απαλά, με αβρότητα ! Δεν θέλουμε να λιώσει η φέτα. Το ρύζι αυτό θα απορροφήσει τα υγρά του φαγητού σου, δεν θα φαίνεται στη τελική παρουσίαση! (στα χωριά παλιά, βάζανε είτε τραχανά, είτε τριμμένη φρυγανιά, η γεύση όμως που προκύπτει είναι «ιδιαίτερη» μπορεί να βγεί λίγο ξινούτσικη και οπωσδήποτε δεν την έχουμε πολυσυνηθίσει)
  • Τα ρίχνεις στο ταψί που έχεις βάλει τα φύλλα.
  • Στρώνεις 2-3 φύλλα από πάνω, τα περνάς όμως με ένα πινελάκι με λάδι ανάμεσα, ή με το χεράκι σου, χωρίς όμως υπερβολές.
  • Μετά, γυρίζεις ότι κρέμεται απ’ έξω, προς τα μέσα !
  • Συνεχίζεις με τα επόμενα φύλλα τα οποία στρώνεις και τα μαζεύεις από κάτω ....
  • Τελειώνεις χαράσσοντας κομμάτια. Ψήνεις μέχρι να ροδίσουν όμορφα τα φύλλα, αλλά κοίτα να παραμείνουν ξανθά και να μην σκουρύνουν πολύ γιατί πικρίζουν.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας