Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-16 10:59:33 +0300 Αυξήθηκε η κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Αυξήθηκε η κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Αυξήθηκε η κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 470 900
Μετά- ανάλυση 53 μελετών που έγιναν σε περισσότερα από 40.000 παιδιά και εφήβους έως 19 ετών σε δώδεκα χώρες διαπιστώνει αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μπορεί να φαίνεται πως προχωράμε στην εποχή μετά την πανδημία, όμως το αποτύπωμα αυτών των χρόνων στην ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων, είναι ακόμα παρόν. Ένας μεγάλος διάλογος είχε ξεκινήσει σχετικά με το κατά πόσο επηρεάστηκε η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων την περίοδο που πέρασε, με τους περιορισμούς και τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους. 

 

Όπως υπογραμμίζει η αρθρογράφος Μ. Κουζινοπούλου:“Η αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης εντοπίζεται ιδίως μεταξύ των κοριτσιών, όσων προέρχονται από περιβάλλον με σχετικά υψηλότερο εισόδημα και όσων ζουν στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Η έρευνα, με επικεφαλής την ερευνήτρια Σέρι Μάντιγκαν από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».”.

 

Ταυτόχρονα εντοπίστηκε αύξηση των συμπτωμάτων άγχους σε παιδιά και εφήβους ελαφρώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την αύξηση να είναι μεγαλύτερη σε όσα προέρχονται από περιβάλλον με σχετικά υψηλότερο εισόδημα.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά αυτή πιθανόν οφείλεται στη μεγαλύτερη πρόσβαση του συγκεκριμένου πληθυσμού σε ψηφιακές συσκευές και στη γνωστή συσχέτισή των συσκευών αυτών με την κατάθλιψη. Είναι επίσης πιθανό αυτά τα παιδιά να έχουν περισσότερες διαταραχές της ρουτίνας τους, όπως ακύρωση εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

 

Την ίδια στιγμή, εκτός από τις διαταραχές διάθεσης, η μελέτη αναφέρει-όπως και άλλες μελέτες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία- αύξηση των διατροφικών διαταραχών και των επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοκτονικό ιδεασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας