Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-10 14:25:20 +0300 Το κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια. Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα &τύποι

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα &τύποι

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα &τύποι 470 900
Το κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας;
Το κύριο σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια. Η διάρροια αφορά την συχνότητα (πιο συχνές κενώσεις από το σύνηθες για το παιδί) αλλά και την σύσταση (αραιές κενώσεις, συχνά δύσοσμες και ερεθιστικές, σαν νερό). Μερικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν παρουσία αίματος ή βλέννας στα κόπρανα του παιδιού.
Οι εμετοί συχνά λείπουν εντελώς από την εικόνα. Άλλοτε αφορούν την αρχή της γαστρεντερίτιδας και δίνουν σύντομα (μέσα σε ώρες ή σε ένα 24ωρο) τη θέση τους στη διάρροια. Ο πόνος στην κοιλιά είναι συχνός. Είναι συνήθως σε μορφή κολικού (έρχεται και φεύγει, μπορεί να εντείνεται πριν τον εμετό ή τη διάρροια και να απαλύνεται μετά τον εμετό ή τη διάρροια).

Ο τεινεσμός (το παιδί συνεχώς θέλει να αφοδεύσει, χωρίς συχνά να βγάζει τίποτα, με πόνο χαμηλά) είναι ανησυχητικό σύμπτωμα συνήθως μικροβιακής γαστρεντερίτιδας (δυσεντερία).

Ο πυρετός στη γαστρεντερίτιδα μπορεί να συνυπάρχει, αλλά συνήθως δεν είναι ούτε πολύ υψηλός ούτε συχνός και επίμονος. Σε λίγες περιπτώσεις συνυπάρχει υψηλός πυρετός, κακουχία, πονοκέφαλος και πόνος στα άκρα.

Ποιοι είναι οι τύποι γαστρεντερίτιδας;
Τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους ποικίλουν. Το παιδί μπορεί να εμφανίσει:
-    Κυρίως κοιλιακό άλγος και εμετούς για λίγα 24ωρα
-    Έντονους εμετούς, κοιλιακό άλγος, σύντομα ακολουθούμενο από διάρροια
-    Μόνο κοιλιακό άλγος και διάρροια
-    Μόνο κοιλιακό άλγος
-    Παρατεταμένη διάρροια για πολλές μέρες ή/ και εβδομάδες

Πως γίνεται η διάγνωση της γαστρεντερίτιδας;
Τα τυπικά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας κάνουν συνήθως εύκολη την αναγνώριση της νόσου από τους γονείς. Συχνά τα συμπτώματα είναι ήπια και καλυτερεύουν μέσα σε μερικές ημέρες χωρίς καμία θεραπεία πέρα από τη συχνή ενυδάτωση του παιδιού.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται ιατρική εκτίμηση. Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας αν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα με το παιδί στο εξωτερικό, αν το παιδί ήρθε σε επαφή με άτομο που είχε ή ανέπτυξε παρόμοια συμπτώματα, αν έχει λάβει πρόσφατα αντιβιοτικά, αν έχει εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο και να έχει λάβει κάποια ασυνήθιστη ή μη καλά μαγειρεμένη τροφή. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν το γιατρό να διαπιστώσει την αιτία της γαστεντερίτιδας.


Η εξέταση του παιδιού από το γιατρό είναι σημαντική για την διαπίστωση του βαθμού αφυδάτωσης. Ακόμα, στην εξέταση της κοιλιάς ο γιατρός θα αποκλείσει χειρουργικά προβλήματα ή σκωληκοειδίτιδα σε αμφίβολες περιπτώσεις όπου προεξάρχει ο πόνος στην κοιλιά.
Παρακλινικές εξετάσεις δεν είναι συνήθως απαραίτητες. Ωστόσο, σε αμφίβολες, επίμονες ή βαριές περιπτώσεις, αν το παιδί φαίνεται ιδιαίτερα άρρωστο ή εισάγεται στο νοσοκομείο, αν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται και αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα ή έντονος τεινεσμός, ο γιατρός θα ζητήσει εξέταση κοπράνων για ανεύρεση μικροβίου, ιού και παρασίτων.
Εξετάσεις αίματος θα γίνουν στο νοσοκομείο και αφορούν ιδιαίτερα τα επίπεδα ηλεκτρολυτών που διαταράσσονται σε σοβαρή αφυδάτωση.

Πηγή: www.sciencedaily.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας