Τα δικαιώματα των επιτόκων στον τοκετό στο σπίτι
1.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τόπο της γέννας.
3.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιος θα είναι στον τοκετό της και το δικαίωμα ν’ αρνηθεί την είσοδο σε κάποιον ή να ζητήσει την αποχώρηση κάποιου από τη γέννα της.
4.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα πρόσβασης στη βιβλιογραφία και ενημέρωσης σε θέματα σχετικά με τον τοκετό και συγκεκριμένα με τον τοκετό στο σπίτι.
5.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τις μεθόδους του επαγγελματία υγείας και των τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν στη γέννα.
6.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει κατά προσέγγιση το κόστος για τις πράξεις που θα γίνουν από τον επαγγελματία υγείας.
7.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να προσδοκά ότι κάθε πληροφορία που δίνει στον επαγγελματία υγείας είναι εμπιστευτική και δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε κανέναν άλλον χωρίς την άδεια της.
8.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα σε πλήρη προγεννητικό έλεγχο συμπεριλαμβανομένου πρόσβασης σε εξετάσεις που έχουν σχέση με την καλή υγεία της μητέρας και του παιδιού.
9.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα, πριν από τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, εξέτασης, να ενημερώνεται για οποιαδήποτε παρενέργεια ή κίνδυνο μπορεί να υπάρξει στον εαυτό της, στο αγέννητο ή νεογέννητο παιδί της.
10.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να καθορίσει αν θα δεχθεί ή όχι τους κινδύνους που υπάρχουν σε μια προτεινόμενη θεραπεία, φάρμακο ή εξέταση.
11.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να επιλέξει πως θα γεννήσει και να της συμπεριφερθούν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, έτσι ώστε να αισθάνεται ελεύθερη ν’ ακολουθήσει το ένστικτό της κατά τη διάρκεια του τοκετού.
12.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα σε βοηθητική φαρμακευτική υποστήριξη όταν χρειάζεται.
13.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα, αν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, να της συμπεριφερθούν με σεβασμό και ευγένεια και να συνοδεύεται από τον επαγγελματία υγείας που επέλεξε καθώς και άλλα άτομα της επιλογής της.
14.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα, αν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, να μην αποχωριστεί το μωρό της εκτός αν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος.
15.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα σε επαρκή μεταγεννητική φροντίδα συμπεριλαμβανομένου υποστήριξη στην εγκατάσταση του θηλασμού, φροντίδα του νεογέννητου παιδιού της και πληροφόρηση για σχετικές εξετάσεις και για τη δήλωση γέννησης.
16.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί αν υπάρχει κάποια υποψία στην κατάστασή της ή στου μωρού της, η οποία μπορεί να προκαλέσει σ’ αυτήν ή στο μωρό της προβλήματα.
17.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα πρόσβασης στο αρχείο τόσο στο δικό της όσο και στου μωρού της και μπορεί αν επιθυμεί να πάρει αντίγραφο.
18.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα σε περίπτωση κάποιας απροσδόκητης κατάστασης στην εγκυμοσύνη ή στον τοκετό να λάβει όλη τη βοήθεια και τις υπηρεσίες που χρειάζεται.
19.Η επίτοκος έχει το δικαίωμα να κάνει παράπονα ή να πάρει ικανοποίηση από τον επαγγελματία υγείας.
Πηγή: homebirhtaustralia
Σχόλια