Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-17 12:19:34 +0300 Ο Σύλλογος Ελλήνων Μαιών και Μαιευτών Ελλάδων απαντά στις ερωτήσεις σας Βασικές γνώσεις σχετικά με τον τοκετό

Βασικές γνώσεις σχετικά με τον τοκετό

Βασικές γνώσεις σχετικά με τον τοκετό 470 900
Ο Σύλλογος Ελλήνων Μαιών και Μαιευτών Ελλάδων απαντά στις ερωτήσεις σας

Πώς θα καταλάβω ότι ετοιμάζομαι να γεννήσω; Πώς γίνεται η ρήξη του αμνιακού σάκου και τι είναι οι ωδίνες; Έγκυρες απαντήσεις σε αυτές και μερικές ακόμη από τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις που απασχολούν -δικαίως- ειδικά τη γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα για πρώτη φορά. 

 

1. Ποιά είναι τα προμηνύματα του τοκετού;
Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένα βλεννώδες πώμα φράζει τον τράχηλο για να αποτρέψει οποιαδήποτε μόλυνση της μήτρας. Προς το τέλος το πώμα αυτό αποβάλλεται από τον κόλπο, συνήθως μαζί με υπολείμματα αίματος, γι' αυτό δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός αν δούμε λίγες σταγόνες αίματος. Η απώλεια της βλέννας μπορεί να συμβεί από έξι εβδομάδες μέχρι λίγες ώρες πριν από τη γέννα (χωρίς κίνδυνο για το έμβρυο) και δεν αποτελεί απαραίτητα σημάδι έναρξης του τοκετού.



2. Πώς γίνεται η ρήξη του αμνιακού σάκου;
Πρόκειται για το σπάσιμο του αμνιακού σάκου που περιέχει το έμβρυο και την έξοδο του αμνιακού υγρού (σπάσιμο των νερών). Όταν ο σάκος σπάσει αυτόματα, δεν θα νιώσουμε πόνους, αλλά θα αντιληφθούμε τη ροή σημαντικής ποσότητας υγρού. Αν όμως η ροή είναι σταδιακή, μπορεί να θεωρήσουμε ότι πρόκειται απλώς για ούρα ή κολπικές εκκρίσεις. Για να βεβαιωθούμε, τοποθετούμε στο εσώρουχο μια σερβιέτα. Αν το υγρό είναι άοσμο, διάφανο ή ελαφρώς κιτρινωπό και ρέει ανεξέλεγκτα, τότε έχει γίνει ρήξη του αμνιακού σάκου. Αν και δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει ο τοκετός, πρέπει να ειδοποιήσουμε αμέσως το γιατρό μας. Αν είμαστε μεταξύ 37 και 42 εβδομάδων και οι εμβρυϊκοί υμένες σπάσουν αυτόματα, πιθανόν να γεννήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες. Αν πάλι διαπιστώσουμε στις εκκρίσεις μας σκούρο πρασινωπό υγρό, αυτό σημαίνει ότι περιέχουν μηκώνιο και ότι το έμβρυο έχει δυσφορήσει για κάποιο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, ειδοποιούμε αμέσως το γιατρό σας, όπως επίσης αν έχουμε άφθονο αίμα.

 

3. Τι είναι οι ωδίνες;
Η μόνη σαφής και πραγματική ένδειξη της έναρξης της γέννας είναι οι δυνατές και τακτικές συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες προκαλούν τη διαστολή του τραχήλου. Ωστόσο, στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μας και όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, μπορεί να μας παραπλανήσουν οι λεγόμενες μικροσυσπάσεις της μήτρας ή σημείο του Braxton-Hicks, διάρκειας 30 δευτερολέπτων περίπου, που έχουν σκοπό να βοηθήσουν στη διεύρυνση του κατώτερου τμήματος της μήτρας, στην ωρίμανση του τραχήλου και στην κάθοδο του εμβρύου. Οι πραγματικές συσπάσεις που σηματοδοτούν την έναρξη του τοκετού ξεκινούν με πιο αργό ρυθμό και προοδευτικά γίνονται πιο επώδυνες και πιο συχνές (κάθε 5 με 10 λεπτά).



4. Πότε πάμε στο μαιευτήριο;
· Αν έχουμε τακτικές και επώδυνες συσπάσεις (περισσότερες από μία κάθε 10 λεπτά) 
· Αν σπάσουν οι εμβρυϊκοί υμένες 
· Αν έχουμε αιμορραγία 
· Αν η μήτρα μας πονάει χωρίς να συσπάται 
· Αν δεν αισθανόμαστε καμία απολύτως αντίδραση από το έμβρυο. 
Εφόσον έχουμε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, προετοιμαζόμαστε ήρεμα για την εισαγωγή μας στο μαιευτήριο. Ειδοποιούμε το σύντροφό μας ή το συνοδό μας για να μας μεταφέρει στην κλινική. Δεν ξεχνάμε τη βαλίτσα του μαιευτηρίου που έχουμε ετοιμάσει, την ατζέντα με όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα, τυχόν σημειώσεις ή πρακτικές οδηγίες που έχουμε κρατήσει για τον τοκετό. Ειδοποιούμε αμέσως τον προσωπικό μας γιατρό ή την κλινική στην οποία θα εισαχθούμε, ανάλογα με τις οδηγίες που έχουμε λάβει. Φτάνοντας στην κλινική, θα υποβληθούμε σε γυναικολογική εξέταση για να διαπιστωθεί ότι ο τράχηλος έχει μαλακώσει και ότι έχει αρχίσει να διαστέλλεται. Εάν είναι ώριμος, θα μας μεταφέρουν στην αίθουσα του τοκετού. Εμείς απλά πρέπει να χαλαρώσουμε και να εφαρμόσουμε όλα όσα διδαχτήκαμε στα προγεννητικά μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Φροντίζουμε να είμαστε νηστικές από στερεά και υγρή τροφή, για να αποφύγουμε τη ναυτία και τους εμετούς στα όψιμα στάδια του τοκετού.

 

5. Τι είναι η επισκληρίδιος αναισθησία;
Πρόκειται για αναισθησία που γίνεται με ένεση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η διαδικασία κρατάει 20 με 40 λεπτά και η επίδραση διαρκεί αρκετές ώρες, αν και μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική δόση. Κατά προτίμηση η επισκληρίδιος γίνεται όταν ο τράχηλος έχει διαστολή 5-6 εκατοστών και οι συσπάσεις είναι αρκετά έντονες. Η νάρκωση επιδρά στην περιοχή της κοιλιάς και στα πόδια, μουδιάζοντας τα νεύρα που μεταφέρουν τα μηνύματα του πόνου από τη μήτρα και τον τράχηλο προς τον εγκέφαλο, εξασφαλίζοντας έτσι έναν ανώδυνο τοκετό. Επειδή από την αναισθησία δεν θα νιώθουμε τις συσπάσεις, η μαία θα ακουμπάει την κοιλιά μας για να αισθάνεται τις ωδίνες και θα μας υποδεικνύει πότε να εξωθούμε. Πιθανόν να μας τοποθετήσουν καθετήρα στην ουροδόχο κύστη, καθώς λόγω της αναισθησίας δεν θα έχουμε την αίσθηση της ούρησης. Επειδή για τη χορήγηση της νάρκωσης απαιτείται αναισθησιολόγος, φροντίζουμε να έχουμε ενημερώσει έγκαιρα το μαιευτήριο ότι επιθυμούμε επισκληρίδιο αναισθησία, ώστε να είναι διαθέσιμος την ώρα του τοκετού. Η αναλγητική ένεση μπορεί να προκαλέσει υπόταση, ναυτία, εμετούς ή έντονο πονοκέφαλο. Δεν έχουν διαπιστωθεί όμως μακροχρόνιες παρενέργειες. Μετά τη γέννα, θα πρέπει να μείνουμε στο κρεβάτι για να συνέλθουμε από την αναισθησία.

 

6. Ποιά διαδικασία ακολουθείται στον τοκετό των διδύμων;
Η γέννηση των διδύμων παιδιών αποτελεί περίπλοκη διαδικασία και θα χρειαστεί να είναι παρόντες δυο μαιευτήρες, δυο παιδίατροι και δυο μαίες. Παρότι ο τοκετός μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικός, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν επιπλοκές και να χρειαστεί να γεννήσουμε με εμβρυουλκό ή με αναρρόφηση ή με καισαρική τομή. Η πορεία της γέννας θα εξαρτηθεί από τη θέση των εμβρύων μέσα στη μήτρα, καθώς οι προβολές των διδύμων μπορεί να έχουν πολλούς συνδυασμούς. Αν και τα δύο έμβρυα έχουν κεφαλική προβολή, ο τοκετός γίνεται φυσιολογικά από τον κόλπο. Αν το πρώτο βρίσκεται σε κεφαλική και το δεύτερο σε ισχιακή προβολή, τότε πιθανόν το πρώτο να γεννηθεί κολπικά και το δεύτερο με καισαρική τομή. Μετά τη γέννηση του πρώτου μωρού, μπορεί να μεσολαβήσει αρκετή ώρα προτού οι ωδίνες επανέλθουν κανονικά, καθυστερώντας έτσι την έξοδο του δεύτερου. Σε περίπτωση τρίδυμης εγκυμοσύνης, είναι προτιμότερη η καισαρική τομή. Όχι μόνο γιατί τα έμβρυα μπορεί να έχουν ανώμαλες προβολές, αλλά επειδή ενδεχομένως θα είναι μικρά ή ανώριμα ακόμα για να αντέξουν την πίεση που θα υποστούν βγαίνοντας από τον γεννητικό σωλήνα. Θα χρειαστούν επιπλέον παιδιατρική φροντίδα όταν γεννηθούν.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας