Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-08-30 12:57:51 +0300 Τι είναι η κρυψορχία;

Τι είναι η κρυψορχία;

Τι είναι η κρυψορχία; 470 900
Πρόκειται για τη συχνότερη συγγενή ανωμαλία των γεννητικών οργάνων στα αγόρια και εμφανίζεται στο 2%-5% των τελειόμηνων νεογνών.

 

Εσείς γνωρίζετε τις επιπτώσεις της μη έγκυρης διάγνωσης της για τους ενήλικους άνδρες; 

 

Η απουσία ενός ή και των δύο όρχεων από το όσχεο του νεογνού ονομάζεται κρυψορχία. Μπορεί η συγκεκριμένη πάθηση να μην ακούγεται συχνά, όμως πρόκειται για τη συχνότερη συγγενή ανωμαλία των γεννητικών οργάνων στα αγόρια και εμφανίζεται στο 2%-5% των τελειόμηνων νεογνών. Μετα τους πρώτους τρεις μήνες ζωή του βρέφους μειώνεται σε ποσοστό 1%-2% λόγω αυτόματης καθόδου του όρχι. Το ποσοστό της κρυψορχίας ανέρχεται στο 30% περίπου στα πρόωρα νεογνά, ενώ δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που την προκαλούν.

Ενδοκρινικοί, περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ανατομικοί και μηχανικοί παράγοντες είναι πιθανόν να ευθύνονται για την παρουσίαση της κρυψορχίας. 


 

Σύμφωνα με τον Σούτη Μιχαήλ, Διευθυντής Παιδοχειρουργός Ευρωκλινικής Παίδων, οι όρχεις είναι ψηλαφητοί στο 80% περίπου των περιπτώσεων, ενώ στο υπόλοιπο 20% δεν ψηλαφώνται είτε λόγω υψηλής θέσης, είτε λόγω αγενεσίας. Η θεραπεία της κρυψορχίας είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική και συνίσταται στην πλήρη κινητοποίηση του όρχι και των σπερματικών αγγείων, διόρθωση της συνήθως συνυπάρχουσας βουβωνοκήλης και καθήλωση στο όσχεο. “Η επέμβαση θα πρέπει να γίνεται από το 6ο μήνα της ζωής και μέχρι τον 18ο γιατί έχει αποδειχθεί ότι μετά την ηλικία αυτή αναπτύσσονται ιστολογικές αλλοιώσεις, που έχουν επίπτωση στην σπερματογένεση” συμπληρώνει ο παιδοχειρούργος. Το ποσοστό υποτροπής συνολικά κυμαίνεται από 8% έως 26%, σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες. 


 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως θα πρέπει να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον παιδίατρό σας. Το παρόν κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά την συμβουλή ειδικού. source: Ευρωκλινική Παίδων

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας