Σταθερή αξία στα τραπέζια της γιορτής
Συστατικά
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (άπαχος, δύο φορές περασμένος στη μηχανή)
6-7 ντομάτες μεγάλες για σάλτσα ή εάν προτιμάς ντοματάκι κονσέρβα κομμένο κυβάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια
Μπαχάρι – γαρύφαλλο σε μπαλάκια και όχι σκόνη
4-5 φύλλα δάφνη
Αλάτι – Πιπέρι
2 κουτ. σούπας ρύζι άσπρο
Λίγο λάδι
Μισό κιλό φέτα
Ένα πακέτο φύλλο κρούστας
Διαδικασία
- Καθαρίζεις – κόβεις τα κρεμμύδια και τα βάζεις σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά. Σουρώνεις και πετάς το νερό.
- Σε κατσαρόλα βαθιά βάζεις 1 δαχτυλάκι λάδι και τσιγαρίζεις καλά τον κιμά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια.
- Προσθέτεις τις ντομάτες ή τον τοματοχυμό.
- Προσθέτεις τα ελαφρώς βρασμένα κρεμμύδια
- Νερό μέχρι να σκεπάσει καλά τον κιμά, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεις και κατά την διάρκεια βρασμού
- Μπαχάρι- γαρύφαλλο – αλάτι – πιπέρι – δάφνη όλα μαζί
- Βράζεις για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Σε μέτριο ταψί, αλείφεις με λάδι τον πάτο και στρώνεις τα μισά από τα φύλλα, με τρόπο ώστε να καλύπτουν όλες τις μεριές, και να εξέχουν τριγύρω, ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Δεν λαδώνεις ανάμεσα.
- Μόλις ετοιμαστεί ο κιμάς, απομακρύνεις από τη φωτιά και αφαιρείς τα μπαχάρια, δάφνες, γαρύφαλλα.
- Χοντροκόβεις την φέτα και πετάς και το ρύζι. Δεν ανακατεύεις και πάρα πολύ. Το κάνεις απαλά, με αβρότητα ! Δεν θέλουμε να λιώσει η φέτα. Το ρύζι αυτό θα απορροφήσει τα υγρά του φαγητού σου, δεν θα φαίνεται στη τελική παρουσίαση! (στα χωριά παλιά, βάζανε είτε τραχανά, είτε τριμμένη φρυγανιά, η γεύση όμως που προκύπτει είναι «ιδιαίτερη» μπορεί να βγεί λίγο ξινούτσικη και οπωσδήποτε δεν την έχουμε πολυσυνηθίσει)
- Τα ρίχνεις στο ταψί που έχεις βάλει τα φύλλα.
- Στρώνεις 2-3 φύλλα από πάνω, τα περνάς όμως με ένα πινελάκι με λάδι ανάμεσα, ή με το χεράκι σου, χωρίς όμως υπερβολές.
- Μετά, γυρίζεις ότι κρέμεται απ’ έξω, προς τα μέσα !
- Συνεχίζεις με τα επόμενα φύλλα τα οποία στρώνεις και τα μαζεύεις από κάτω ....
- Τελειώνεις χαράσσοντας κομμάτια. Ψήνεις μέχρι να ροδίσουν όμορφα τα φύλλα, αλλά κοίτα να παραμείνουν ξανθά και να μην σκουρύνουν πολύ γιατί πικρίζουν.
Σχόλια