Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2016-07-06 10:39:57 +0300 H Κέα μάς προσκαλεί να περιπλανηθούμε σε μυστικά μονοπάτια! 14η Γιορτή Παραμυθιών

14η Γιορτή Παραμυθιών

14η Γιορτή Παραμυθιών 470 900
H Κέα μάς προσκαλεί να περιπλανηθούμε σε μυστικά μονοπάτια!

Πιστή στο ραντεβού της και για 14η χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών θα πλημμυρίσει με μοσχομυριστές και νόστιμες αφηγήσεις και δραστηριότητες τα πιο όμορφα μέρη που κρύβει η κυρά των Κυκλάδων, η Κέα.

Τσουκάλια αχνιστά, γεμάτα υπέροχες ιστορίες, περιμένουν τους ταξιδευτές να χορτάσουν από 23 έως 31 Ιουλίου 2016 με λαχταριστά παραμύθια, ήχους και μουσικές, γεύσεις και αρώματα από τα πέρατα του κόσμου, μέσα σε κρυφά μονοπάτια, πάνω σε ακρογιαλιές, δίπλα σε δροσερές πηγές και πεζούλες καλοκαιρινές.

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η φετινή διοργάνωση της 14ης Γιορτής Παραμυθιών στην Κέα είναι εμπνευσμένη από τις δύσκολες αυτές στιγμές της ιστορίας κάθε τόπου όπου άνθρωπος μόχθησε, αλλά κατάφερε να επιβιώσει, παλεύοντας με τα τέρατα της δίψας και της πείνας. Μια γιορτή γεμάτη προφορική παράδοση, μύθους, παραμύθια και αληθινές ιστορίες, με μουσική, με εργαστήρια και δραστηριότητες που υπόσχονται να... ανοίξουν την όρεξη!

Η φετινή γιορτή με τίτλο «Πείνα, δίψα, φαΐ, πιοτί» αποτίει φόρο τιμής στο ψωμάκι. Τούτη η ταπεινή και συνάμα τόσο σημαντική τροφή έρχεται να ξεφουρνίσει ιστορίες κόπου και αγώνα, χαράς και ευτυχίας, μα πάνω απ’ όλα νοστιμιάς, απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Θα ακουστούν στορίες από μακρινούς πολιτισμούς που θ’ αποκαλυφθούν μέσα από το φαγητό τους. Περιπλανήσεις σε μυθικά μονοπάτια, στην Αρχαία Καρθαία, μέσα στο δρυοδάσος, σε δροσερές πηγές και παραλίες νοσταλγικές, θα γεμίσουν ιστορίες που θα φέρουν στα τσουκάλια τους, παραμυθάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ινδία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και την Ιταλία. Κι όσο το μουλάρι θα γυρνά μέσα στο αλώνι ρουθουνίζοντας, σπάζοντας τον ιερό καρπό της γης, ιστορίες για ξερόψωμα αλλά και για καρβέλια μοσχομυριστά, θ’ ανοίξουν την όρεξη για ακόμα περισσότερες αφηγήσεις και εμπειρίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Κέας και διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Επίσης φέτος τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και νήσων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

«Ταξίδια πολιτισμού στην κατσαρόλα» 
Μια παραμυθένια κατσαρόλα μάς ταξιδεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Οι λαοί που συναντάμε, μας υποδέχονται με ιστορίες από την προφορική τους παράδοση, με λαχταριστές τοπικές συνταγές και κινητικά παιχνίδια.

Για παιδιά από 5 έως 12 ετών
Ποίσσες (Παραλία) / 12:00
Αφήγηση: Μαρία Ζουράρη
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη, Μαρία Ζουράρη

«Οι λωτοί της λησμονιάς: ιστορίες για μαγικές τροφές»
Αρμενίζοντας με τα παραμύθια, ψάχνουμε για κίτρα που κρύβουν νεράιδες, για ένα ρόδι που γιατρεύει και για το υδρόμελι της σοφίας και της ποίησης, ακολουθούμε μια τηγανίτα που κατρακυλά, συναντούμε τον βασιλιά των μανιταριών και το φρούτο της λήθης...

Για παιδιά και ενήλικες, Ποίσσες (Παραλία) / 19:30
Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου

 

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

«Kροκόδειλε, κροκόδειλε, πεινάς;»
«Πεινάω, πεινάω και θέλω να φάω...», ακούγεται μια φωνή από τα βάθη της λίμνης. Ένα στόμα σαν παπούτσι κι ένα δόντι σαν κουκούτσι, δύο μάτια σαν αυγά και ρουθούνια σαν κουμπιά! Παραμύθια για κροκόδειλους και κροκοδειλάκια.

Για παιδιά και ενήλικες, Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 12:30
Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη
Κατασκευή κροκόδειλου: Βασιλική Μαλτσάκη

«Γάλα ή Μπύρα;»
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν τις νύχτες στην πόλη της Γάνδης. Παραμορφωμένα πλάσματα γυρίζουν στα στενά δρομάκια ψάχνοντας φαγητό. Φαντάσματα τραγουδάνε τραγουδάκια για γάλα στα γεφύρια. Ευτυχώς όμως δεν είναι όλα τα τέρατα στο Βέλγιο κακά… Ένα καμπούρικο αγοράκι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε είδους τέχνασμα (και μια μπύρα) για να πλησιάσει την απρόσιτη αγάπη του.

Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες, Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 21:30 
Αφήγηση: Tom Van Outryve (Βέλγιο)

 

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

«Ο Σμαραγδούλης στις χώρες της διατροφής»
Με κουκλοθέατρο και αφήγηση παραμυθιού τα παιδιά ταξιδεύουν στις χώρες της διατροφής, γνωρίζουν βασικές αρχές διατροφής και τα συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα. Κατανοούν την ισορροπία που χρειάζεται ένας οργανισμός για να είναι γερός και δυνατός, παίζουν παιχνίδια και κατασκευάζουν τη δική τους πυραμίδα διατροφής.

Για παιδιά από 5 έως 10 ετών, Κάτω Μεριά (Νηπιαγωγείο) / 19:30
Εμψύχωση κούκλας, υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος: 
Σμαράγδα Αποστολάτου, Αγγελική Γκόγκου
Κείμενο, σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος:
Γιώργος Ευγενικός, Σμαράγδα Αποστολάτου
Κούκλες - σκηνογραφία: Αγγελική Γκόγκου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ευγενικός

 

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

«Ωμό ψάρι, σάπιο ψάρι και ψάρι σε σαπούνι»
Στη Νορβηγία τρώμε το ψάρι με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι γνωστός ως «Λούτεφισκ» και είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές χριστουγεννιάτικο πιάτο που όμως ορισμένοι θέλουν να χαρακτηριστεί ως Όπλο Μαζικής Καταστροφής. Κανένας δεν ξέρει ποιος ήταν ο «εφευρέτης» της συγκεκριμένης μεθόδου διατήρησης και μαγειρέματος του μπακαλιάρου αλλά όποιος και να ήταν θα πρέπει να ήταν πραγματικά απελπισμένος…

Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες, Ορκός (Παραλία) / 19:30
Αφήγηση: Jorunn Karin Erfjord (Νορβηγία)

«Το φάντασμα του νερού και ο ψαράς» 
Τα φαντάσματα του νερού ζουν στα βάθη της θάλασσας και παραφυλάνε για να σκοτώσουν κάποιον άνθρωπο και να πάρουν τη θέση του στη ζωή. Η ιστορία μας μιλάει για έναν ψαρά που συνάντησε ένα φάντασμα του νερού. Καθώς το φάντασμα και ο ψαράς μοιράζονται πολλές φορές πλούσιο και νοστιμότατο φαγητό, γίνονται στο τέλος φίλοι. Τι θα γίνει λοιπόν, θα του χαρίσει τη ζωή ή όχι;
Αφήγηση: Sabrina Daniele (Ιταλία)

«Μαγειρεύοντας στ’ αστέρια!»
Ένα κόκκινο κουβάρι κατεβαίνει από τ’ αστέρια, δένει τις ζωές των ανθρώπων και μας λέει παραμύθια μαγικά. Παραδίπλα σιγοκαίει μια φωτιά μ’ ένα τσουκάλι συντροφιά, να ετοιμάζει νόστιμα, αχνιστά φαγητά.

Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες, Ορκός (Παραλία) / 20:30
Αφήγηση: Γιώργος Λάιος
Έμπνευση και υλοποίηση γεύσεων: Chef Νικόλας Λάιος

«Πες μια ιστορία γύρω απ’ το τσουκάλι» 
Η Γιορτή Παραμυθιών προσκαλεί όποιον επιθυμεί να μοιραστεί μια ιστορία ή ένα τραγούδι, γύρω από ένα τσουκάλι με καλοκαιρινή σούπα (Δηλώσεις συμμετοχής στο χώρο της εκδήλωσης. Ο χρόνος για κάθε ιστορία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 7 λεπτά).

Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες, Ορκός (Παραλία) / 21:30
Συντονισμός: Μαρία Βραχιονίδου

 

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

«Παραμύθια της Κέας»
Οι αφηγητές - οδηγοί, στις 17:00, θα μας οδηγήσουν από το Χαρτσιδιό στην Καρθαία περπατώντας το αρχαίο μονοπάτι, και στις 21:00 θα μας οδηγήσουν πίσω. Στη διαδρομή θα μας αφηγηθούν ιστορίες από την προφορική παράδοση της Κέας.

Για εφήβους και ενήλικες, Αρχαία Καρθαία (Διαβάστε περισσότερα για τη διαδρομή και τον χώρο στο υπόμνημα)
Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη, Γιώργος Λάιος, Μαρία Ζουράρη

«Το Συμπόσιο του Πλάτωνα»
Ο τραγικός ποιητής Αγάθωνας γιορτάζει στο σπίτι του τη βράβευσή του. Σε ατμόσφαιρα ευθυμίας και πίνοντας κρασί, οι καλεσμένοι του: Αριστόδημος, Φαίδρος, Ερυξίμαχος, Παυσανίας, Αριστοφάνης, Αλκιβιάδης και Σωκράτης, αποφασίζουν να περάσουν τη βραδιά τους συζητώντας για τον έρωτα. 

Για εφήβους και ενήλικες, Αρχαία Καρθαία / 19:30
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Αρχαία Λύρα: Σοφήλια Τσορτέκη

 

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

«Αχ, τα καημένα τα Άλιαστα» 
Μέσα στη χύτρα το στάρι έβραζε κι οι κουτάλες ανακατεύανε μονάχες, σουσάμι, κανέλα κι αμύγδαλο καβουρντισμένo. «Διψώ Πούλιω, άσε με να πιω», είπε ο Αυγερινός που είδε κάτω πατημασιά λύκου. Δύο λαϊκά παραμύθια συνομιλούν με την παραλογή και το δημοτικό τραγούδι.

Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες, Ιουλίδα (Θέατρο Άλσους) / 22:00

Αφήγηση: Φίλια Δενδρινού

 

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

«Μπουκιές ζωής»
Μικρές ιστορίες, ποιήματα και παραμύθια από τη λογοτεχνία. Να τα μασήσεις καλά για να μη βαρυστομαχιάσεις...

Για εφήβους και ενήλικες, Μονοπάτι Προφήτη Ηλία (Σημείο Συνάντησης και τερματισμού η είσοδος του μονοπατιού στου Γυριστή, πλησίον εμπορικού καταστήματος) / 20:00 (Περισσότερα στο υπόμνημα)
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα

«Εγεύσαντο αλλήλων»
Αλληλοβόρα αφηγηματικά επεισόδια από την ελληνική μυθολογία, τα παραμύθια, τις παραλογές και τα τραγούδια. Μια σκοτεινή διαδρομή σε πράξεις απαγορευμένες: ανθρωποφαγικές!

Για ενήλικες, Μονοπάτι Προφήτη Ηλία / 22:00
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

 

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

«Μπουκιές και μπουκίτσες»
Τρώνε οι κροκόδειλοι καυτερές πιπεριές; Πώς έγιναν οι ελέφαντες χορτοφάγοι; Γιατί ο ποντικός έφαγε τη γυναίκα του; Πού κρύφτηκε το παιδί όταν έφαγε όλη την πίτα; Καταπίνουν οι άνθρωποι λέξεις;

Για παιδιά και ενήλικες, Οτζιάς (Παραλία) / 12:00
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα

«Ένα ψωμί είμαστε όλοι κι ένα σώμα» 
Παραμύθια και ιστορίες για καλοζυμωμένα, αφράτα, λαχταριστά ψωμιά. Από το σιτάρι του πόνου, της χαράς αλέθει ο μύλος το αλεύρι για το ψωμί του αφέντη, του σκλάβου, του πλούσιου και του φτωχού. Ψωμιά πλουμιστά της γιορτής και του κύκλου της ζωής. Ψωμιά ζυμωμένα με τα δάκρυα της πίκρας και της χαράς.

Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες, Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 19:30
(Τόπος συνάντησης στο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων «Αρισταίος»)
Αφήγηση: Δωρίτα Βοσκαρίδου

«Roti Pani (Ψωμί και Νερό)»
Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός αφηγητής Peter Chand θα βρίσκεται μαζί μας σε μια ακόμη Γιορτή Παραμυθιών. Αυτή τη φορά θα μοιραστεί τη σκηνή με τον αφηγητή και ανιψιό του, Gorg Chand.
H παράστασή τους είναι ένα ζωντανό και απολαυστικό μείγμα μύθων και λαϊκών παραμυθιών από την Ινδία για την πείνα και τη δίψα. Θα ακούσουμε για το πώς γεννήθηκε ο Γάγγης, ο μεγάλος ποταμός-μητέρα, για το πώς μια σκληρή πεθερά χρησιμοποίησε το φαγητό σαν όπλο και για έναν καλό βασιλιά που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. 

Για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες, Μυλοπόταμος (Αγρόκτημα Αρισταίου - Αλώνι) / 21:30

 

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

«Με μέλι, κρασί κι αλάτι»
Σε κήπο δεν φυτρώνεται, σε περιβόλι όχι, ο βασιλιάς το γεύεται κι όλος ο κόσμος το ’χει. Τι είναι; Ένα γαστρονομικό σεργιάνι σε νόστιμα παραμύθια με μπόλικο αλάτι, μέλι, κρασί, άρτους και ψωμί. 

Για παιδιά και ενήλικες, Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς) / 12:30
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

«Παραδοσιακές τζιώτικες συνταγές. Παραγωγή - συντήρηση - μαγειρική»
«Το Ταξίδι του κριθινίτη»

Παρουσιάζει η συγγραφέας Μαρία Μουζάκη

 

Διαβάστε περισσότερα στο giortiparamythion.blogspot.gr
Πηγή: in.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας