Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-17 15:40:44 +0200 Ιδέες για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει την φαντασία του! Πέντε δοκιμασμένοι τρόποι για να αναπτύξετε την παιδική φαντασία

Πέντε δοκιμασμένοι τρόποι για να αναπτύξετε την παιδική φαντασία

Πέντε δοκιμασμένοι τρόποι για να αναπτύξετε την παιδική φαντασία 470 900
Ιδέες για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει την φαντασία του!

Μήπως ανησυχείτε επειδή το παιδί σας "πετάει στα σύννεφα"; Άδικα ανησυχείτε! Η φαντασία παίζει σημαντικό ρόλο στην παιδική ανάπτυξη και είναι απαραίτητη σε ποικίλες περιπτώσεις, γι' αυτό θα πρέπει να την υποστηρίζετε καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

Μήπως θα προτιμούσατε να είναι το παιδί σας λογικό, σοβαρό και προσγειωμένο, επειδή ξέρετε από την εμπειρία σας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ χρήσιμα στη γεμάτη προκλήσεις ενήλικη ζωή; Φυσικά και έχετε δίκιο. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι και η φαντασία είναι εξίσου σημαντική.

Η φαντασία βοηθάει το παιδί σας να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του, να επινοεί πρωτότυπες ιδέες, να κάνει όνειρα και να προσπαθεί να τα πραγματοποιήσει, πράγματα που είναι πολύ σημαντικά στις ζωές όλων μας. Γι' αυτό, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τη φαντασία του παιδιού σας.

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη φαντασία των παιδιών;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε και να αναπτύξουμε τη φαντασία των παιδιών μας;

1. Πρώτα απ' όλα, μην ανακατεύεστε! Όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να είναι προετοιμασμένα για την ενήλικη ζωή, δηλαδή, να είναι ανεξάρτητα, οργανωμένα και λογικά. Γι' αυτό και πολλοί από εμάς, θέλοντας το καλό των παιδιών μας, τείνουμε να αντιδρούμε στις φαντασιώσεις τους με επικριτικά σχόλια, όπως: "Μην πετάς στα σύννεφα" ή "Σταμάτα να ονειρεύεσαι πράγματα που δεν γίνονται". Ωστόσο, η αχαλίνωτη φαντασία και η επινόηση παράξενων και ασυνήθιστων ιστοριών είναι ένα φυσικό στάδιο στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, η φαντασία δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη δημιουργικότητα, αλλά και για να προβλέπουμε τις συνέπειες που έχουν διάφορες συμπεριφορές και συμβάντα. Έτσι λοιπόν, όταν το παιδί σας για μια ακόμα φορά μιλάει για τις νεράιδες, τους δράκους και τα άλλα απίθανα πλάσματα που ζουν στη ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι, απλώς ακούστε το προσεκτικά... ή μπείτε κι εσείς στο φανταστικό κόσμο του!

2. Μιλήστε στο παιδί σας. Η ανάπτυξη της ομιλίας υποστηρίζει και την ανάπτυξη της φαντασίας, γι' αυτό προσπαθείτε να μιλάτε στο παιδί σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ρωτήστε το παιδί σας τι πιστεύει για ένα δεδομένο θέμα, τι είναι αυτό που ονειρεύεται και τι επιθυμεί.

3. Παίξτε και ακούστε μουσική μαζί. Οι ψυχολόγοι και οι παιδαγωγοί συμφωνούν ότι η μουσική έχει θετική επίδραση στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και στη φαντασία τους. Είναι ιδιαίτερα θετική για τη διέγερση του εγκεφάλου και παρέχει το ιδανικό σκηνικό για τη φαντασία, οπότε καλό θα ήταν να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την αγάπη για την κλασική μουσική. Ακούστε μουσική και συζητήστε με το παιδί σας τι συναισθήματα σας ξυπνάει και πώς μπορείτε να την απεικονίσετε. Ποια ιστορία θα της ταίριαζε; Μήπως μερικοί γενναίοι ιππότες πολεμούν ή μήπως ο πρίγκιπας κάνει πρόταση γάμου στην πανέμορφη πριγκίπισσα; Σκεφτείτε κάτι μαζί και μετά προσπαθήστε να απεικονίσετε την ιστορία σας.

4. Διαβάστε παραμύθια στο παιδί σας. Η ανάγνωση δεν υποστηρίζει μόνο την ανάπτυξη της ομιλίας, τη συγκέντρωση και τις γνωστικές λειτουργίες, αλλά θρέφει και τη φαντασία. Επειδή τα μικρά παιδιά επικεντρώνονται περισσότερο στις εικόνες και όχι στο κείμενο, ξεκινήστε με βιβλία που περιέχουν πολλές εικόνες. Καθώς διαβάζετε παρέα, δείξτε τις εικόνες στο παιδί σας και εξηγήστε του τι δείχνουν. Όταν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο και ενδιαφέρεται περισσότερο για την πλοκή των ιστοριών, διαβάστε τις ιστορίες χωρίς να κοιτάζετε τις εικόνες και ενθαρρύνετε το παιδί σας να φανταστεί αυτά που του διαβάζετε. Αν υπάρχει κάτι που δεν περιγράφεται επακριβώς, όπως η εμφάνιση ή η προσωπικότητα ενός χαρακτήρα, ρωτήστε το παιδί σας πώς τον φαντάζεται.

5. Φαντασία γεμάτη διασκέδαση. Η δημιουργική διασκέδαση είναι εξαιρετικός τρόπος για το σχηματισμό της φαντασίας. Γι' αυτό, δώστε στο παιδί σας πράγματα με τα οποία μπορεί να δημιουργήσει, όπως χρωματιστά χαρτιά, κόλλα, παπιέ-μασέ, πλαστελίνη, πηλό ή τουβλάκια κατασκευών. Έτσι, μπορείτε να δημιουργείτε μαζί ό,τι υπαγορεύει η φαντασία σας.

Παίξτε ένα δημιουργικό ματς με τα LEGO® DUPLO®!

Αυτό το παιχνίδι είναι ελκυστικό τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. Για να ξεκινήσετε, χρησιμοποιήστε τουβλάκια LEGO® DUPLO® για να φτιάξετε ένα τέρμα ποδοσφαίρου και δύο πόδια για να κλωτσάτε τη μπάλα. Μετά, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μπάλα (μια χάντρα κάνει τη δουλειά) και μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Ενώ το ένα πόδι κλωτσάει τη μπάλα και προσπαθεί να σκοράρει, το άλλο πόδι υπερασπίζεται το τέρμα. Μπορείτε μαζί με το παιδί σας να αποφασίσετε ποια θα είναι η απόσταση της μπάλας από το τέρμα και πόσους γύρους θα παίξετε. Σε αυτό το παιχνίδι, εσείς βάζετε τους κανόνες.

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε έναν παγκόσμιο άτλαντα ενόσω παίζετε. Πώς; Χρησιμοποιήστε τουβλάκια LEGO® DUPLO® σε διάφορα χρώματα για να κατασκευάσετε πόδια στα χρώματα των σημαιών διάφορων κρατών. Άσπρα και μπλε πόδια ανήκουν στην ελληνική ομάδα και πράσινα-άσπρα-κόκκινα στην ιταλική. Παίζοντας μαζί με το παιδί σας, δείτε πόσες εθνικές σημαίες μπορείτε να εκπροσωπήσετε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα βάθρο από αριθμημένα τουβλάκια για τους νικητές, ή να χρησιμοποιήσετε τη βάση του οχήματος για να κατασκευάσετε μια άμαξα που θα μεταφέρει την ομάδα σας στον αγώνα. Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες: απλώς αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας.

Το LEGO® DUPLO® Κουτί Διασκέδασης Όλα-σε-Ένα δίνει έμπνευση για ατελείωτο δημιουργικό παιχνίδι κατασκευών. Στο κέντρο του βρίσκεται μια βάση οχήματος με στρογγυλεμένες άκρες και τροχούς που γυρίζουν στην πραγματικότητα. Αυτό το ολοκληρωμένο σετ περιλαμβάνει επίσης δύο στοιχεία παραθύρου που ανοίγουν, ένα γλυκό σκυλάκι και αριθμημένα τουβλάκια με αντίστοιχα διακοσμημένα τουβλάκια που βοηθούν το παιδί σας να αναπτύξει τις αριθμητικές του δεξιότητες. Υπάρχουν επίσης επιπλέον κλασικά τουβλάκια LEGO® DUPLO® για περισσότερη δημιουργική διασκέδαση. Το σετ περιλαμβάνει μια DUPLO® φιγούρα αγοριού.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας