Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-13 15:50:36 +0300 Ποιες είναι οι τέσσερις εποχές της μητρότητας και πώς συνδέονται με τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού μας; Oι τέσσερεις φάσεις της μητρότητας

Oι τέσσερεις φάσεις της μητρότητας

Oι τέσσερεις φάσεις της μητρότητας 470 900
Ποιες είναι οι τέσσερις εποχές της μητρότητας και πώς συνδέονται με τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού μας;

Από τη στιγμή που θα γίνουμε μανούλες θα έχουμε την έννοια του παιδιού μας, ακόμα κι αν εκείνο μεγαλώσει αρκετά, και  μπορεί να σταθεί και μόνο του στον κόσμο χωρίς εμάς, πάντα θα είναι το μικρό μας.

Η μητρότητα χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες περιόδους που αφορούν κυρίως τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού.

Όταν γινόμαστε μανούλες και φέρνουμε για πρώτη φορά το μωρό μας σπίτι, είναι αδιαμφισβήτητα η πιο γλυκιά και χαρούμενη περίοδος της ζωής μας. Ανυπομονούμε να το κρατάμε στην αγκαλιά μας κι όταν το κοιτάμε, νιώθουμε πως η καρδιά μας δε χωράει άλλη αγάπη! Όλα τα πράγματα που βιώνουμε εκείνη την περίοδο, μιας και είναι πρωτόγνωρα για εμάς, είναι και συναρπαστικά. Φανταζόμαστε το μέλλον του, κάνουμε όνειρα για εκείνο και νιώθουμε μια υπέρμετρη ευτυχία. Μέσα σε όλο αυτό βέβαια, συνυπάρχουν και οι φόβοι μας, για το αν είναι όλα καλά με το μωρό μας, αν είμαστε σωστές μαμάδες και με το παραμικρό υπερβάλλουμε στις αντιδράσεις μας, κι αυτό όμως συμβάλλει στην ομορφιά των πρώτων ημερών.

Σαν δεύτερη περίοδο της μητρότητας, μπορούμε να ορίσουμε αυτήν που το παιδί έχει αρχίσει δειλά δειλά να περπατάει, να μιλάει και να μπαίνει από τη βρεφική στη νηπιακή ηλικία. Το επίθετο «εξαντλημένος» είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει πέραν του δέοντος. Το ότι θέλει να εξερευνήσει και να γνωρίσει όλο τον κόσμο, αλλά παράλληλα πρέπει και να είστε συνεχώς από πίσω του, για να μην πέσει, χτυπήσει ή κάνει κάποια ζημιά, είναι κάτι που απαιτεί όλη σας η προσοχή να είναι στραμμένη σε εκείνο. Όταν η υπομονή σας εξαντλείται, απλά να θυμάστε πως το μικρό σας μεγαλώνει, και τι καλύτερο από το να παρακολουθείτε όλες αυτές τις αλλαγές και να τις ζείτε μαζί του.

Μπαίνουμε  στην τρίτη περίοδο, αυτήν που έχετε πλέον συνειδητοποιήσει πως η ζωή σας έχει αλλάξει εντελώς και δεν θα έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο για εσάς. Αν μέχρι και σήμερα είχατε κάποιες αμφιβολίες, τώρα που το παιδί αρχίζει και πηγαίνει σχολείο και μπαίνει σ’ ένα πρόγραμμα, θα σας φύγουν κι αυτές οι λίγες! Από εδώ και στο εξής οι μέρες θα βασίζονται σε πρόγραμμα που θα αφορά το σχολείο και το διάβασμα του παιδιού. Και βέβαια, δε θα τελειώνει έτσι η μέρα! Οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα διαδέχονται η μια την άλλη, με σκοπό το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητές του, να κοινωνικοποιηθεί και φυσικά να βρει αυτό που του ταιριάζει.

Και περνάμε αισίως στην τέταρτη περίοδο της μητρότητας και φυσικά αν πιστεύετε πως τώρα που το παιδί μεγάλωσε, θα μπορείτε έστω και κάποιες μέρες να μην έχετε τόσο πολύ την έννοια του, κάνετε λάθος! Η εφηβεία αφορά και την πιο δύσκολη περίοδο ενός παιδιού, τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς του. Οι μέρες σας θα γεμίσουν με νεύρα, ξεσπάσματα, όνειρα, αντιδράσεις και φυσικά ερωτικές απογοητεύσεις. Θα πρέπει να είστε δίπλα του, ώστε να το συμβουλεύετε, να το βοηθάτε να βρει τον εαυτό του και να κάνει τις σωστές επιλογές, καθώς είναι σε μια ηλικία αρκετά δύσκολη, και λόγω των ορμονών και των αλλαγών που συμβαίνουν δεν είναι και τόσο εύκολο να δει καθαρά και να έχει σωστή κρίση.

Πηγή: modernmom.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας