Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-07-19 15:18:19 +0300 4 σημάδια που δείχνουν πως το παιδί μας έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης του παιδιού

Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης του παιδιού

Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης του παιδιού 470 900
4 σημάδια που δείχνουν πως το παιδί μας έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Η αυτοεκτίμηση είναι η εικόνα που έχει ο καθένας για τον εαυτό του. Συχνά οι γονείς πιστεύουμε πως οι έπαινοί  μας βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή πάντα. Πολλές φορές δεν έχει σημασία αν δίνουμε τα πάντα στα παιδιά μας και τα στηρίζουμε. Κάποια παιδιά έχουν χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης σε σύγκριση με άλλα. Προτεραιότητά μας είναι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια εκείνα  που φωνάζουν πως το παιδί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και εν συνεχεία να το  βοηθήσουμε.

1. Δε δέχονται τον έπαινο 
Ένα παιδί που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση δε δέχεται τους επαίνους και τα καλά λόγια. Για να ακριβολογούμε δεν πιστεύει στα καλά λόγια και τις επευφημίες, από όποιον και αν προέρχονται. Το παιδί πιστεύει πως τα λόγια δεν είναι αληθινά και για το λόγο αυτό αντιδρά. Οι πιο συχνές αντιδράσεις είναι να διαφωνήσει, να κουνήσει το κεφάλι του αρνητικά ή τα μάτια δεξιά και αριστερά.

2. Φόβος αποτυχίας
Ένα παιδί που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ως επί το πλείστον στην πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια τα παρατάει. Ο φόβος της αποτυχίας που πηγάζει από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν το αφήνει να συνεχίσει και να προσπαθήσει ξανά. Σ’ αυτό οφείλεται,  ότι τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δε θέλουν να αναλαμβάνουν καθήκοντα, διότι φοβούνται μήπως αποτύχουν.

3. Συστολή 
Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση προτιμούν να μένουν μόνα τους και να αποστασιοποιούνται από φίλους και παρέες. Η κοινωνική τους ζωή δεν  είναι  μεγάλη και συνήθως αρέσκονται να μένουν μόνα  τους. Αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά αυτά ανησυχούν για τη γνώμη των άλλων, τι  θα πουν και πώς  θα τα  κρίνουν , αν κάνουν κάτι λάθος.

4. Αυτοκριτική
Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι και οι πιο σκληροί κριτές του ίδιου τους του εαυτού. Η αρνητική τους στάση και τα επικριτικά σχόλια σε ό,τι και αν κάνουν θα πρέπει να παρακινήσουν τους γονείς.

Πώς  μπορούμε ως γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Από τη στιγμή που θα καταλάβουμε πως το παιδί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση θα πρέπει να κάνουμε πράγματα προκειμένου να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή του. Με απλά και καθημερινά βήματα θα πρέπει ως γονείς να το στηρίξουμε και να το βοηθήσουμε. Αν η κατάσταση δε  φαίνεται να διορθώνεται , θα ήταν καλό να πάρουμε τη γνώμη ενός ειδικού. Μέχρι τότε όμως:

-Επιβραβεύουμε το παιδί ακόμη και στην πιο μικρή του πρόοδο, ενώ το βοηθάμε να προσπαθήσει να κάνει κάτι ακόμη και αν δεν τα καταφέρει.

-Στο πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εστιάζουμε είναι στα θετικά του χαρακτηριστικά και αυτά θα πρέπει  να τονίζουμε.

-Βοηθάμε το παιδί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και συζητάμε μαζί του.

-Προσπαθούμε να το μάθουμε να αγαπάει τον εαυτό του ανεξαρτήτως της απόδοσής του.

-Δεν αφήνουμε το παιδί να μεγαλώνει στο περιθώριο. Ακόμη και αν  βλέπουμε πως απομακρύνεται από τις παρέες ή τους φίλους του, εμείς προσπαθούμε να το κοινωνικοποιήσουμε πηγαίνοντάς το  σε διάφορες  δραστηριότητες.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας