Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-09-09 10:12:05 +0300 Η εγκυμοσύνη πλήττει τα κάτω άκρα περισσότερο από οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Φροντίδα ποδιών για εγκύους

Φροντίδα ποδιών για εγκύους

Φροντίδα ποδιών για εγκύους 470 900
Πόδια «βαριά», πρησμένα, που πονάνε και παθαίνουν κράμπες;

Τα πόδια της εγκύου χρειάζονται φροντίδα. Τα παπούτσια πρέπει να επιλέγονται με πολύ μεγάλη προσοχή, ενώ η γυμναστική -όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις- βοηθά στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ποιά προβλήματα εμφανίζει η έγκυος στα κάτω άκρα και πού οφείλονται;
Το πρώτο και κυριότερο σύμπτωμα που εντοπίζεται στα κάτω άκρα της εγκύου είναι το πρήξιμο στα πόδια. Αυτό οφείλεται στην κατακράτηση υγρών -λόγω των ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης- ή από κάποιο οίδημα, λόγω παθολογικών αιτιών. Το οίδημα δημιουργείται συνηθέστερα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η διαστολή των αγγείων προκαλεί καθυστέρηση της μεταφοράς του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά, με αποτέλεσμα το πλάσμα του αίματος να εξαγγειώνεται και να παραμένει στους ιστούς δημιουργώντας τελικά το πρήξιμο. Κύρια συμπτωματολογία είναι ο πόνος στα πόδια, το αίσθημα ότι τα πόδια είναι  «βαριά» και οι κράμπες στις κνήμες.

Πώς αντιμετωπίζονται το πρήξιμο, οι κράμπες και οι άλλες ενοχλήσεις στα πόδια της εγκύου;
• Καλό είναι η έγκυος να προσέχει την αύξηση στο βάρος της,  γιατί αυτό εντείνει τα προαναφερθέντα προβλήματα. 
• Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει τόσο εκείνη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και την γρήγορη αποβολή των περιττών κιλών μετά από αυτή. Καλό είναι το αλάτι να καταναλώνεται περιορισμένα γιατί προκαλεί κατακράτηση υγρών. 
• Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει την ορθοστασία, η οποία επιδεινώνει το πρήξιμο των ποδιών. 
• Το περπάτημα με ίσια και μαλακά παπούτσια, εφοδιασμένα με πάτους (πέλματα), τα οποία έχουν κατασκευαστεί για τις ανάγκες της εγκύου (όπως αυτές θα έχουν προκύψει από το σχετικό πελματογράφημα).
• Το πελματογράφημα θα μας δώσει πληροφορίες για την ανατομία του ποδιού της εγκύου καθώς και για προβλήματα στη στάση και την βάδιση που υπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη και που τώρα, λόγω της αύξησης του βάρους της εγκύου, μπορούν να γίνουν εντονότερα. 
• Επίσης τα συχνά ποδόλουτρα ανακουφίζουν πολύ, καθώς και η ελαφρά ανάκλιση των ποδιών με μαξιλάρια.

Ποιά παπούτσια πρέπει να αποφεύγουμε στην εγκυμοσύνη και ποιά πρέπει να προτιμάμε;
Καταρχάς αποφεύγουμε τα τακούνια για ασφαλέστερο και πιο ξεκούραστο περπάτημα. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, λόγω της αλλαγής της στάσης της σπονδυλικής στήλης από το βάρος του εμβρύου, παρατηρούνται πόνοι στην πλάτη. Καλό είναι λοιπόν να εξασφαλίσουμε σωστή ισορροπία του σώματος με χαμηλά παπούτσια. Κατάλληλα παπούτσια είναι αυτά που στηρίζουν την καμάρα του ποδιού, εφαρμόζουν στη φτέρνα σωστά, δεν πιέζουν το μεγάλο δάκτυλο και έχουν ύψος τακουνιού μέχρι 4-5 εκατοστά.

Μια γυναίκα που γυμνάζεται έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα στα κάτω άκρα στην περίοδο της εγκυμοσύνης;
Φυσικά και έχει λιγότέρες πιθανότητες! Η άθληση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (με ηπιότερους ρυθμούς, φυσικά), βοηθούν τόσο την έγκυο, όσο και το έμβρυο. Η ενδυνάμωση των μυών στα πόδια της εγκύου, εξασφαλίζουν καλύτερη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, καλύτερη κατανομή του βάρους και κατ’ επέκταση σταθερότερη βάδιση. Επίσης, επιτελείται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και έτσι μικρότερη κατακράτηση υγρών ή παρουσίαση οιδήματος.

Η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάσταση στα κάτω άκρα της εγκύου;
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, φτωχότερη σε αλάτι, βοηθά στη μη κατακράτηση υγρών, αλλά και στον έλεγχο του σωματιού βάρους το οποίο θα σηκώνουν τα πόδια της εγκύου. Εφόσον το σωματικό βάρος σχετίζεται με την εμφάνιση πρηξίματος ή οιδήματος στα πόδια, είναι σαφές ότι και η διατροφή επηρεάζει τα πόδια της εγκύου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η έγκυος μπορεί να κάνει πεντικιούρ;
Και μπορεί και επιβάλλεται να κάνει. Άλλωστε, η έγγυος δεν είναι ασθενής, απλά περνάει μια ιδιαίτερη, απαιτητική φάση της ζωής της. Ο καλλωπισμός αφορά την έγκυο όπως την αφορούσε και πριν την εγκυμοσύνη. Προσοχή όμως! Υπάρχουν ειδικές παράμετροι που πρέπει να προσέξουμε. Η περιποίηση πρέπει να γίνεται από ειδικούς σε χώρους με απόλυτο σεβασμό στην υγιεινή, δηλαδή τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται να είναι αποστειρωμένα. Επίσης, η κοπή των νυχιών πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης και λόγω του πρηξίματος στα πόδια, οι έγκυες αισθάνονται ενοχλήσεις στα νύχια που μπαίνουν μέσα στο δέρμα  Το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της λοχείας και αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα (από ειδικό ποδολόγο) μπορεί να προκαλέσει έντονο, επώδυνο, χρόνιο πρόβλημα.

Είναι μύθος ότι κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο πόδι μετά την εγκυμοσύνη, τόσο που αλλάζουν νούμερο;
Ναι, είναι μύθος. Μια γυναίκα που ελέγχει το βάρος της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ανακτά τα κανονικά για εκείνη κιλά μετά τον τοκετό και τη λοχεία, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Η αλλαγή μεγέθους στο παπούτσι συμβαίνει όταν υπερβούμε κατά πολύ το σωματικό μας βάρος και μετά δεν μπορούμε να χάσουμε τα επιπλέον κιλά.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας