Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 09:25:59 +0300 Βαρηκοΐα, πως οι γονείς μπορούν έγκαιρα να την αντιληφθούν; Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα 470 900
Βαρηκοΐα, πως οι γονείς μπορούν έγκαιρα να την αντιληφθούν;

Όπως κάθε βράδυ, έτσι και σήμερα ήρθε η ώρα του παραμυθιού! Ο Νίκος κάθησε στο κρεβάτι του και κοιτούσε τη μαμά του να διηγείται το παραμύθι… Κοιτούσε τις εικόνες με ορθάνοιχτα τα ματάκια του, κοιτούσε τα χείλη της μητέρας του και τις εκφράσεις της…Για άλλη μια φορά έπλασε με τη φαντασία του μια δική του ιστορία…..Πολύτιμοι βοηθοί του ήταν οι εικόνες και οι εκφράσεις της μαμάς του….

Ένα παιδί τυπικής ανάπτυξης ανταποκρίνεται στους ήχους και ικανοποιείται στο άκουσμα της φωνής της μητέρας του από την ηλικία των 4 μηνών. Μέχρι να κλείσει το πρώτο έτος, οι ήχοι αποσπούν την προσοχή του (π.χ. το κουδούνι, μουσική) και αντιδρά στο άκουσμα του ονόματος του. Επίσης ένα μωρό δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε παιχνίδια που παράγουν ήχους και σε τραγούδια που ακούει και παράγει φωνούλες στην προσπάθειά του να τα μιμηθεί.
Ένα παιδί που παρουσιάζει έστω και μικρό έλλειμμα ακοής ή βαρηκοΐας, δε θα μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα παραπάνω .
Το παιδί μου έχει απώλεια ακοής που πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον ειδικό Ακοολόγο;

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες συμπεριφορές ή συμπτώματα της απώλειας ακοής ή βαρηκοΐας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό:

    * Το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται σε όλους τους ήχους..
    * Καθυστερεί να αναπτύξει το λόγο του..
    * Η ομιλία του δεν είναι κατανοητή..
    * Η ένταση των ηλεκτρονικών συσκευών (ραδιόφωνο, τηλεόραση, CD player, κλπ), που χρησιμοποιεί το παιδί είναι πάντα υψηλή.
    * Το παιδί σας δεν ακολουθεί τις οδηγίες σας ή τις ακολουθεί μετά από πολλές διατυπώσεις.
    * Το παιδί σας λέει συχνά, “Ε;;”, όταν του μιλάτε.
    * Το παιδί σας δεν αντιδρά όταν του απευθύνετε το λόγο και η απόσταση που σας χωρίζει δεν είναι πολύ μικρή.

  Οι υποψίες για βαρηκοΐα για ένα παιδί με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά θα ενισχυθούν εάν η μητέρα του είχε προβλήματα στην εγκυμοσύνη της ή αν υπήρχαν περιγεννητικές επιπλοκές.

  Η εικόνα που παρουσιάζουν τα παιδιά με έλλειμμα ακοής ποικίλλει όσον αφορά στις γλωσσικές ελλείψεις και εξαρτάται από τον βαθμό του ελλείμματος ακοής, την ηλικία εμφάνισης της απώλειας της ακοής, την αιτιολογία και την ηλικία διάγνωσης της βαρηκοΐας.

  Η πρώιμη ανίχνευση του ελλείμματος ακοής σε παιδιά είναι σημαντική, γιατί όσο πιο πολύ καθυστερήσει να αντιμετωπιστεί, τόσο πιο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας τους αλλά και στην ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη.

  Όταν οι γονείς αντιληφθούν πως το παιδάκι τους δεν ακούει σε ικανοποιητικό βαθμό ή πλησιάζει τα 2-2,5 έτη και δεν έχει αναπτύξει λόγο, καλό θα ήταν να απευθυνθούν σε έναν Ακοολόγο για έλεγχο ακοής.

Σε επόμενο άρθρο θα παραθέσουμε σημαντικές πληροφορίες για την βαρηκοΐα και τους τρόπους παρέμβασης..
 
Πηγές

http://www.nidcd.nih.gov

http://www.asha.org

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας