Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-09 17:02:21 +0200 Είναι σημαντικό στα πρώτα του βήματα, το μωράκι να έχει καλή οπτική επαφή με τους γονείς του. Βλεμματική επαφή με το μωράκι

Βλεμματική επαφή με το μωράκι

Βλεμματική επαφή με το μωράκι 470 900
Είναι σημαντικό στα πρώτα του βήματα, το μωράκι να έχει καλή οπτική επαφή με τους γονείς του.

Η επικοινωνία με το μωράκι είναι το α και το ω στην δημιουργία σχέσης με τους γονείς. Όμως το βρέφος όταν γεννηθεί, έχει ελάχιστα μέσα για να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Το κλάμα και το γέλιο είναι οι δύο βασικότεροι ίσως τρόποι με τους οποίους το παιδί, κατά τους πρώτους μήνες ζωής του, επικοινωνεί με τους γονείς και το περιβάλλον του. Όπως δεν είναι και οι μόνοι τρόποι. 

 

Η βλεμματική επαφή του μωρού με τους γονείς διαδραματίζει επίσης έναν μοναδικό ρόλο στην ανάπτυξη της επικοινωνίας του με το περιβάλλον. Τα πρώτα δείγματα βλεμματικής επαφής ξεκινούν συνήθως το δεύτερο μήνα και συνήθως αναφέρονται στα άτομα που βρίσκονται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του μωρού. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια του βρέφους για επικοινωνία και την βάση για την γλωσσική ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεπίδραση. 

 

Οι γονείς θα πρέπει να ενισχύουν την βλεμματική επαφή του μωρού, φέρνοντας το κοντά στο πρόσωπό τους ή φέρνοντάς του κοντά αντικείμενα για να τα παρατηρήσει. Επίσης παιχνίδια όπου οι γονείς κρύβουν το πρόσωπό τους και μετά το εμφανίζουν στο μωράκι επίσης ενισχύει την επικοινωνία με βλεμματική επαφή. 

 

Είναι σημαντικό στα πρώτα του βήματα, το μωράκι να έχει καλή οπτική επαφή με τους γονείς του. Ταυτόχρονα η έλλειψη της βλεμματικής επαφής του μωρού έχει συνδεθεί με αναπτυξιακές διαταραχές, επομένως οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, αν παρατηρήσουν ότι το μωράκι τους δεν επιδιώκει την βλεμματικη επικοινωνία.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας