Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-28 16:42:41 +0300 Το burnout της μαμάς

Το burnout της μαμάς

Το burnout της μαμάς 470 900
Όσο όμως τα παιδιά μεγαλώνουν, ο θυμός της μητέρας, μπορεί να είναι ένας τρόπος της μητέρας να εκφράσει το μη συνειδητό στρες, την αγωνία, τη μοναξιά, τη θλίψη και το φόβο.

Όλο και περισσότερες μητέρες υποφέρουν, από αυτό που αποκαλείται στα αγγλικά “mom rage” και φαίνεται να μην υπάρχει αρκετός χώρος, για να ζητήσουν βοήθεια. Ο θυμός της μητέρας είναι εδώ και είναι πραγματική. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να μιλάμε ανοιχτά για το θέμα αυτό και να βρούμε νέους τρόπους, για να υποστηρίξουμε την οικογένεια, να διαχειριστεί τον θυμό, με τρόπους που είναι πιο βοηθητικοί για τους γονείς και για τα παιδιά. 

 

Όπως περιγράφει και η αρθρογράφος του περιοδικού Parents, Petal Modeste, αρκετές φορές μέσα στη μέρα θα νιώσει το θυμό και αρκετές φορές θα καταφέρει να τον καμουφλάρει με το να πάρει βαθιές ανάσες, να βγει για λίγο έξω για περπάτημα, να σφίξει τις γροθιές της ή να κρυφτεί για λίγο στο μπάνιο, για να πάρει ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Όμως δεν τα καταφέρνει πάντα. Κάποιες φορές οι εκρήξεις είναι λεκτικές και για κάποιες μητέρες και σωματικές. Το αποτέλεσμα είναι επίπονο και για την ίδια τη μητέρα αλλά και για τα παιδιά. 

 

Παρόλο που δεν υπάρχει κλινικό ορισμός για την “οργή της μητέρα”, οι ειδικοί αναφέρουν πως περιγράφει τον ανεξέλεγκτο θυμό που μπορεί να αισθανθούν μητέρες, που μπορεί να οδηγήσει σε λεκτικές ή σωματικές εκρήξεις.Το 21% των μητέρων μπορεί να βιώσουν διαταραχές διάθεσης ή αγχώδεις διαταραχές την περίοδο, που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Η “οργή της μητέρας” μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα των διαταραχών αυτών, υπογραμμίζει η μητέρα και συντάκτρια Petal Modeste. 

 

Όσο όμως τα παιδιά μεγαλώνουν, ο θυμός της μητέρας μπορεί να είναι ένας τρόπος της μητέρας να εκφράσει το μη συνειδητό στρες, την αγωνία, τη μοναξιά, τη θλίψη και το φόβο. 

 

Το burnout ή αυτό που γνωρίζουμε ως υπερκόπωση είναι ένας από τους βασικότερους λόγους της “οργής της μητέρας”. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε, πως το 78% των μαμάδων, βάζει μπροστά την υγεία της οικογένειας της και μετά την προσωπική της υγεία. Με αποτέλεσμα συχνά, να μην τρέφεται, ούτε να κοιμάται σωστά. Συνήθως υπάρχει αρκετά λίγη υποστήριξη όσον αφορά στα θέματα του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών και λίγες κρατικές παροχές που θα μπορούσαν να ξεκουράσουν τη μαμά ή να της δώσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Η δουλειά από το σπίτι, σε συνδυασμό με την πανδημία και τις δυσκολίες που έφερε στις ζωές όλων των ανθρώπων σίγουρα δεν βοήθησαν τη θέση της σύγχρονης μητέρας. 

 

Είναι σημαντικό να αρχίσει να εξαλείφεται το στίγμα, που θέλει τη μητέρα που ξεσπά, να μην είναι καλή μητέρα και να σκεφτούμε τι κρύβεται από πίσω και πώς μπορούμε να επικοινωνούμε περισσότερο μέσα στην οικογένεια τις ανάγκες μας, να ζητάμε βοήθεια και να βρούμε νέες πρακτικές, για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

 

source: Parents

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας