Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-06 15:47:15 +0300 Η διάρκεια του θηλασμού και το μετέπειτα βάρος του παιδιού είναι ανάλογα αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές. Η σχέση του θηλασμού με το βάρος του παιδιού

Η σχέση του θηλασμού με το βάρος του παιδιού

Η σχέση του θηλασμού με το βάρος του παιδιού 470 900
Άρθρο από Στέλιος Παπαβέντσης
Η διάρκεια του θηλασμού και το μετέπειτα βάρος του παιδιού είναι ανάλογα αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.
Ο μητρικός θηλασμός έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες παρατήρησης ότι δρα προστατευτικά ενάντια στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία κατά την μετέπειτα ζωή. Μια νέα έρευνα από την Αυστραλία χρησιμοποίησε ένα εθνικό δείγμα παιδιών και εφήβων στην Αυστραλία για να ερευνήσει την σχέση ανάμεσα στην διάρκεια θηλασμού και στην κατάσταση βάρους.

Η έρευνα έγινε ως τμήμα της Αυστραλιανής Εθνικής Μελέτης Παιδικής Διατροφής και Σωματικής Δραστηριότητας του 2007. Περιελάμβανε 2066 αγόρια και κορίτσια ηλικίας δημοτικού και γυμνασίου, από 9 έως 16 ετών, αντιπροσωπευτικό από όλη την Αυστραλία.

Βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει καθόλου, η ομάδα παιδιών και εφήβων που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα – σχεδόν στο μισό – και σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα – τις μισές. Η πιθανότητα υπολογίσθηκε στατιστικά αφού αποκλείστηκαν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως χαρακτηριστικά της μητέρας (ηλικία, εκπαίδευση, εθνικότητα) και χαρακτηριστικά του παιδιού (όπως ηλικία, φύλο, μέση διατροφική πρόσληψη ενέργειας, επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, διάρκεια ύπνου, ώρες μπροστά σε υπολογιστή ή τηλεόραση κλπ).

Οι Αυστραλοί ερευνητές συμπεραίνουν ότι 6 ή περισσότεροι μήνες μητρικού θηλασμού έχουν προστατευτική επίδραση ενάντια στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Συμπεραίνουν ακόμα ότι η έρευνά τους έρχεται να προσθέσει περαιτέρω αποδείξεις για τις μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιδράσεις του μητρικού θηλασμού και επιπρόσθετη τεκμηρίωση για την συνέχιση της υποστήριξης και της προώθησης του μητρικού θηλασμού για παραπάνω από έξι μήνες.

Πηγή: Scott JA et al. The relationship between breastfeeding and weight status in a national sample of Australian children and adolescents. Am J Respir Crit Care Med. 2012 Feb 3. [Epub ahead of print]

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας