Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-09 11:57:10 +0200 Συνέντευξη με την ομάδα θεάτρου Ρετρό και την Αγγελική Φράγκου Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ

Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ

Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ 470 900
Συνέντευξη με την ομάδα θεάτρου Ρετρό και την Αγγελική Φράγκου
1.  Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση
Τρεις ταξιδιώτες ψάχνουν να επισκεφτούν ένα Κάστρο, όμως στο δρόμο χάνονται και ρωτούν μήπως κανείς ξέρει κάτι που θα τους βοηθήσει να το βρουν. Τελικά ανακαλύπτουν ότι μάλλον πήραν λάθος τρένο και έχουν φτάσει αλλού αντί για το Κάστρο. Έτσι μέχρι να έρθει το επόμενο τρένο που θα τους πάει στο Κάστρο αποφασίζουν να πουν μια ιστορία για να περάσει η ώρα.
Οι ταξιδιώτες μας λοιπόν μπαίνουν σε ρόλο αφηγητή και ξεκινούν να διηγούνται την ιστορία ενός κοριτσιού που αφήνει την οικογένεια του για να ακολουθήσει μια Μαγεμένη πολική Αρκούδα. Όταν στην πορεία του ταξιδιού της αποκαλύπτεται ότι στη πραγματικότητα πρόκειται για έναν πρίγκιπα μεταμορφωμένο σε αρκούδα, το κορίτσι βάζει όλα του τα δυνατά για να ξεπεράσει τις δοκιμασίες που θα τη βοηθήσουν να λύσει τα μάγια και να τον ξανακάνει άνθρωπο. Μετά από μια παράλληλη διαδρομή των δύο ηρώων και έναν βαθύ ύπνο στον οποίο πέφτει ο πρίγκιπας, η ηρωίδα μας είναι αυτή που καλείται να διεκδικήσει τον αγαπημένο της (ένας ρόλος που παραδοσιακά ανήκει στο αγόρι)ενώ και οι δυο τους μαθαίνουν στο τέλος ποιό είναι το τίμημα για να μπορέσουν να είναι μαζί.
     
 
2.  Σε μια κριτική που έγινε για την παράσταση αναφέρουν "Το ευχαριστηθήκαμε (μικροί-μεγάλοι)".  Θεωρείτε πως είναι ένα έργο που απευθύνεται και στους μεγάλους;
Αρχικά να σας πώ πως μας χαροποιούν πολύ κριτικές σαν και αυτή! Η παράσταση είναι φτιαγμένη για να απευθύνεται στο παιδί και το παιδί μέσα μας! Άλλωστε η ομάδα ιδρύθηκε για αυτό το λόγο.  Για να κάνει -θέατρο για το παιδί και το παιδί μέσα μας-! Αυτό είναι και το moto της ομάδας και από εκεί πήρε και το όνομα της. Από το απεσπασμένο πρώτο συνθετικό της γαλλική λέξης retrοspectif που σημαίνει αναδρομικός. Η ακριβής σημασία της λέξης αναδρομικός είναι 'αυτός που γίνεται στο παρόν και αναφέρεται στο παρελθόν'. Η σημασία της λέξης συνδέεται με το σκοπό και το moto της ομάδας. Ο -ενήλικας- που είμαστε (παρόν) που προσδιορίζεται και φέρει μέσα του το -παιδί- που ήμασταν (παρελθόν). Πιστεύω όμως ότι η παράσταση όπως και κάθε πνευματικό έργο απευθύνεται στον κάθε ένα από εμάς. Είτε είναι μικρός είτε είναι μεγάλος.   
3. Ποιό είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε μέσα από αυτή την παράσταση;
Η παράσταση μας είναι  μία διασκευή του νορβηγικού λαικυ παραμυθιού “Ανατολικά του Ήλιου και Δυτικά της Σελήνης”( που προέρχεται από τη συλλογή Νορβηγικών παραμυθιών (1844) των Mόε και Ασμπγιόρνσεν που κατέγραψαν λαϊκούς μύθους από χωρικούς της περιοχής τους.) Τα θέματα που διαπραγματεύεται το παραμύθι “Ανατολικά του Ήλιου και Δυτικά της Σελήνης” είναι διαχρονικά και αφορούν τη σύγκρουση με τους γονείς, τον φόβο της ενηλικίωσης, την αναμέτρηση με τις προσωπικές δυνάμεις και την αφύπνιση του εαυτού μέσα από την αγάπη για τον άλλον. Το νόημα της παράστασης λοιπόν, βρίσκεται στην ερώτηση του τίτλου τού έργου. ''Από που πάνε για το  κάστρο, παρακαλώ;''. Μια ερώτηση καθαρή και αποφασιστική. Είμαι εδώ για να βρώ το ''κάστρο'' μου! Ό,τι και αν σημαίνει αυτόν το ''κάστρο'' για τον κάθ'ένα μας! Το νόημα είναι στη διαδρομή που δημιουργεί η αναζήτηση του κάστρου και στην απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσεις.

 
4. Ποιό είναι το πιο εύστοχο σχόλιο που έχετε ακούσει από τους μικρούς θεατές σας;
Μετά το τέλος της παράστασης έρχεται ένα κοριτσάκι τρέχοντας με αγκαλιάζει και μου λέει '' Τυχερή, φοβήθηκα πως δεν θα ξυπνούσες τον πρίγκιπα αλλά μέσα μου ήξερα ότι θα καταφέρεις!''
 

5. Πρόσφατα δώσατε παράσταση στις φυλακές θηλέων στην Θήβα. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την εμπειρία αλλά και την πρωτοβουλία

Μέσα στους στόχους της ομάδας μας είναι οι παραστάσεις μας να μπορούν να παρουσιάζονται και σε άλλες πόλεις την Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο αποτελούνται από μικρό θεατρικό σχήμα και ευέλικτο σκηνικό έτσι ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Επιπλέον σημαντικό για μας είναι, να παρουσιάζονται σε χώρους μη συμβατικούς και αναμενόμενους, εκτός από τον συμβατικό χώρο του θεάτρου. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να προσεγγίσουμε το κοινό που δεν έχει την δυνατότητα να έρθει σε μας για να παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, τον Νοέμβριο του 2012 επισκεφτήκαμε το τμήμα μητέρων και ανήλικων κρατουμένων στις φυλακές της Θήβας. Η ανταπόκριση ήταν απρόσμενα θερμή. Το να παίζεις σε παιδιά που μεγαλώνουν στη φυλακή είναι πολύ   ιδιαίτερο. Ήταν μια βαθιά συγκινητική στιγμή για την ομάδα μας. Δεν σου δίνεται καθημερινά η ευκαιρία να παίζεις σε τέτοιους χώρους. Στις 27 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα θεάτρου, θα δώσουμε παράσταση στο κατάστημα κράτησης ανηλίκων Αυλώνας. Θέλω να πιστεύω πως δράσεις σαν και αυτές δίνουν κουράγιο. Σε όλους μας.


6. Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια του θιάσου σας.
Κοιτάξε, ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την ''αναζήτηση του κάστρου'' μας, (μάλλον επειδή δεν τελειώνει και ποτέ) και σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να τη συνεχίσουμε για τρίτη χρονιά. Για τώρα αυτά μπορώ να σας πώ για τα σχέδια του θιάσου μας!


Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ
Θέατρο «ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ»
Ιάκχου 19, Γκάζι
Κρατήσεις : 6983-434636 / 6944-767716


Δείτε το trailer της παράστασης:

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας