Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-06-06 17:41:37 +0300 Γιατί είναι σημαντικά τα όρια στα παιδιά;

Γιατί είναι σημαντικά τα όρια στα παιδιά;

Γιατί είναι σημαντικά τα όρια στα παιδιά; 470 900
Διαφορετικοί λόγοι μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των γονιών να θέτουν όρια.

Είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο οι γονείς να δυσκολεύονται να βάλουν όρια στα παιδιά τους. Δεν είναι μόνο σύνηθες, είναι και απόλυτα λογικό. Κανένας δεν θέλει να γίνεται δυσάρεστος ή να αισθάνεται πως “φταίει” για την στεναχώρια των παιδιών του.

 

Όμως τα όρια είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος για να αισθάνονται ασφάλεια τα παιδιά.Οι γονείς είναι οι δύο πλευρές  μιας σκεπής. Όταν είναι καλά ενωμένη, η σκεπή μπορεί να αντέξει βροχές, καταιγίδες και χιόνι. Το παιδί κάτω από τη σκεπή μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια. Όταν ένα παιδί ξεκινά να ανακαλύπτει τον κόσμο, εξερευνά μαζί του και τα όρια που μπορεί να έχει συμπεριφορά του. Αφού δοκιμάσει τα όρια, το παιδί ξέρει πως μέσα  στο σπίτι του, δηλαδή στην οικογένειά του είναι ασφαλές. Έτσι κάνει περισσότερα βήματα στον έξω κόσμο και όποτε χρειάζεται κοιτά πίσω προς το σπίτι και παίρνει δύναμη να συνεχίσει την εξερεύνηση.

 

Διαφορετικοί λόγοι μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των γονιών να θέτουν όρια. Αν εργάζονται πολλές ώρες, αν έχουν λίγο χρόνο για παιχνίδι με το παιδί τους ή αν έχει μόλις έρθει ένα αδερφάκι στο σπίτι, οι γονείς μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο να οριοθετήσουν το παιδί τους. Όμως όσο πιο νωρίς τα παιδιά εξοικειωθούν με την έννοια των κανόνων, τόσο πιο εύκολη θα είναι η καθημερινότητά τους στον ενήλικο κόσμο. 

 

Τα αρνητικά συναισθήματα, η ματαίωση όταν ακούν το όχι, η συνειδητοποίηση πως ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από τα ίδια και η κατανόηση, πως οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές επιθυμίες μεταξύ τους, μπορούν να επηρεάσουν πολύ θετικά την εξέλιξη των παιδιών. 

 

Οι πρώτες φορές και τα πρώτα όχι θα είναι δύσκολα, όμως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει και τον πιο δύσπιστο γονέα. Το παιδί σας θα μάθει από νωρίς πως θα πρέπει να αφήσει κάτι που απολαμβάνει, για να κάνει τα μαθήματά του, πως οι ελευθερίες θέλουν και υπευθυνότητα και πως η εμπιστοσύνη χτίζεται. 

 

Αν χρειάζεστε υποστήριξη για να θέσετε όρια στα παιδιά σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε το νέο Masterclass, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Myparenthood.gr, με θέμα “Πώς και γιατί πρέπει να θέτουμε όρια στα παιδιά προσχολικής ηλικίας;” από τον Ψυχίατρο Παιδιών & Εφήβων, Αθανάσιο Κανελλόπουλο. 

 

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ. 


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας