Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-28 11:28:48 +0200 O Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δημήτριος Γ. Πέτσιος απαντά στις κρίσιμες ερωτήσεις για την διατροφή στην εγκυμοσύνη Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Oι πιο κρίσιμες ερωτήσεις διατροφής (και οι απαντήσεις)

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Oι πιο κρίσιμες ερωτήσεις διατροφής (και οι απαντήσεις)

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Oι πιο κρίσιμες ερωτήσεις διατροφής (και οι απαντήσεις) 470 900
Η διατροφή είναι σημαντική για τον οργανισμό και γίνεται ακόμη πιο καθοριστική για την υγεία, όταν πρόκειται για την έγκυο.


Οι διατροφικές επιλογές της εγκύου καθορίζουν το πόσα κιλά θα πάρει, αν θα εμφανίσει σαγχαρώδη διαβήτη ή όχι κλπ. Έπειτα η διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία του εμβρύου, τη γέννα και τη γενική κατάσταση της γυναίκας μετά τον τοκετό. 

 1. Είμαι vegetarian. Μπορώ να συνεχίσω να μην τρώω κρέας, τώρα που είμαι έγκυος;


Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ απαιτητική για τον οργανισμό, που έχει ανάγκη τις πρωτεΐνες και τον σίδηρο και τη βιταμίνη Β12 που προσφέρει το κρέας, περισσότερο από ποτέ. Ειδικά το κόκκινο κρέας, διαθέτει τα πιο υψηλά ποσοστά σιδήρου και μάλιστα στην πιο απορροφήσιμη μορφή του, ενώ όλα τα ζωικά προϊόντα περιέχουν τα ιδιαιτέρως πολύτιμα για τον οργανισμό αμινοξέα. Είναι σαφές λοιπόν ότι η έγκυος ωφελείται από την κατανάλωση κρέατος.
Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι εφικτό, η έγκυος μπορεί να αναπληρώσει τη ζωική πρωτεΐνη συνδυάζοντας όσπρια με άμυλο (π.χ. ρεβίθια + πιλάφι, φακές + πλιγούρι, φακές + ρύζι, ρεβίθια + πατάτα, φασόλια + σιτάρι) ή όσπρια με ταχίνι (π.χ. χαλβά μετά τα φασόλια).  Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι και τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και η σόγια.
Ο σίδηρος από ζωικά προϊόντα μπορεί να αναπληρωθεί από θαλασσινά, μπρόκολο ή κουνουπίδι. Προτείνεται ο συνδυασμός οσπρίων με βιταμίνη C ( π.χ. πιπεριά, τομάτα, πορτοκάλι, λεμόνι), με μπαχαρικά (π.χ. ρίγανη, μαύρο πιπέρι, μαϊντανό), με β-καροτένιο (π.χ. καρότο, πιπεριά), με μηλικό οξύ (π.χ. μήλο, αχλάδι). Επιπλέον, συστήνεται ο συνδυασμός λαχανικών με μανιτάρια ή θαλασσινών με φασολάκια/ σπαράγγια. Καλό θα ήταν βέβαια να αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ/ τσάι ή να τρώμε σοκολάτα μέχρι και 1 ώρα μετά το τέλος του γεύματος που περιέχει πηγές σιδήρου.
Η βιταμίνη Β12 του κρέατος υποκαθίσταται από θαλασσινά, γάλα σόγιας και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. 
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζεται η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12.



2. Δεν έχω χρόνο να μαγειρεύω γιατί είμαι εργαζόμενη. Μπορώ να παραγγέλνω φαγητό απ΄έξω;


Η αλήθεια είναι ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μένουν μακριά από το junk food και την κατανάλωση «γρήγορων» γευμάτων. Ο κύριος λόγος είναι ότι περιέχουν πολλά λιπαρά, άρα πολλές θερμίδες και λίγες θρεπτικές ουσίες. Το σπιτικό φαγητό με φρέσκα υλικά, σε ένα διαιτολόγιο με τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, είναι η απάντηση στις διατροφικές ανάγκες της εγκύου.
Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις επιλογές. Αποφεύγουμε λοιπόν τις πίτσες, τα σουβλάκια, τα τηγανητά, τις σάλτσες, τη μαγιονέζα, τα αλλαντικά και τα λιπαρά και προτιμάμε ελαφριά σάντουιτς π.χ. με τόνο, καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, φιλέτο κοτόπουλο, τυριά με χαμηλά λιπαρά, και φρέσκες σαλάτες. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση βέβαια,  εξηγούμε στο κατάστημα όπου κάνουμε την παραγγελία ότι είμαστε έγκυος ζητώντας να πλύνουν τα λαχανικά πολύ σχολαστικά και να σερβίρουν το όποιο dressing ξεχωριστά. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια προτιμάμε τα βραστά λαχανικά. 


3. Πειράζει αν παραλείπω το πρωινό;


Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το πιο σημαντικό αφού οπλίζει τον οργανισμό με ενέργεια για να αντεπεξέλθει στο υπόλοιπο της ημέρας. Ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης το πρωινό είναι απολύτως απαραίτητο και δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ. Κυρίως, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε την όρεξη μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, το πρωινό πρέπει να έχει ποικιλία με έμφαση στους υδατάνθρακες. Ένας ιδανικός συνδυασμός είναι τα γαλακτοκομικά (γάλα ή γιαούρτι), συνοδευόμενα από μέλι ή μαρμελάδα, δημητριακά, φρούτα και λίγο μαύρο ψωμί ή φρυγανιές. Τα μπισκότα με πιπερόριζα  καταπραϋνουν τις πρωινές ναυτίες.

 

4. Μπορώ να πίνω καφέ;


Είναι μια καλή ευκαιρία να μυηθούμε στο ντεκαφεϊνέ. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ο καφές είναι καλύτερα να αποφεύγεται αφού έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας της εγκύου (κίνδυνος υπάρχει όταν η κατανάλωση φτάνει τα 100 mg δηλαδή 1 φλυτζάνι των 180ml περίπου και αυξάνεται με κάθε επιπλέον κούπα καφέ). Μετά το πρώτο τρίμηνο, ο καφές μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητα της εγκύου, με μέτρο: ένας μικρός ελληνικός καφές ή μια μικρή κούπα γαλλικού.  Είναι πάντως γεγονός πως ο καφές κόβεται πολύ εύκολα. Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα το σώμα «ξεχνάει» την καφεϊνη και μαθαίνει να μπαίνει σε λειτουργία χωρίς τη βοήθειά της. Ανάλογα καφεΐνης περιέχει και το τσάι (35mg στο ένα φλιτζάνι) και η σοκολάτα (8-20mg τα 30 γραμμάρια), αλλά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά τύπου cola (35-50mg το ένα κουτάκι).  


5. Μου αρέσουν τα αναψυκτικά. Μπορώ να πίνω στην εγκυμοσύνη;


Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών στην περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγεται. Περιέχουν συντηρητικά, ζάχαρη και είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες (150-170 θερμίδες/κουτάκι), χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην έγκυο και το έμβρυο. Τα φουσκώματα της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζονται με την κατανάλωση ανθρακούχου νερού.


6. Έχω λιγούρες που με κάνουν να τρώω συνεχώς, όμως φοβάμαι ότι θα πάρω κιλά. Τι να κάνω;


Ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι γεύματα ημερησίως: πρωινό, μεσημεριανό, βραδυνό και τρια επιπλέον γεύματα ενδιάμεσα. Επομένως, ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής, οι πιθανότητες να νιώσουμε πείνα ή λιγούρα είναι ελάχιστες, κατανέμοντας την όρεξη μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Αν παρόλα αυτά, τα έξι γεύματα τελικά αποδειχτούν λίγα, ξεγελάμε τον οργανισμό μας τρώγοντας ψιλοκομμένα λαχανικά ή φρούτα.



7. Δεν μου αρέσει το γάλα. Μπορώ να μην πίνω και στην εγκυμοσύνη;


Το βασικό χαρακτηριστικό του γάλακτος που το καθιστά απαραίτητο στην εγκυμοσύνη, είναι ότι περιέχει λακτόζη που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Αν ωστόσο μια έγκυος γυναίκα δεν το επιθυμεί, μπορεί να αναπληρώσει το κενό με γιαούρτι ή τυρί (κατά προτίμηση παρμεζάνα γραβιέρα και σκληρά τυριά που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο), μπρόκολο και σπανάκι. Ένα κομμάτι γραβιέρα (περίπου 39 γραμμάρια), ένα γιαούρτι και δυο ποτήρια γάλα καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες της εγκύου σε ασβέστιο.


8. Τώρα που είμαι έγκυος θα μπορώ να τρώω γλυκά και σοκολάτες όπως πριν;


Εγκυμοσύνη δεν σημαίνει συνεχείς στερήσεις. Η σοκολάτα και τα διάφορα γλυκά λοιπόν μπορεί να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της διατροφής της εγκύου, αρκεί η ποσότητα να είναι περιορισμένη και να καταναλώνονται ως ενδιάμεσα σνακ και όχι σε ώρα γεύματος. Αυτό ισχύει γιατί η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να μειώνει το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να τρώμε μεγάλη ποσότητα γλυκών, έχοντας άδειο στομάχι.  Ένα φρούτο (π.χ. μπανάνα), μια φρουτοσαλάτα με μέλι, ένα σνακ με δημητριακά ή ένα παστέλι, ικανοποιούν την επιθυμία μας για γλυκό με τον πιο ασφαλή τρόπο.


9. Ποτέ δεν ήμουν φανατική των λαχανικών. Τώρα που είμαι έγκυος, πρέπει να αλλάξω συνήθεια;


Τα λαχανικά είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και του οργανισμού συνολικά. Είναι λοιπόν απαραίτητο να εμπεριέχονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των εγκύων, σε ποικιλία και ικανοποιητικές ποσότητες (3 μερίδες τη μέρα δηλαδή τρια φλυτζάνια του τσαγιού). Τα λαχανικά, ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, πρέπει πάντα να πλένονται σχολαστικά με άφθονο νερό και ξύδι.


10. Μπορώ να κάνω δίαιτα στην εγκυμοσύνη;


Ο οργανισμός της εγκύου, μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχει αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και η πρόσληψη επιπλέον θερμίδων είναι απαραίτητη γαι την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Σε καμιά περίπτωση λοιπόν η έγκυος δεν πρέπει να καταφεύγει στην δίαιτα, μετά το πρώτο τρίμηνο. Κάτι τέτοιο κρύβει τεράστιους κινδύνους για την ίδια και το έμβρυο.
Μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές, θα επιτρέψει στην έγκυο να πάρει ελεγχόμενο βάρος και να απαλλαγεί εύκολα και γρήγορα από τα επιπλέον κιλά, μετά τη γέννα. Αν το ζητούμενο είναι η διατήρηση της σιλουέτας, αντισταθμίζουμε την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων με ήπια, συστηματική διατροφή και φυσική δραστηριότητα, πάντα υπό την επίβλεψη ειδικευμένου διαιτολόγου, γυμναστή κτλ.

 

11. Μπορώ να πίνω αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;


Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, όταν αυτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στην έγκυο και την μέλλουσα μητέρα (αυξάνει την συγκέντρωση λίπους, καταστρέφει τις βιταμίνες κλπ). Όσο λοιπόν διαρκεί η εγκυμοσύνη (αλλά και ο θηλασμός) το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται. Για τις γιορτές και τις ειδικές περιστάσεις, η έγκυος μπορεί να καταναλώσει ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μπύρα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας