Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-06-14 12:57:45 +0300 Όταν δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή, και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα αγάπης και αλτρουισμού για τα παιδιά μας. Όταν δίνουμε αίμα, δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας

Όταν δίνουμε αίμα, δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας

Όταν δίνουμε αίμα, δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας 470 900
Όταν δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή, και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα αγάπης και αλτρουισμού για τα παιδιά μας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη η οποία γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου, καλό είναι να μπούμε σε διάφορες σκέψεις σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να σώζουμε ζωές, ειδικά όταν αυτό γίνεται με μία τόσο απλή διαδικασία. Μέσα σε 10 λεπτά μπορούμε να δωρίσουμε 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτουμε. Αυτομάτως, αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και γινόμαστε ήρωες στα μάτια των παιδιών μας! 

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Αιμοδοσία στην Ελλάδα

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη στη χώρα μας αφού το αυξημένο ποσοστό τροχαίων, καθώς και η μεσογειακή αναιμία μας κατατάσσει στις χώρες με υψηλή ανάγκη αιμοδοσίας. Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών παγκοσμίως.

Πότε μπορούμε να δώσουμε αίμα;

  • Αν είμαστε μεταξύ 18 έως 65 ετών. Σε κάποιες ειδικές  περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει, μπορεί να δοθεί αίμα από ανθρώπους 17 ή πάνω από 65 ετών. 
  • Το βάρος μας είναι πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είμαστε κάτω από 50kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρουμε αίμα.
  • Είμαστε υγιείς. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για αυτόν που θα το λάβει. Δεν μπορούμε να δώσουμε αίμα αν στο παρελθόν είχαμε ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχαμε κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία ή κάποια αιμορραγική διαταραχή.  
  • Έχουμε ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή  piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες.

Γιατί η δωρεά αίματος είναι σημαντική;

Ενισχύουμε το σύστημα υγείας: 

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολύ πιο πολύτιμη από την αιμοδοσία αντικατάστασης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης, μειώνοντας τη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%. Ακόμα, βοηθάμε το κράτος να εξοικονομήσει χρήματα. Το 2015 η εισαγωγή αίματος από την Ελβετία στοίχισε στο ελληνικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ, πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του συστήματος υγείας.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας

Με μία αιμοδοσία σώζουμε μέχρι 3 ζωές ενηλίκων ή μέχρι 6 ζωές παιδιών. Το να πάμε μαζί με το 18χρονο παιδί μας για να δώσουμε αίμα, θα του δώσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς. 

Κάνει καλό στην υγεία μας

Η αιμοδοσία ισορροπεί τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, κατ' επέκταση μας προστατεύει από καρδιακές προσβολές. Οι αιμοδότες έχουν 88% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Έχουμε καλύτερη κλινική εικόνα της υγείας μας. Οι εθελοντές αιμοδότες έχουν υψηλότερη προτεραιότητα στη λήψη αίματος. Επίσης, η αιμοδοσία μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και προστατεύει από τις θρομβώσεις.

Πριν από την αιμοδοσία 

Η διαδικασία της αιμοδοσίας ξεκινά από το σπίτι. Φάτε ένα κανονικό πρωινό αλλά μείνετε μακριά από λιπαρά . Βεβαιωθείτε ότι έχετε πιεί άφθονο νερό. Πριν από την αιμοδοσία, θα πρέπει να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Θα ελέγξουν τη θερμοκρασία, τον παλμό, την αρτηριακή σας πίεση και τον αριθμό των αιμοφόρων αγγείων. Το ιατρικό ιστορικό περιλαμβάνει ερωτήσεις που βοηθούν το προσωπικό του νοσοκομείου να αποφασίσει εάν ένα άτομο είναι αρκετά υγιές για να δωρίσει αίμα. Θα ρωτήσουν πιθανώς για τυχόν πρόσφατα ταξίδια, λοιμώξεις, φάρμακα και προβλήματα υγείας.

Το αίμα που θα δώσετε δοκιμάζεται για ιούς, συμπεριλαμβανομένου του HIV (του ιού που προκαλεί AIDS), της ηπατίτιδας Β, της ηπατίτιδας C, της σύφιλης και του ιού του Δυτικού Νείλου. Εάν βρεθεί κάτι απ' αυτά, το αίμα καταστρέφεται.

Πώς είναι το να προσφέρεις αίμα;

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Μοιάζει σαν μια απλή εξέταση αίματος. Αφού τελειώσετε, θα θελήσετε να καθίσετε και να ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά, να πιείτε πολλά υγρά και να περάσετε ήρεμα την υπόλοιπη μέρα σας. 

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει κάποια λοίμωξη ή ασθένεια από την αιμοδοσία. Οι βελόνες είναι αποστειρωμένες και χρησιμοποιούνται μόνο σε ένα άτομο. Μερικές φορές οι δορητές αίματος παρουσιάζουν κάποιες δευτερεύουσες παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη ή λιποθυμία, αλλά αυτά τα συμπτώματα φεύγουν γρήγορα.

Το σώμα του δότη αντικαθιστά συνήθως το υγρό μέρος του αίματος (πλάσμα) εντός 72 ωρών μετά την παροχή του. Χρειάζεται γενικά περίπου 4 με 8 εβδομάδες για την αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που χάνονται κατά την αιμοδοσία.

Πηγή: kidshealth.org

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας