Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-03-07 11:06:22 +0200 Ημέρα της Γυναίκας: μεγαλώνουμε τα αγόρια μας (και τα κορίτσια μας) με σεβασμό προς τις γυναίκες (και τους άντρες)

Ημέρα της Γυναίκας: μεγαλώνουμε τα αγόρια μας (και τα κορίτσια μας) με σεβασμό προς τις γυναίκες (και τους άντρες)

Ημέρα της Γυναίκας: μεγαλώνουμε τα αγόρια μας (και τα κορίτσια μας) με σεβασμό προς τις γυναίκες (και τους άντρες) 470 900
Σήμερα, στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας και για κάποιο λόγο έρχεται και επανέρχεται στο μυαλό μας, η φράση “Εκπαιδεύστε τα αγόρια σας”.

 

Ένα από τα πολλά συνθήματα, που ακούστηκαν και γράφτηκαν τα χρόνια μετά την επιδημία της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και το κίνημα #metoo ήταν η φράση “Εκπαιδεύστε τα αγόρια σας”, υποδηλώνοντας, πως μέχρι χθες τουλάχιστον, η κοινωνία εξέταζε περισσότερο τις ευθύνες των κοριτσιών, παρά των αγοριών, σε θέματα σχετικά με την παρενόχληση και την κακοποίηση. Και είναι αλήθεια, πως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο, να διανύσουμε για την ίση αντιμετώπιση των φύλων, όχι μόνο στην εκπαίδευση των παιδιών μας, αλλά και στην εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας. 

 

Σήμερα, στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας και για κάποιο λόγο έρχεται και επανέρχεται στο μυαλό μας, η φράση “Εκπαιδεύστε τα αγόρια σας”. Όμως εμείς θα θέλαμε να την αλλάξουμε λιγάκι. Θα θέλαμε να την μετατρέψουμε στην πρόταση “Εκπαιδεύστε τα αγόρια σας και τα κορίτσια σας, να φέρονται με ενσυναίσθηση και σεβασμό στις γυναίκες και στους άντρες”. 

 

Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μία οικογένεια, σε ένα σχολείο, σε μία κοινότητα, παρατηρούν και βλέπουν τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων σαν σύνολο και όχι χωρισμένους σε άντρες, γυναίκες, μαμάδες, μπαμπάδες, συγγενείς και άγνωστοι. 

 

Η κυρία Χριστίνα Ρασιδάκη, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος σχέσεων, σύμβουλος γονέων και επιστημονική συνεργάτιδα του Σωματείου Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, σε συνέντευξή της στο περιοδικό boommag, μίλησε ακριβώς για την ανάγκη να εκπαιδευτούν εξίσου τα παιδιά στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση. Δείτε παρακάτω τις προτάσεις της για τους γονείς.
 

  • Να φέρεστε στο παιδί σας με σεβασμό, αγάπη και να ακούτε τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του.
  • Να θυμάστε ότι ως ζευγάρι είστε για το παιδί σας ζωντανό παράδειγμα αγάπης, ενδιαφέροντος, φροντίδας, νοιαξίματος ο ένας για τον άλλο.
  • Φροντίστε το παιδί σας να έχει πρότυπα αντρών που φέρονται με σεβασμό και ανθρωπιά προς τις γυναίκες. Εκθέστε το σε ανάλογα ερεθίσματα μέσα, π.χ., από ταινίες, θεατρικά έργα, βιβλία, περιστατικά επικαιρότητας.
  • Ως ζευγάρι, αλλά και μαζί με το παιδί, αντιμετωπίστε τις προκλήσεις που προκύπτουν σε μια σχέση εποικοδομητικά και με σεβασμό.
  • Φροντίστε οι προσλαμβάνουσες που έχει το παιδί σας από τον κόσμο των θεαμάτων να είναι ανάλογες με την ηλικία του.
  • Συζητήστε με το παιδί σας ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ειδήσεις που παρακολουθείτε μαζί. Όταν βάλλονται γυναίκες, πάρτε θέση εξηγώντας του το γιατί.
  • Αποφεύγετε να σχολιάζετε με οποιονδήποτε προσβλητικό ή άσχημο τρόπο το σώμα, την προσωπικότητα, τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες.
  • Όταν το παιδί σας σχολιάζει ή φέρεται άσχημα σε συμμαθητές-τριές του, πάρτε θέση. Εξηγήστε του ότι το γεγονός πως μπορεί να «το κάνουν κι άλλοι» δεν σημαίνει ότι είναι «ΟΚ».
  • Αν τύχει να προσβάλλουν το παιδί σας ή να του φερθούν άσχημα, ακούστε το και αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Πείτε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και δεν επιτρέπονται.

 

Είμαστε σίγουροι, πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα, θα δείχνουν περισσότερο σεβασμό, ενσυναίσθηση και λιγότερη βία, αν μεγαλώνουν με γονείς ενεργούς, έτοιμους να συζητήσουν και να τα υποστηρίξουν. 

 

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου! 

 

source: boommag


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας