Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-01-31 10:33:55 +0200 'Oλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τον πλακούντα τον ρόλο του Ο ρόλος του πλακούντα στην εγκυμοσύνη

Ο ρόλος του πλακούντα στην εγκυμοσύνη

Ο ρόλος του πλακούντα στην εγκυμοσύνη 470 900
'Oλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τον πλακούντα τον ρόλο του

O πλακούντας είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, προσκολλημένος στη μήτρα, που λειτουργεί συγχρόνως σαν πνεύμονας, στομάχι, έντερο και νεφρό του εμβρύου!  Ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου αφού παρέχει σε αυτό -μεταξύ άλλων- το αναντικατάστατο οξυγόνο.

O ρόλος του πλακούντα

Ο ρόλος του πλακούντα είναι να παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες, που αντλεί από το αίμα σας και να απομακρύνει από το έμβρυο τα απόβλητά του, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες. Η ανταλλαγή αυτή συντελείται με άψογο τρόπο μέσω του ομφάλιου λώρου και μάλιστα χωρίς να αναμειγνύεται ποτέ το αίμα το δικό σας με του εμβρύου! Ο πλακούντας λειτουργεί επίσης σαν φίλτρο, γιατί εμποδίζει τα μικρόβια και τα βακτηρίδια να τον διαπεράσουν και να μολύνουν το έμβρυο, όχι όμως τα φάρμακα, το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Πρόδρομος πλακούντας

Είναι η περίπτωση που ο πλακούντας καλύπτει τμηματικά ή εξ ολοκλήρου τον τράχηλο. Μία στις 250 γυναίκες έχουν τον πλακούντα σε αυτή τη θέση. Μπορεί να διαγνωστεί με ένα απλό υπερηχογράφημα, αλλά η έντονη κολπική αιμορραγία κατά το τρίτο τρίμηνο είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει, τότε το έμβρυο θα πρέπει να γεννηθεί πρόωρα με καισαρική τομή. Σε περίπτωση που υπάρχει αιμορραγία, συστήνεται στη μητέρα κατάκλιση και ξεκούραση, μέχρι τον τοκετό. Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα αποβολής αν έχετε πρόδρομο πλακούντα.

Αποκόλληση πλακούντα

Πρόκειται για τη μερική ή ολική αποκόλληση του πλακούντα από τη μήτρα. Αν η μέλλουσα μητέρα έχει κολπική αιμορραγία (νωπό, κόκκινο αίμα), πόνους στη μήτρα και δεν αισθάνεται τις κινήσεις του εμβρύου, πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως το γιατρό της. Στην περίπτωση της μερικής αποκόλλησης του πλακούντα συστήνεται κατάκλιση και ξεκούραση μέχρι τον τοκετό. Αν, όμως, έχει αποκολληθεί μεγάλο τμήμα του πλακούντα, θα προκληθεί ακατάσχετη αιμορραγία και το έμβρυο θα πρέπει να γεννηθεί επειγόντως με καισαρική τομή. Η πιο συχνή αιτία αποκόλλησης του πλακούντα είναι η προεκλαμψία.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας