Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-07-12 14:04:17 +0300 Όλη η ψυχική και πρακτική προετοιμασία προτού έλθει στο σπίτι ο δεύτερος απόγονος. "Ερχεται το αδερφάκι!"

"Ερχεται το αδερφάκι!"

"Ερχεται το αδερφάκι!" 470 900
Όλη η ψυχική και πρακτική προετοιμασία προτού έλθει στο σπίτι το δεύτερο παιδί.

Πότε να πω στο παιδί μου πως είμαι έγκυος; 
Είναι καλύτερα να περιμένεις μέχρι να συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο. Ξέρεις από την προηγούμενη εγκυμοσύνη σου πως οι πρώτοι μήνες είναι αρκετά επικίνδυνοι και αν κάτι πάει στραβά, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί. Σε κάθε περίπτωση πες στο παιδί σου πως είσαι έγκυος πριν το ανακοινώσεις στους φίλους σου. Έτσι δεν θα το μαθει από σχόλια τρίτων αλλά από σένα.



Πριν έρθει στο σπίτι το μωρό:


-Αν σχεδιάζεις να αλλάξεις κρεβάτι ή και υπνοδωμάτιο, κάνε την αλλαγή πριν έρθει στο σπίτι το μωρό, ώστε το μεγαλύτερο παιδί σου να μην νιώσει πως το μωρό το εκτοπίζει και του παίρνει την κούνια του. Την ίδια εποχή είναι καλό να συμβούν όλες οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα του μεγαλύτερου παιδιού, όπως να βγάλει την πάνα, να αρχίσει παιδικό κλπ.
-Πάρε το παιδί σου μαζί στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού ή στις συναντήσεις με τη μαία ή τον γυναικολόγο σου. Δείξε του υπέρηχους από το έμβρυο, για να μπει στην διαδικασία της προσμονής που κι εσύ βιώνεις.
-Εξήγησέ του ειλικρινά τι να περιμένει από το μωρό χωρίς να υπερβάλλεις: για παράδειγμα, είναι σημαντικό να ξέρει πως στην αρχή θα είναι πολύ μικρό και δεν θα μπορεί να παίζει, ούτε και να μιλάει αλλά θα χρειάζεται προστασία και προσοχή. Δείξε στο παιδί πώς κρατάμε ένα μωρό και πώς στηρίζουμε το κεφάλι του χρησιμοποιώντας ένα κουκλάκι. 
-Επισκεφθείτε μαζί οικογένειες που μόλις απόκτησαν ένα μωράκι.
-Διαβάστε μαζί βιβλία με ιστορίες για αδέρφια. Συζητήστε για τη σχέση των αδερφών στο βιβλίο, την περιπέτεια που έζησαν και πώς κατάφεραν να το  ξεπεράσουν.
-Δείτε ξανά και ξανά τις φωτογραφίες από τη γέννησή του όταν ήταν μωρό. Μιλήσέ του για την εμπειρία σου, πώς το υποδέχτηκαν όλοι και τι σχόλια έκαναν. Εξήγησε τα πλεονεκτήματα που έχει ένα μεγάλο παιδί σε σχέση με ένα νεογέννητο: την ελευθερία της κίνησης, τις απολαύσεις της ζωής, τα παιχνίδια που χαίρεται.
-Βάλτο να συμμετέχει στην προετοιμασία, όσο περισσότερο γίνεται. Να διαλέξει τα ρούχα του μωρού για την έξοδο από το μαιευτήριο, να του πάρει το πρώτο του δώρο. 
-Ο ρόλος του μπαμπά είναι τώρα πιο καθοριστικός από ποτέ. Τα παιδιά που έχουν κοντινότερη σχέση με τον πατέρα τους προσαρμόζονται ευκολότερα στα νέα δεδομένα από εκείνα που είναι προσκολλημένα στη μητέρα τους.

 

Όταν έρθει στο σπίτι το καινούργιο μωρό:


-Φέρε οπωσδήποτε από το μαιευτήριο ένα δώρο από το μωρό για το μεγαλύτερο αδερφάκι του. Διάλεξε κάτι που ξέρεις πως θα το εντυπωσιάσει.
-Τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς πρέπει να βρουν χρόνο για το μεγαλύτερο παιδί. Κάθε γονιός πρέπει να  περνάει έστω και 10 λεπτά μόνος και ανενόχλητος με το παιδί κάθε ημέρα.  Ζήτησε από το παιδί να προτείνει τι θα ήθελε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας μαζί και ακολούθησέ το.
-Εξασφάλισέ του χώρο και ησυχία στο σπίτι. Αν δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ γιατί το μωρό κλαίει δίπλα στο κεφάλι του, η διάθεσή του θα χαλάσει –και με το δίκιο του. 
-Άκου προσεκτικά τι λέει το μεγαλύτερο παιδί, πώς νιώθει απέναντι στο μωρό. Αν εκφράζεται αρνητικά, άφησέ το να εκφραστεί. Ποτέ μην αρνείσαι, μην υποτιμάς και μην κοροϊδεύεις τα συναισθήματα του παιδιού σου.
-Ξεκαθάρισε πως απαγορεύεται να χτυπάμε ο ένας τον άλλον. Δείξε στο παιδί σου άλλους τρόπους να εκφράζει το θυμό του απέναντι στο μωρό. Ένας μπαμπάς βρήκε το κόλπο να γρυλίζει σαν σκύλος, αντίδραση που στο τέλος προκαλεί γέλια στα παιδιά και αποφορτίζει την ένταση.
-Πολλά παιδιά αντιδρούν στον ερχομό του μωρού μπεμπεκίζοντας. Άφησέ το να παραστήσει το μωρό, χάιδεψέ το και νανούρισέ το. Ίσως έτσι το ξεπεράσει. Ξέρεις τι είναι να περιμένουν όλοι από σένα ξαφνικά να δείξεις ανεξάρτητος και ισχυρός;

 

Σου προτείνουμε να διαβάσεις:


«Ένας αδερφός ή μια αδελφή δεν είναι δώρο που κάνουν οι γονείς στο παιδί τους, είναι μια ανθρώπινη ύπαρξη που θα πάρει τη θέση της μέσα στην οικογένεια, που θα πρέπει να στηρίζουμε και να προστατεύουμε, συνεχίζοντας παράλληλα να κάνουμε το ίδιο και με τα παιδιά που ήδη υπάρχουν» Σχέση μεταξύ αδελφών. Από τη σύγκρουση στη συμφιλίωση, της Κατρίν Ντιμοντέιγ-Κρεμέρ, μετάφραση Σάντυ Κισκήρα, εκδόσεις Lector.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας