Η Μάρθα Κλουκίνα, δασκάλα δημιουργικής κίνησης - σύμβουλος κινητικής ανάπτυξης, μιλά στο babyspace για το Child’SpaceΑthens.
"Το Child'SpaceAthens είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίzει την υγιή κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών στα πρώιμα στάδια από τη γέννηση μέχρι το ελεύθερο περπάτημα"
Τι είναι το Child’SpaceΑthens;
Το Child'SpaceAthens είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίzει την υγιή κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών στα πρώιμα στάδια από τη γέννηση μέχρι το ελεύθερο περπάτημα και προσφέρει στους γονείς νέους τρόπους παρατήρησης και παιχνιδιού με το βρέφος τους, ενθαρρύνοντας τους δεσμούς μεταξύ των ίδιων και των παιδιών τους. Μέσα από διαφορετικές τεχνικές του αγγίγματος σε συνδυασμό με ένα σύνολο ερεθισμάτων (οπτικά, απτικά, ακουστικά) , κατάλληλα για αυτή την περίοδο ειδικής ευαισθησίας του αναπτυσσόμενου εγκέφαλου, προσφέρουμε στο βρέφος ένα πλαίσιο ασφάλειας κατάλληλο για μάθηση. Το Child’SpaceAthens βασίζεται στη μέθοδο Child'Space την οποία δημιούργησε η Dr. Chava Shelhav, μία από τις πρώτες μαθήτριες του Moshe Feldenkrais, και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

"Από τις συνεδρίες του Child’Space ωφελούνται βρέφη που έχουν που έχουν κανονική ανάπτυξη αλλά και βρέφη που δεν μπουσούλησαν, που έχουν καθυστέρηση στο να περπατήσουν ή στο να κατακτήσουν άλλα αναπτυξιακά ορόσημα"
Σε τι ηλικίας παιδάκια απευθύνεται;
Απευθύνεται σε βρέφη από τη γέννηση μέχρι και 2 ετών και τους γονείς τους, που έχουν κανονική ανάπτυξη ή ακόμη και κάποιες αναπτυξιακές δυσκολίες. Οι συνεδρίες μπορούν να προσαρμοστούν και για μεγαλύτερα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους.
Ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες έχει το Child’Space;
Οι συναντήσεις είναι ατομικές ή ομαδικές. Οι συνεδρίες είναι σχεδιασμένες στα μέτρα αυτών που συμμετέχουν και η διάρκειά τους είναι 50 λεπτά περίπου. Στις ατομικές συνεδρίες υπάρχει ο χρόνος γύρω στα 30’λεπτά όπου ο practitioner δουλεύει με το βρέφος και τις ανάγκες του εξατομικευμένα και έπειτα ο υπόλοιπος χρόνος στον οποίο ο γονέας ή οι γονείς μαθαίνουν τρόπους για να συνεχίσουν να ‘δουλεύουν’ με το παιδί τους στο σπίτι, ενθαρρύνοντας τις ικανότητές και τα ενδιαφέροντά του και υποστηρίζοντας την ανάπτυξή του σε όλα τα επίπεδα. Στις ομαδικές συνεδρίες, οι ομάδες που σχηματίζονται έχουν maximum αριθμό 5 ζευγάρια ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν προσωπικός χρόνος για το κάθε ζευγάρι, και είναι σχεδιασμένες σε κύκλους 6 μαθημάτων όπου κάθε φορά υπάρχει ένα θέμα για το οποίο μιλάμε σε συνδυασμό με τα ενδιαφέροντα της ομάδας. Το εάν κάποιος θα επιλέξει μία ατομική συνεδρία ή έναν κύκλο ομαδικών συναντήσεων έχει να κάνει καταρχήν με τις ανάγκες του (π.χ. εάν υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα τότε χρειάζεται εξατομικευμένος χρόνος για το βρέφος), με την ιδιοσυγκρασία των γονέων, δηλ. αν προτιμάνε να έχουν αποκλειστικότητα ή να είναι μέρος μιας ομάδας και φυσικά με το κόστος.

"Βελτιώνεται η ποιότητα της κίνηση των βρεφών και διευρύνεται το κινητικό τους ρεπερτόριο μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν την ποικιλία των θέσεων του σώματος "
Ποιά είναι τα οφέλη του Child’Space;
Τα οφέλη της μεθόδου Child’Space είναι πολλαπλά και σε διαφορετικά επίπεδα.
Καταρχήν ενδυναμώνεται η συνειδητοποίηση του σώματος των βρεφών και κατ’ επέκταση του εαυτού τους , καθώς σε αυτή την πρώιμη ηλικία η «χαρτογράφηση» του σώματος τους από τον εγκέφαλο, συνδέεται άμεσα με τη μάθηση σε κινητικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και γνωστικό επίπεδο και θέτει γερά θεμέλια και για τις μετέπειτα μαθησιακές λειτουργίες.
Βελτιώνεται η ποιότητα της κίνηση των βρεφών και διευρύνεται το κινητικό τους ρεπερτόριο μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν την ποικιλία των θέσεων του σώματος (π.χ. ανάσκελα, μπρούμυτα, πλάι), ανάλογα πάντα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται). Επίσης ενισχύεται η προ-λεκτική επικοινωνία και η κοινωνική αλληλεπίδραση μέσα από τραγούδια, από τη χρήση του λόγου, τον ρυθμό και τις εκφράσεις του προσώπου.
‘Οσο για τους γονείς, ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή τους και την εμπιστοσύνη στον γονεϊκό τους ρόλο, εκπαιδεύονται στο να παρατηρούν το βρέφος με ευαισθησία και να υποστηρίζουν με τεχνικές του αγγίγματος και παιχνίδια τα ορόσημα της ανάπτυξης και τις μεταβάσεις μεταξύ αυτών, ώστε να προσφέρουν αυτό που μπορεί να «λείπει» σε ένα βρέφος για να καταφέρει να ρολλάρει από την πλάτη στην κοιλιά και αντίστροφα, να μπουσουλήσει ή να κάτσει μόνο του.
Οι γονείς μαθαίνουν όχι μόνο να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του βρέφους αλλά και να το ηρεμούν. Ενώ οι ίδιοι εξελίσσουν το ένστικτό τους ώστε να διαισθάνονται πότε πρέπει να το βοηθούν και πότε να του επιτρέπουν να αναπτύξει μόνο του την ικανότητα να λύνει ‘προβλήματα’, χτίζοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του και την ανεξαρτησία του.
‘Όπως ανέφερα και προηγούμενα, από τις συνεδρίες του Child’Space ωφελούνται βρέφη που έχουν που έχουν κανονική ανάπτυξη αλλά και βρέφη που δεν μπουσούλησαν, που έχουν καθυστέρηση στο να περπατήσουν ή στο να κατακτήσουν άλλα αναπτυξιακά ορόσημα όπως και βρέφη με άλλες ιδιαιτερότητες όπως ραιβόκρανο, ραιβοκοιλοποδία, υποτονία, υπερτονία, περιορισμένη κινητικότητα λόγω χειρουργικής επέμβασης κ.α.
"Οι γονείς μαθαίνουν όχι μόνο να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του βρέφους αλλά και να το ηρεμούν."
Ο ρόλος του γονέα ποιος είναι; Και τι προσφέρει η μέθοδος όσο αφορά στο δέσιμο γονιού και παιδιού;
Ο ρόλος του γονέα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεθόδου Child’Space. Eίναι σημαντικό να καταλάβουμε πως τα βρέφη δεν μαθαίνουν απομονωμένα. Η σχέση μεταξύ γονέα και βρέφους δημιουργεί ένα πλαίσιο όπου είναι εφικτή η μάθηση. Οι γονείς ή όποιοι φροντίζουν ένα βρέφος είναι αυτοί που παρέχουν ασφάλεια, ερεθίσματα και συναισθηματική ρύθμιση, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη. Ο ρόλος του γονέας ως αυτός που αφουγκράζεται, παρατηρεί και έπειτα αλληλεπιδρά, βοηθάει στο να εγκαθιδρυθεί αυτό το περιβάλλον εμπιστοσύνης που θα δημιουργήσει έναν βαθύ δεσμό στη σχέση μεταξύ ενήλικά και βρέφους.
Επίσης η συμμετοχή του γονέα σε αυτό το «ταξίδι της ανάπτυξης» γίνεται ιδιαίτερα σημαντική όταν ένα βρέφος μπορεί ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπο με κάποια δυσκολία. Γιατί τότε μπορεί έγκαιρα ο γονέας να απευθυνθεί εκεί όπου το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση. Η έγκαιρη αντιμετώπιση βοηθάει τα βρέφη ψυχολογικά και μειώνει τις πιθανότητες επί πρόσθετων μελλοντικών δυσκολιών.

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6945.46.40.97 ή στο childspaceathens@gmail.com
Νέος Κύκλος Ομαδικών συναντήσεων του ChildʼSpaceAthens
για βρέφη από 4 εβδομάδων ως 10 μηνών
ΠΟΤΕ: Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 και ʽΩρα : 10.00π.μ.
ΠΟΥ : Child'SpaceAthens, κ.Χαλάνδρι, (στάση μετρό Χολαργός)
Κόστος : 80 ευρώ (6 συναντήσεις)
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6945.46.40.97 ή στο childspaceathens@gmail.com
Σχόλια