Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-23 16:24:09 +0200 Επηρεάζει η σωστή διατροφή τη γονιμότητα της γυναίκας και του άντρα; Η διατροφή που ενισχύει τη γονιμότητα

Η διατροφή που ενισχύει τη γονιμότητα

Η διατροφή που ενισχύει τη γονιμότητα 470 900
Η υπογονιμότητα επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τη γονιμότητα τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα είναι η διατροφή.

Η φυσιολογική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή μας.

Γι' αυτό και η σωστή προετοιμασία για τη σύλληψη περιλαμβάνει έλεγχο του βάρους, αποφυγή τροφών που περιέχουν συντηρητικά, κατανάλωση άφθονου νερού κ.ά. Ας δούμε αναλυτικά κάποιες διατροφικές συμβουλές γονιμότητας.


Ρυθμίζω το βάρος μου


Για να προετοιμάσουμε το σώμα μας σωστά όταν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να αποκτήσουμε απογόνους, πρέπει να ξεκινήσουμε ρυθμίζοντας το βάρος μας. Ρυθμίζω το βάρος μου δεν σημαίνει κάνω εξαντλητικές δίαιτες ή επιλέγω την μονοφαγία. Σημαίνει κρατάω το σώμα μου υγιές, ελέγχω την ποσότητα της τροφής που καταναλώνω και επιλέγω τροφές από όλη την γκάμα της διατροφικής πυραμίδας.


Πιο συγκεκριμένα:

  •  Λέμε όχι στις τροφές που περιέχουν συντηρητικά.
  •  Αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, όπως σολωμός, τόνος και στους ξηρούς καρπούς.
  •  Αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά και το λευκό ψωμί.
  •  Προτιμούμε τα πλήρη γαλακτομικά προϊόντα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα προβλήματα ωορηξίας, σε αντίθεση με τα άπαχα γαλακτομικά προϊόντα.
  •  Φρούτα και λαχανικά, χυμοί και σαλάτες πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στο πρόγραμμα του φαγητού μας.
  •  Αποφεύγουμε τη μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης. Μεγάλη ποσότητα ζάχαρης υπάρχει στα γλυκά και τα αναψυκτικά.
  •  Λέμε ναι στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, τα αβγά και τα όσπρια.
  •  Πίνουμε άφθονο νερό.
  •  Περιορίζουμε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ.

 

Οι εχθροί της γονιμότητας


Πίσω από τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες κρύβεται συνήθως ο λόγος που δυσκολευόμαστε να συλλάβουμε. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε:
1. Δίαιτα: Οι εξαντλητικές δίαιτες διαταρράσσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού μας. Οι ορμόνες σχετίζονται άμεσα με την γονιμότητα.
2. Χορτοφαγία όχι σωστά σχεδιασμένη: Η χορτοφαγία αν δεν είναι σωστά σχεδιασμένη μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό μας θρεπτικά στοιχεία και συστατικά που εξασφαλίζουν την σωστή του λειτουργία συνολικά, έτσι ενδέχεται να συναντήσουμε δυσκολίες στην προσπάθειά μας να μείνουμε έγκυος.
3. Λίπος: Η μεγάλη συσσώρευση λίπους στο σώμα επηρεάζει την αναπαραγωγική λειτουργία του οργανισμού.


Ποιοι άλλοι παράγοντες της καθημερινής ζωής επηρεάζουν τη γονιμότητα;


1. Γυμναστική: Όπως όλες μας οι επιλογές και οι δραστηριότητες, έτσι και η άθληση πρέπει να γίνεται με μέτρο. Το εξαντλητικό πρόγραμμα γυμναστικής αναστατώνει τον έμμηνο κύκλο, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να μπορούμε να υπολογίσουμε τις γόνιμες μέρες μας.
2. Άγχος: Το άγχος είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Όσο καθυστερεί η εγκυμοσύνη αυξάνεται το άγχος και όσο αυξάνεται το άγχος, τόσο καθυστερεί η εγκυμοσύνη.
 

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας προκειμένου να ακολουθήσουμε την ιδανική διατροφή για εμάς και να αυξήσουμε τις πιθανότητες σύλληψης.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας