Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-04-27 13:40:08 +0300 Ποιούς κινδύνους ενέχει η κακή στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη Ποιούς κινδύνους ενέχει η κακή στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη

Ποιούς κινδύνους ενέχει η κακή στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη

Ποιούς κινδύνους ενέχει η κακή στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη 470 900
Η αύξηση της προγεστερόνης από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να σας δημιουργήσει ουλίτιδες.

Η στοματική υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως υποστηρίζει η γυναικολόγος μαιευτήρας Έφη Ρομποτή, αυτός είναι ο λόγος που εάν βρίσκεστε σε διαδικασία προσπάθειας για να μείνετε έγκυος είναι καλό να επισκεφθείτε πριν τον οδοντίατρο σας. Γιατί οι αλλαγές που γίνονται στις ορμόνες σας στην εγκυμοσύνη, μπορεί να αποτελέσουν αιτία για την αύξηση των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας.


Έρευνες δείχνουν, ότι μερικές παθήσεις όπως η περιοδοντίτιδα, συνδέονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του εμβρύου.
Εάν ωστόσο, η εγκυμοσύνη δεν είναι προγραμματισμένη και δεν προλάβατε τον οδοντιατρικό έλεγχο, μετά το πρώτο τρίμηνο είναι η κατάλληλη περίοδος. 
Η αύξηση της προγεστερόνης από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να σας δημιουργήσει ουλίτιδες. Ο καθαρισμός των δοντιών από την πλάκα, ενδεχομένως συχνότερα απ’ ότι συνήθως  αν το κρίνει ο οδοντίατρος σας, θα λύσει το πρόβλημα.


Συζητήστε με τον οδοντίατρο σας οποιαδήποτε αλλαγή ή ενόχληση έχετε παρατηρήσει σε δόντια και ούλα καθώς και για τα φάρμακα που παίρνετε λόγο της εγκυμοσύνης. Έτσι θα ελαττώσετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε έκτακτες καταστάσεις με τα δόντια σας.
Οδοντίατρος και γυναικολόγος θα συνεργαστούν, ώστε με ασφάλεια να σας χορηγηθούν τα τυχόν παυσίπονα ή αντιβιοτικά που θα κριθούν απαραίτητα για την υγεία σας. Μία εστία φλεγμονής σε εσάς είναι βλαβερή και για το μωρό σας.


Στις έκτακτες περιπτώσεις που απαιτείται να γίνει ακτινογραφία της στοματικής κοιλότητας, πρέπει να ξέρετε ότι η ακτινοβολία της  είναι πολύ χαμηλή και η ειδική ποδιά θα προστατέψει το μωρό σας. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν η ανάγκη για ακτινογραφία μπορεί να αναβληθεί για μετά τον τοκετό ασφαλώς θα το  προτιμήσετε.
Ο οδοντίατρός σας είναι καλό πάντως να ενημερωθεί στις περιπτώσεις  που η εγκυμοσύνη σας είναι υψηλού κινδύνου, για τα φάρμακα που παίρνετε, κυρίως αν πρόκειται για αντιπηκτικά, ή αν παρατηρήσατε πρήξιμο, ερυθρότητα, πόνο, αιμορραγία στο στόμα σας.

Απλά βήματα για την στοματική σας υγεία είναι:

-Προσεκτικό πλύσιμο των δοντιών δύο φορές την ημέρα.
-Χρήση οδοντικού νήματος.
-Περιορισμός της ζάχαρης και γενικά των  υδατανθράκων.
-Τακτικοί έλεγχοι των δοντιών.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας